Βρες το γλωσσικό λάθος #113

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Παρακάτω υπάρχει μία φράση. Εσείς, αφού τη διαβάσετε, καλείστε να βρείτε ποιο είναι το γλωσσικό λάθος, αν φυσικά υπάρχει. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν. Η σημερινή φράση είναι: 

«Προκηρύχθηκε κοινοφελής εργασία σε υπουργεία για 20.385 ανέργους. Οι άνεργοι, οι οποίοι θα πιάσουν δουλειά με πεντάμηνες συμβάσεις, θα έχουν ως καθαρή αμοιβή 431 ευρώ, αν είναι κάτω των 25 ετών και 495 ευρώ, αν είναι πάνω από 25 ετών. Αιτήσεις μπορούν να υποβάλουν άνεργοι ηλικίας 18-66 ετών, ενώ θα πριμοδοτούνται περισσότερο οι μακροχρόνια άνεργοι μεταξύ 30 και 44 ετών με παιδιά». 


Ποιο είναι το γλωσσικό λάθος; 


Η λέξη κοινωφελής προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων κοινός και ωφελώ. Η σωστή ορθογραφία είναι κοινωφελής και όχι κοινοφελής.

Συνεπώς, η σωστή φράση είναι: 

«Προκηρύχθηκε κοινωφελής εργασία σε υπουργεία για 20.385 ανέργους. Οι άνεργοι, οι οποίοι θα πιάσουν δουλειά με πεντάμηνες συμβάσεις, θα έχουν ως καθαρή αμοιβή 431 ευρώ, αν είναι κάτω των 25 ετών και 495 ευρώ, αν είναι πάνω από 25 ετών. Αιτήσεις μπορούν να υποβάλουν άνεργοι ηλικίας 18-66 ετών, ενώ θα πριμοδοτούνται περισσότερο οι μακροχρόνια άνεργοι μεταξύ 30 και 44 ετών με παιδιά».


Βρες το γλωσσικό λάθος #1
Βρες το γλωσσικό λάθος #2
Βρες το γλωσσικό λάθος #3
Βρες το γλωσσικό λάθος #4  
Βρες το γλωσσικό λάθος #5 
Βρες το γλωσσικό λάθος #6 
Βρες το γλωσσικό λάθος #7
Βρες το γλωσσικό λάθος #8
Βρες το γλωσσικό λάθος #9
Βρες το γλωσσικό λάθος #10

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
Φιλόλογος

Δείτε περισσότερα γλωσσικά λάθη εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)