Βρες το γλωσσικό λάθος #146

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Παρακάτω υπάρχει μία φράση. Εσείς, αφού τη διαβάσετε, καλείστε να βρείτε ποιο είναι το γλωσσικό λάθος, αν φυσικά υπάρχει. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν. Η σημερινή φράση είναι: 

«
Τους τρεις πιθανότερους ενοίκους του τάφου της Αμφίπολης υπέδειξε ο Νίκολας Σόντερς, ο Βρετανός καθηγητής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ο οποίος, αν και εξειδικεύτηκε στην αρχαιολογία των συγκρούσεων και ειδικότερα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και στην ανθρωπολογία της νοτίου Αμερικής, παραδέχεται ότι η φυσιογνωμία του Μεγάλου Αλεξάνδρου πάντα τον γοήτευε».

Ποιο είναι το γλωσσικό λάθος; 

Οι τάφοι δεν έχουν ένοικο, έχουν νεκρό! Κανείς τάφος δεν «ενοικείται» από κάποιον. Ενοίκους έχει μόνο ένα δωμάτιο, ένα σπίτι, μια πολυκατοικία, ένα ξενοδοχείο κ.λπ., δηλαδή ζωντανούς που διαμένουν και ζουν μέσα.
Συνεπώς, η σωστή φράση είναι: 

«Τους τρεις πιθανότερους νεκρούς του τάφου της Αμφίπολης υπέδειξε ο Νίκολας Σόντερς, ο Βρετανός καθηγητής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ο οποίος, αν και εξειδικεύτηκε στην αρχαιολογία των συγκρούσεων και ειδικότερα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και στην ανθρωπολογία της νοτίου Αμερικής, παραδέχεται ότι η φυσιογνωμία του Μεγάλου Αλεξάνδρου πάντα τον γοήτευε».


Βρες το γλωσσικό λάθος #1
Βρες το γλωσσικό λάθος #2
Βρες το γλωσσικό λάθος #3
Βρες το γλωσσικό λάθος #4  
Βρες το γλωσσικό λάθος #5 
Βρες το γλωσσικό λάθος #6 
Βρες το γλωσσικό λάθος #7
Βρες το γλωσσικό λάθος #8
Βρες το γλωσσικό λάθος #9
Βρες το γλωσσικό λάθος #10

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
Φιλόλογος

Δείτε περισσότερα γλωσσικά λάθη εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)