Μηχανολόγων Μηχανικών Βόλος - Πληροφορίες για τη σχολή

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΒΟΛΟΣ

Σκοπός: του Τμήματος είναι η κατάρτιση τεχνικών επιστημόνων στη μελέτη, εγκατάσταση και επίβλεψη μηχανολογικού εξοπλισμού σε οικοδομές, βιομηχανίες. Επίσης οι σπουδαστές εκπαιδεύονται στην ενεργειακή μηχανολογία. Στα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών εκπαιδεύονται επιστήμονες Μηχανικοί που θα ασχοληθούν με τη μελέτη, παραγωγή, εγκατάσταση και επίβλεψη μηχανολογικού εξοπλισμού, τόσο σε κτίρια όσο και σε παραγωγικές και εμπορικές μονάδες (βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εταιρείες).
Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στοχεύει στην εκπαίδευση και κατάρτιση Μηχανικών κατάλληλων να αναπτύξουν και να διαχειριστούν νέες τεχνολογίες στη βιομηχανία μεταποίησης. Έμφαση δίνεται στις διεργασίες της μηχανολογικής και χημικής βιομηχανίας, καθώς και στις τεχνικές οργάνωσης και διοίκησης της παραγωγικής διαδικασίας της μεταποίησης. Καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια για τη διασύνδεση των πανεπιστημιακών δραστηριοτήτων με την βιομηχανική παράγωγη, με στόχο την αύξηση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών βιομηχανικών προϊόντων

Προγράμματα Σπουδών
ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ: 10 ΕΞΑΜΗΝΑ
Το 10ο εξάμηνο αφιερώνεται στην εκπόνηση διπλωματικής εργασίας. Από το 5ο εξάμηνο οι φοιτητές επιλέγουν έναν από τους επόμενους κύκλους σπουδών:
α) Ενεργειακού Μηχανολόγου Μηχανικού.
β) Κατασκευαστού Μηχανολόγου Μηχανικού.
γ) Μηχανικού Παραγωγής.
Το ενιαίο πτυχίο του Τμήματος διαρθρώνεται σε 4 κατευθύνσεις:
1. Ενέργεια, Βιομηχανικές Διεργασίες & Τεχνολογία Περιβάλλοντος.
2. Μηχανική, Υλικά & Κατεργασίες.
3. Οργάνωση Παραγωγής & Βιομηχανική Διοίκηση.
4. Υπολογιστικές Μέθοδοι & Λογισμικό στη Μηχανολογία
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Ε.Μ.Π.
1. Συστημάτων Αυτοματισμού
2. Διοίκησης Επιχειρήσεων
ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
1. Διοίκηση Παραγωγικών Συστημάτων
ΠΑΝ/ΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
1. Σύγχρονες μέθοδοι συστημάτων Ενέργειας, Διεργασιών και Αντιρύπανσης
2. Σύγχρονες μέθοδοι Μηχανικής, Υλικών και Κατεργασιών στη Βιομηχανία
3. Σύγχρονες μέθοδοι Παραγωγής και Βιομηχανικής Διοίκησης

Αγορά Εργασίας
ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί αποκτούν άδεια άσκησης επαγγέλματος από το Τ.Ε.Ε. δίνοντας εξετάσεις. Οι Μηχανικοί που ανήκουν στο Τ.Ε.Ε. και έχουν ειδικότητα α) του Μηχανολόγου Μηχανικού και β) του Μηχανολόγου - Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ανέρχονται σε 10.357 (στοιχεία Τ.Ε.Ε., Ιανουάριος 2000).
Έχουν το δικαίωμα να υπογράφουν χωρίς περιορισμούς Μηχανολογικές και Ηλεκτρολογικές Μελέτες Βιομηχανικών και Ενεργειακών Έργων, Μελέτες Υδραυλικών Έργων υπό πίεση.
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: Διορίζονται σε Υπουργεία (ΠΕΧΩΔΕ, Βιομηχανίας και Ενέργειας κ.ά.), σε Οργανισμούς (Δ.Ε.Η, Ο.Τ.Ε, κ.ά.), σε Νομαρχίες, Δήμους Κοινότητες κ.ά.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: Μπορεί να εργαστεί ως εξειδικευμένος επιστήμονας:
α) Σε ιδιωτικές εταιρείες και επιχειρήσεις μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και υλικού.
β) Σε Τεχνικά γραφεία μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών μελετών.
γ) Σε εταιρείες και καταστήματα εμπορίας μηχανολογικού εξοπλισμού και υλικού. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ: Μπορεί να ιδρύσει δικό του Τεχνικό Γραφείο, αφού λάβει από τη Γραμματεία Δημοσίων Έργων Μελετητικό Πτυχίο τέσσερα χρόνια μετά την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Επίσης, μπορεί να ιδρύσει δική του Εργοληπτική Εταιρεία μηχανολογικών εγκαταστάσεων, αφού γίνει κάτοχος του Εργοληπτικού Πτυχίου, τρία χρόνια αφότου πάρει την άδεια άσκησης επαγγέλματος.
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Τα επαγγελματικά δικαιώματα του Μηχανολόγου είναι νομικά κατοχυρωμένα. Η απασχόληση των μηχανολόγων Μηχανικών παρουσιάζει προβλήματα, γιατί επηρεάζεται αρνητικά από την κρίση στον τομέα των βιομηχανιών και των οικοδομικών κατασκευών. Παρατηρείται σχετικά υψηλή ανεργία (13%) και ετεροαπασχόληση. Οι προοπτικές του κλάδου των Μηχανολόγων εξαρτώνται από τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανικής και βιοτεχνικής δραστηριότητας στη χώρα μας και την ανάκαμψη των κτιριακών κατασκευών.
ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ 
Μηχανικός Βιοϊατρικής Διαχειριστής συστημάτων Αυτόματου Ελέγχου




Περισσότερα θέματα για τα πανεπιστήμια εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)