Μάθετε στο παιδί σας τον κανόνα των εσωρούχων

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Ο Κανόνας των Εσωρούχων είναι ένας εύκολος τρόπος για να μπορέσουν οι γονείς να μιλήσουν στα παιδιά τους για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα αυτό της σεξουαλικής κακοποίησης.
Διαβάστε τις 5 βασικές αρχές στις οποίες βασίζεται ο συγκεκριμένος κανόνας, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης:
1. Το σώμα σου σου ανήκει! Πρέπει να διδάξετε τα παιδιά σας, ότι το σώμα τους τους ανήκει και κανένας δεν μπορεί να το αγγίξει χωρίς την άδεια τους! Πρέπει να τα διδάξετε να λένε «όχι» με άμεσο και ευθύ τρόπο, σε όποιον επιδείξει ανάρμοστη συμπεριφορά και πως άμεσα πρέπει να ενημερώνουν για αυτή την πράξη τους γονείς ή άλλον ενήλικα.
2. Διαφορά μεταξύ καλού και κακού αγγίγματος Τα μικρά παιδιά δεν έχουν πάντοτε την ικανότητα να αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ του αγγίγματος που επιτρέπεται και εκείνου που θεωρείται ανάρμοστο. Πρέπει να διδάξετε τα παιδιά σας, ότι κανένας δεν μπορεί να αγγίζει ή να κοιτάζει τα απόκρυφα σημεία του σώματος τους, αλλά ούτε και να τα αναγκάζει να κάνουν το ίδιο με τα αντίστοιχα δικά του σημεία. «Ο Κανόνας των Εσωρούχων» τα βοηθάει να αναγνωρίζουν ένα σαφές όριο: τα εσώρουχα. Ποτέ δεν αφήνουμε κάποιον ενήλικα να βγάλει το εσώρουχο μας χωρίς την άδεια μας ή την άδεια των γονέων μας.
3. Υπάρχουν καλά και κακά μυστικά! Η μυστικότητα είναι το μεγαλύτερο όπλο όλων όσων κακοποιούν σεξουαλικά ανήλικους. Η εμπιστοσύνη και η καλλιέργεια ενός κλίματος εμπιστοσύνης, μεταξύ εσάς και των παιδιών σας, είναι ο μοναδικός τρόπος για να τα προστατέψετε από τις κακοτοπιές. Πρέπει να διδάξετε τα παιδιά σας ότι υπάρχουν «καλά « και «κακά» μυστικά. Οτιδήποτε τους προκαλεί άγχος και φόβο, είναι «κακό» μυστικό και πάντοτε πρέπει να ζητούν τη βοήθεια των γονιών τους ή άλλου ενήλικα που εμπιστεύονται (δάσκαλο, αστυνομικό, γιατρό).
4. Η πρόληψη και η προστασία είναι ευθύνη των ενηλίκων Τα κακοποιημένα παιδιά συχνά νιώθουν αισθήματα ντροπής, ενοχής και φόβου. Είναι ευθύνη των γονέων αφενός να αφουγκράζονται την όποια ανησυχία και φόβο των παιδιών τους και αφετέρου να έχουν καλλιεργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, ώστε και αυτά να ξέρουν ότι μπορούν να μοιραστούν την ανησυχία, το φόβο και τη στεναχώρια με τους γονείς τους. Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν ότι μπορούν ανά πάσα στιγμή να μιλήσουν με τους γονείς τους!
5. Σε ποιους άλλους ενήλικες μπορεί ένα παιδί αν ζητήσει βοήθεια. Δεν εμπιστευόμαστε αγνώστους! Τα παιδιά χρειάζονται σαφείς κατευθύνσεις όσον αφορά τους ενήλικες που μπορεί να βρίσκονται στον περίγυρο ασφάλειάς τους, είτε αυτοί είναι γνωστά άτομα του σπιτιού, είτε είναι άλλοι ενήλικες (πχ δάσκαλος, παιδίατρος, αστυνομικός), ικανοί να βοηθήσουν το παιδί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι συχνά ο δράστης είναι άτομο που το παιδί γνωρίζει.
Περίπου ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης ή βίας.
Βοηθήστε ώστε να μη συμβεί αυτό στο δικό σας παιδί! Ο Κανόνας των Εσωρούχων μπορεί να βοηθήσει!
Ο κανόνας των Εσωρούχων αποτελεί μέρος της εκστρατείας «Ένα στα Πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών. Στα πλαίσια αυτής της εκστρατείας ενημέρωσης, το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει ετοιμάσει ένα βίντεο και ένα βιβλίο για παιδιά ηλικίας 3-7 ετών, με τίτλο «Η Κίκο και το Χέρι».
Δείτε το βιβλίο: 
kiko1
kiko3
kiko4

kiko5
kiko6
kiko7
kiko8
kiko9
kiko10
kiko11
kiko12
kiko13
kiko14
kiko16
kiko17
kiko18

Τηλέφωνα καταγγελιών παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης Ελληνική Αστυνομία:
• Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων: Λεωφ. Αλεξάνδρας 173, 3ος όροφος, τηλ. 210 6476370.
• Τμήμα Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης: Μοναστηρίου 326, τηλ. 2310 388456, 2310 388457, 2310 388458.
• Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην ειδική τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών 11012 (λειτουργεί όλο το 24ωρο) ή μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας 11012@ hellenicpolice.gr Εθνική τηλεφωνική γραμμή SOS για το παιδί: 1056

Περισσότερα χρήσιμα θέματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)