Άνοιξε τις πόρτες του στους δημοσιογράφους το κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στο Βοτανικό

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Παρουσία στελεχών της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ξενάγηση στο χώρο φιλοξενίας μεταναστών που κατασκευάστηκε στο Βοτανικό για τους δημοσιογράφους. Στο κέντρο φιλοξενούνται 216 άνθρωποι από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, του οποίου η χωρητικότητα μπορεί να υποστηρίξει 600 με 700 άτομα.
 
Εκτός από την αναπληρώτρια υπουργό, υπεύθυνη για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου στο Βοτανικό βρέθηκαν η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης.
 
Η κα. Χριστοδουλοπούλου ευχαρίστησε όλους εκείνους χάρη στους οποίους "μπορέσαμε να φτιάξουμε αυτόν το ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας" σημείωσε και συμπλήρωσε. "Ευχαριστώ τους αντιδημάρχους, τον κ. Αγγελόπουλο και τον κ. Βαρελά που ήταν συνεχώς παρόντες για να μας βοηθάνε στην επίβλεψη των εργασιών."
 
"Ευχαριστώ πολύ την Περιφέρεια Αττικής, που μας βοήθησε και η συμβολή τής ήταν σημαντική για την ολοκλήρωση αυτού του έργου. Θέλω να ευχαριστήσω την αστυνομία, την πυροσβεστική που έκανε τη μεταφορά των ανθρώπων από το Πεδίον του Άρεως. Θέλω να ευχαριστήσω τον Ερυθρό Σταυρό που μας συνδράμει, το υπουργείο Υγείας, που από τη πρώτη στιγμή και στο Πεδίο του Άρεως και εδώ, με το ΚΕΛΠΝΟ συνδράμει ιατρικά." πρόσθεσε.
 
Μιλώντας από το κέντρο φιλοξενίας η κα. Θεανώ Φωτίου είπε πως "μπορούμε να παράξουμε ένα έργο με απίστευτα λιγοστούς πόρους, αλλά υπάρχουν και όρια που πρέπει να συζητήσουμε. Εμείς οι ντόπιοι, οι Έλληνες της κρίσης, μπορούμε να βοηθήσουμε. Δεν ξεχνάμε τους πρόσφυγες και μετανάστες παπούδες μας" σημείωσε.
 
Ενενήντα οικίσκοι που χωρούν ως οχτώ κρεβάτια και δύο μεγάλες σκηνές υπάρχουν στο κέντρο φιλοξενίας, του οποίου φορέας διαχείρισης είναι η υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής. Η σίτιση γίνεται τρεις φορές τη μέρα, τον καθαρισμό έχει αναλάβει ο δήμος Αθηναίων, ενώ λειτουργεί και παιδότοπος.
 
Το δικαίωμα παραμονής στο κέντρο ισχύει μέχρι να λήξει η προθεσμία του υπηρεσιακού σημειώματος που έχουν πάρει οι άνθρωποι από την αστυνομία, δηλαδή από την ταυτοποίηση που έχει προηγηθεί στον τόπο άφιξης.
Στον Πειραιά και όχι στη Θεσσαλονίκη το "Ελευθέριος Βενιζέλος"
 
Το λιμάνι του Πειραιά και όχι εκείνο της Θεσσαλονίκης θα είναι ο τελικός προορισμός του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», που το απόγευμα προσέγγισε το λιμάνι της Μυτιλήνης, παραλαμβάνοντας πρόσφυγες από τη Συρία.
Το πλοίο θα μεταφέρει αύριο στον Πειραιά με ώρα άφιξης τις 8:45 π.μ. περίπου 2.500 πρόσφυγες. Σύμφωνα με στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας, η ναύλωση του πλοίου έχει γίνει από τα υπουργεία που εμπλέκονται στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, και περιλαμβάνει μόνο τη φιλοξενία των προσφύγων επί του πλοίου στο λιμάνι της Κω, με σίτιση και ύπνο - αλλά όχι και τη μεταφορά τους: Οι μετανάστες για να ταξιδέψουν από την Κω, ή από οποιοδήποτε άλλο νησί στο οποίο βρίσκονται, πληρώνουν κανονικά το ακτοπλοϊκό εισιτήριο.
Μέχρι στιγμής από τα εμπλεκόμενα υπουργεία, δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους δόθηκε εντολή στο πλοίο να αλλάξει προορισμό. Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναχώρησε στις 7:50 το πρωί από το λιμάνι της Κω με 1.700 πρόσφυγες από τη Συρία, ενώ προσέγγισε κατά τον πλου του την Κάλυμνο και τη Λέρο, από όπου παρέλαβε και από εκεί πρόσφυγες.
Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, εάν το «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τον Πειραιά θα ακολουθήσει εκ νέου κάποιο νέο δρομολόγιο, ή αν θα προσεγγίσει εκ νέου το λιμάνι της Κω.

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)