Φόβο για τις κάλπες «βλέπει» το Μαξίμου

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΤΣΙΠΡΑΣ

Σύνθημα αντεπίθεσης δίνει το Μέγαρο Μαξίμου δύο ημέρες πριν την διαφαινόμενη προκήρυξη των εκλογών για τις 20 Σεπτεμβρίου, επιστρέφοντας σε υψηλούς τόνους τις κατηγορίες που δέχεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για προσπάθεια επίσπευσης των εκλογών.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού το απόγευμα της Τρίτης τόνιζαν ότι τόσο στη Νέα Δημοκρατία, όσο και στα υπόλοιπα κόμμα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης και της Λαϊκής Ενότητας, ασχολούνται με τα διαδικαστικά ζητήματα στο δρόμο προς τις κάλπες, καθώς επιδιώκουν να επιμηκύνουν την προεκλογική περίοδο για να κερδίσουν χρόνο αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «κινήσεις πανικού», αφού κυβέρνηση συνασπισμού από την παρούσα Βουλή κατόπιν συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων δεν μπορεί να προκύψει με δεδομένη την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του ΚΚΕ. Κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης σημείωνε σχολιάζοντας την επιμονή της αντιπολίτευσης για εκλογές στις 27 Σεπτεμβρίου αντί για 20 του μηνός, ότι πίσω από την προσπάθεια αυτή κρύβεται ο φόβος για το ενδεχόμενο εξασφάλισης αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες του Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, μόνο απαρατήρητη δεν έχει περάσει από το Μέγαρο Μαξίμου η σύμπλευση της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη με τη Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι στο ζήτημα της ημερομηνίας των εκλογών, με συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα να διερωτώνται «ο Λαφαζάνης θέλει να σπρώξει τις εκλογές μία εβδομάδα για να κερδίσει χρόνο ώστε να είναι έτοιμο το νέο κόμμα. Η Νέα Δημοκρατία όμως γιατί;».
Αναφερόμενοι ιδιαιτέρως στις επιθέσεις που δέχεται για το θέμα της μη σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, συνεργάτες του πρωθυπουργού διερωτώνταν πώς γίνεται ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ να «καίγονται» για τις επιπτώσεις των πρόωρων εκλογών στην οικονομία, αλλά συγχρόνως να ζητούν την καθυστέρησή τους για μία εβδομάδα, όταν όλοι γνωρίζουν ότι ο Οκτώβριος θα είναι εξαιρετικά κρίσιμος για την ελληνική οικονομία, καθώς ανοίγει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και ξεκινά η πρώτη αξιολόγηση για το νέο πρόγραμμα, για να ολοκληρωθεί η οποία θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή οι έξι εφαρμοστικοί νόμοι.
Τα πυρά ωστόσο του Μαξίμου στρέφονται κυρίως στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τη Νέα Δημοκρατία για δύο λόγους. Αφενός, ο Αλέξης Τσίπρας έχει τονίσει ότι δεν θέλει η προεκλογική περίοδος να εξελιχθεί σε έναν εμφύλιο του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου στο κυβερνητικό επιτελείο κοιτούν στη δεξαμενή των ψηφοφόρων της Συγγρού που θέλουν οι κάλπες να βγάλουν σταθερότητα, πιέζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο προς την αυτοδυναμία μέσα από την πόλωση. Ως εκ τούτου, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη καταλόγισε στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης «γραφικότητα» και αγωνία για να μην καταρρεύσει η ΝΔ.

Παράλληλο πρόγραμμα αντίβαρο στο Μνημόνιο

Την ίδια ώρα στο κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζονται πυρετωδώς το παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο προανήγγειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος την Τρίτη, τονίζοντας ότι δεν θα έρχεται σε σύγκρουση με τη συμφωνία και θα αντιρροπίσει τις δυσμενείς επιπτώσεις για τους πιο αδύναμους.
«Υπάρχουν υποχρεώσεις, τις οποίες έχουμε συμφωνήσει και θα στηρίξουμε, ωστόσο, έχουμε παράλληλο πρόγραμμα που θα τρέχει, το οποίο θα είναι αυτό το οποίο πιστεύουμε ότι θα αντιρροπήσει τις δυσμενείς επιπτώσεις, κυρίως στους πιο αδύναμους, τις οποίες οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε γιατί το έχουμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό» τόνισε, διευκρινίζοντας ότι «είναι βασισμένο, με εφικτούς στόχους, οι οποίοι θα ονομάζονται και θα είναι υλοποιήσιμοι και ρεαλιστικοί και δεν θα έρχονται σε σύγκρουση με τους όρους της συμφωνίας, αλλά θα υλοποιούν παράλληλες δράσεις».

Ανοιχτός σε ντιμπέιτ ο Τσίπρας

Αναφορικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, συνεργάτες του πρωθυπουργού τόνιζαν χθες ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος για μία αναμέτρηση με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, καθώς στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα βγει κερδισμένος από ένα ντιμπέιτ, διευρύνοντας το προβάδισμά του από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)