Ολοκληρώθηκε το Eurogroup με οριστική συμφωνία τριών ετών με χρηματοδότηση 86 δισ. ευρώ - Την Τετάρτη η πρώτη δόση των 26 δισ. ευρώ - 32,5 χρόνια θα διαρκέσει η αποπληρωμή του δανείου!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Eurogroup Live: Οριστική συμφωνία! Ντάισελμπλουμ: Την Τετάρτη η πρώτη δόση των 26 δισ. ευρώ - 32,5 χρόνια θα διαρκέσει η αποπληρωμή του δανείου!

Ολοκληρώθηκε μετά από περίπου 6 ώρες το Eurogroup! Το Μνημόνιο Νο3, λοιπόν, παίρνει σάρκα και οστά. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για οριστική συμφωνία 3 ετών με χρηματοδότηση περίπου 86 δισ. ευρώ.

Καλωσορίζει την συμφωνία ο Ντάισελμπλουμ

"Υπήρχαν διαφορές αλλά λύσαμε και τα τελευταία ζητήματα" είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

"Καλωσορίζουμε την συμφωνία μεταξύ Θεσμών και Ελλάδας που θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Έχει υπάρξει μία καλή και γόνιμη διαδικασία με τις ελληνικές αρχές τις τελευταίες εβδομάδες. 
Τρίτον, καλωσορίζουμε όλα τα μέτρα πολιτικής που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων σε ό, τι αφορά τα δημοσιονομικά και την ανταγωνιστικότητα με στόχο την ανάπτυξη.
Διασφαλίζονται οικονομικά ζητήματα στον τραπεζικό τομέα, ενώ το φθινόπωρο θα υπάρξει ένα stress test.
Τέταρτον το Eurogroup υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό πλαίσιο ιδιωτικοποιήσεων. Το Ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων θα βρεθεί στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2015 και θα τελεί υπό την εποπτεία των Ευρωπαϊκών Θεσμών. Το πρώτο σκέλος των εσόδων (σ.σ. 25 δισ. ευρώ) του Ταμείου θα στοχεύσουν στην αποπληρωμή του χρέους, ενώ το δεύτερο σκέλος, το υπόλοιπο των 25 δις. ευρώ θα αφορούν στον τομέα των επενδύσεων.
Καλωσορίζουμε επίσης την ψήφιση των προαπαιτουμένων.

"Τέλος, καλωσορίζουμε την πρόταση να εξεταστεί η δυνατότητα περαιτέρω χρηματοδότησης της Ελλάδας και νομίζουμε πως πρέπει να υπάρξει εμπλοκή του ΔΝΤ στην συγκεκριμένη χρηματοδοτική στήριξη", συμπλήρωσε ο Γερού Ντάισελμπλουμ.
"Σχετικά με τα επόμενα βήματα, τα αναγκαία στοιχεία βρίσκονται στο τραπέζι για να υπάρξει επίσημη έγκριση του χρηματοδοτικού προγράμματος από τον ESM.

Μέχρι την Τετάρτη το βράδυ θα "ξεκλειδώσει" η πρώτη δόση", δήλωσε κλείνοντας ο πρόεδρος του Eurogroup.

 Ντομπρόβσκις για πρωτογενές πλεόνασμα

"Η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα έντονων εργασιών μεταξύ θεσμών και Ελλάδας" δήλωσε ο Βαλντίς Ντομπρόβσκις, παίρνοντας τον λόγο μετά τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

"Να ευχαριστήσω τα τενιχκά κλιμάκια, που δούλεψαν πολύ σκληρλά. Η συμφωνία είναι αναγκαία για να αρθούν οι ανασφάλειες που διέπουν την Ελλάδα και να υπάρξει ξανά εμπιστοσύνη. 
Η αβεβαιότητα του τελευταίου 6μηνου έχει αρνητικές επιδόσεις στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Δυστυχώς, αντί 2,5% ανάπτυξη, θα έχουμε χαμηλότερο ποσοστό. Έπρεπε να τροποποιηθούν θέματα δημοσιονομικής πολιτικής. Όσον αφορά τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος είναι 0,25% επί του ΑΕΠ, 0,5% το 2016, 1,5% το 2017 και μέχρι το 2018 να φθάσει το 3,5%. 
Θα γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να υπάρξει χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Προέχει η γρήγορη και ακριβής υλοποίηση των μέτρων. Η ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή είναι ενθαρρυντικό βήμα. Υιοθετήθηκαν σημαντικά μέτρα, κομμάτι του προγράμματος. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξουν θετικές ψηφοφορίες στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια" είπε κλείνοντας.

