Από πού βγήκε η φράση "Έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους";

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Η φράση αυτή, προέκυψε από μια αποτυχημένη απόπειρα ληστείας στην Αθήνα του 13ου αιώνα.

Επί Φραγκοκρατίας, μερικοί Αθηναίοι κλέφτες πήγαν και άδειασαν το σπίτι ενός Φράγκου, ο οποίος έμενε κάτω από το βράχο της Ακρόπολης. Δεν του άφησαν ούτε έπιπλα, ούτε σκεύη, ούτε χρυσαφικά. Όταν ο Φράγκος ανακάλυψε την πρωτάκουστη για την εποχή εκείνη κλοπή, κατάγγειλε το γεγονός. Παρόλα αυτά, οι ένοχοι δεν βρέθηκαν ποτέ. 

Ο Φράγκος που ήθελε τόσο πολύ να ξαναβρεί τα πράγματά του, σκέφτηκε κάτι έξυπνο: Έβγαλε μια προκήρυξη, που έλεγε: «Όσοι γνωρίζουν τους κλέφτες και τους καταγγείλουν, θα πάρουν δώρο, διακόσια δηνάρια. Αν μάλιστα οι κλέφτες θελήσουν να τα επιστρέψουν οι ίδιοι, να μη φοβηθούν καθόλου. Εγώ θα λείπω μια βδομάδα από το σπίτι μου. Μπορούν, λοιπόν, να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους και όταν το κάνουν αυτό, θα πάρουν κι αυτοί από ένα καλό δώρο»

Οι κλέφτες φοβούμενοι μήπως προδοθούν, προτίμησαν να ξαναγυρίσουν πίσω τα κλοπιμαία, ώστε να πάρουν και την αμοιβή τους. Ο Φράγκος όμως είχε άλλα σχέδια: Τους περίμενε καρτερικά κρυμμένος και μόλις τους αντιλήφθηκε, τους έπιασε και τους παρέδωσε στην Αστυνομία. Από τότε ξεκίνησαν οι Αθηναίοι να λένε «έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους», φράση που εξαπλώθηκε γρήγορα και στην υπόλοιπη Ελλάδα.


Δείτε από πού βγήκαν περισσότερες γνωστές φράσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)