Βρες το γλωσσικό λάθος #143

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Παρακάτω υπάρχει μία φράση. Εσείς, αφού τη διαβάσετε, καλείστε να βρείτε ποιο είναι το γλωσσικό λάθος, αν φυσικά υπάρχει. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν. Η σημερινή φράση είναι: 

«
Βρυξέλλες και Άγκυρα δεσμεύθηκαν σήμερα για περεταίρω συνεργασία για την αντιμετώπιση της κρίσης των μεταναστών και των προσφύγων, με την ΕΕ να υπόσχεται να εργαστεί, για να υπάρξει μια "καλά διαρθρωμένη προσέγγιση" της εγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη καθώς και για να ενισχυθούν τα μέσα του τουρκικού Λιμενικού Σώματος».

Ποιο είναι το γλωσσικό λάθος; 


Η λέξη περαιτέρω προέρχεται από το περαίος και όχι από την εταιρεία που πολλοί μπερδεύουν. Συγκεκριμένα: περαιτέρω < αρχαία ελληνική περαῖος < αρχαία ελληνική πέρα, γι' αυτό και ορθογραφείται περαιτέρω και όχι περεταίρω.
Συνεπώς, η σωστή φράση είναι: 

«Βρυξέλλες και Άγκυρα δεσμεύθηκαν σήμερα για περαιτέρω συνεργασία για την αντιμετώπιση της κρίσης των μεταναστών και των προσφύγων, με την ΕΕ να υπόσχεται να εργαστεί, για να υπάρξει μια "καλά διαρθρωμένη προσέγγιση" της εγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη καθώς και για να ενισχυθούν τα μέσα του τουρκικού Λιμενικού Σώματος».


Βρες το γλωσσικό λάθος #1
Βρες το γλωσσικό λάθος #2
Βρες το γλωσσικό λάθος #3
Βρες το γλωσσικό λάθος #4  
Βρες το γλωσσικό λάθος #5 
Βρες το γλωσσικό λάθος #6 
Βρες το γλωσσικό λάθος #7
Βρες το γλωσσικό λάθος #8
Βρες το γλωσσικό λάθος #9
Βρες το γλωσσικό λάθος #10

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
Φιλόλογος

Δείτε περισσότερα γλωσσικά λάθη εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)