Η "ανατομία" των δόσεων από τον Κλάους Ρένγκλινγκ

"Δεν αναμένω ότι τα 86 δισ. θα εκταμιευτούν από τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας. Θα συμμετάσχει το ΔΝΤ. Δεν ξέρουμε, όμως, με τι ποσό.Τα χρήματα θα βοηθήσουν την Ελλάδα να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τις απέναντι στα δάνεια και τις τράπεζες. Υπάρχουν διαδικασίες σε πολλά κράτη-μέλη, κοινοβουλευτικής έγκρισης" δήλωσε παίρνοντας τον λόγο ο Κλάους Ρένγκλινγκ.

Για να συνεχίσει: "Αφού καλυφθούν οι δόσεις θα υπάρξει ένα υπόλοιπο 3 δισ. από την πρώτη δόση, που θα καταβληθεί  τον Οκτώβριο. Επίσης θα υπάρξουν 10 δισ. διαθέσιμα για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το ποσό δεν θα μεταφερθεί στην Ελλάδα, αλλά θα είναι σε ταμείο που θα εδρεύει στο Λουξεμβούργο".

32,5 χρόνια η αποπληρωμή του δανείου!

"Θα είναι 32,5 χρόνια η αποπληρωμή του δανείου. Είναι σημαντικό που υπήρξε ευρεία πλειοψηφία στη ψηφοφορία της ελληνική Βουλής", είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

"Καρφάκι" Ντάισελμπλουμ για τους... πρώην

Οι δημοσιογράφοι επέμειναν να πάρει θέση στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ το απέφυγε.

Αρκέστηκε στο να πει πως "η συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση ήταν σοβαρή, οργανωμένη και εποικοδομητική. Η πλειοψηφία της ελληνικής Βουλής, είναι κάτι πολύ θετικό. Και από το κέντρο και από τη Δεξιά, υπάρχει στήριξη".

Γερούν για Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων

Σε ερώτηση σχετικά με το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε:
"Ζητήσαμε σχεδιασμό για το νέο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας και να συνταχθεί πρν το τέλος του χρόνου. Μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει τα περιουσιακά στοιχεία να ενισχύσουν το ταμείο αυτό".

Β. Ντομπρόβσκις για τράπεζες

"Τα 26 δισ. της πρώτης δόσης είναι χρήματα που θα διοχετευτούν στην ελληνική ταμείο, πρώτα στον χρηματοπιστωτικό τομέα (σ.σ.10 δισ.), που έχει πληγεί από τα capital controls, προκειμένου να αρθούν" τόνισε ο κ. Ντομπρόβσκις.
Ρέγκλινγκ για τράπεζες και δόση σε... δόσεις

"Μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση και τη διευθέτηση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, θα δώσουμε ώθηση. Από τα 26 δισ. τα 10 δισ. θα δοθούν στις τράπεζες, και από τα υπόλοιπα 16 δισ. τα 13 δισ. θα δοθούν την Πέμπτη και τα άλλα 3 δισ. θα εκταμιευτούν σε δύο μέρη. Σεπτέμβρη και Οκτώβρη", δήλωσε ο Κλάους Ρένγκλινγκ.
Ντάισελμπλουμ για ΔΝΤ και ελληνικό χρέος

"Υπάρχουν ανησυχίες από την πλευρά του ΔΝΤ. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το θέμα του δημόσιου χρέους. "Η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα γίνει μάλλον τον Οκτώβριο" συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

"Ευελπιστούμε ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει. Υπάρχει αισιοδοξία και αυτό είναι προσωπική εκτίμηση. Ωστόσο η κυρία Λαγκάρντ δεν δεσμεύτηκε ότι θα συμμετάσχει".

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)