16 πράγματα που δεν ξέρατε για το φεγγάρι

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Πότε ήταν η τελευταία φορά που είδατε το φεγγάρι; Σας αρέσει; Σε ποιον δεν αρέσει άλλωστε, το ολόγιομο φεγγάρι εμπνέει ποιητές, ρομαντικούς ανθρώπους... Η εμφάνισή του είναι κάθε νύχτα και διαφορετική. Και σηκώνουμε το βλέμμα να το δούμε.
Δείτε πιο κάτω μερικά πράγματα για το φεγγάρι που ίσως δεν τα ξέρατε:

Μας κρατάει ξύπνιους το βράδυ. Η πανσέληνος μας δυσκολεύει να κοιμηθούμε και μειώνει το χρόνο του ύπνου περίπου 20 λεπτά.

Ποτέ δεν βλέπουμε το πίσω μέρος του. Πάντα βλέπουμε την ίδια πλευρά του φεγγαριού γιατί γυρνάει στον άξονά του με την ίδια ταχύτητα που κάνει το γύρο της Γης, σύγχρονη περιστροφή. Αυτό έχει γεννήσει και την έκφραση η "σκοτεινή πλευρά" του φεγγαριού. Η αλήθεια όμως είναι ότι όλες οι πλευρές του βλέπουν κάποια στιγμή τον ήλιο.


Είναι η αιτία που έχουμε μήνες. Χρειάζεται, σχεδόν, έναν μήνα το φεγγάρι να κάνει την τροχιά της Γης. Το φεγγάρι ολοκληρώνει την πλήρη περιστροφή σε 27 ημέρες αλλά θέλει άλλες δύο, για την ακρίβεια 29,5, για να έρθει από το ένα νέο φεγγάρι στο επόμενο. Και επειδή η μισή μέρα είναι κομματάκι δύσκολη στο μέτρημα, έτσι έχει στρογγυλοποιηθεί στις 30 ημέρες. 


Προκαλεί εναλλαγές στη διάθεση. Το φεγγάρι είναι πιο ζεστό και πιο κρύο από τη Γη. Μπορεί να φτάσει τους 160 βαθμούς Κελσίου ή να πέσει στους μείον 140 βαθμούς Κελσιόυ (περίπου). Και επειδή δεν υπάρχει αέρας στο φεγγάρι ρέπει σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες, σε εξάρσεις δηλαδή.



Στιγμιαία σε κάνει να νιώθεις ανάλαφρος. Το φεγγάρι έχει λιγότερη μάζα από τη γη, έτσι έχει πιο αδύνατη έλξη της βαρύτητας. Αισθάνεσαι πολύ αδύνατος και μπορείς να πηδάς πολύ ψηλά.



Μπορεί να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου στο γκολφ. Ο αστροναύτης Alan Sheppard πέταξε το μπαλάκι του γκολφ 730 μέτρα μακριά.


Κάθε γεμάτο φεγγάρι κάθε μήνα έχει και δική του ονομασία.


ΟΙ άνθρωποι ήδη έχουν ρίξει σκουπίδια στο φεγγάρι.

Εχουμε σκεφθεί μέχρι και να το ανατινάξουμε το φεγγαράκι. Οι Αμερικανοί κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου είχαν σκεφτεί να κάνουν στο φεγγάρι πυρηνικές δοκιμές για να δείξουν αυτοί στους Σοβιετικούς. 


Κάποιος έχει θαφτεί εκεί στο φεγγάρι. Ο κύριος που βλέπετε, διάσημος αστρονόμος και γεωλόγος ήθελε να γίνει αστροναύτης, για λόγους όμως υγείας δεν τα κατάφερε. Η ΝΑΣΑ, όταν πέθανε, έριξε τη στάχτη του στο φεγγάρι. Όχι παίζουμε...


Η σκιά του φεγγαριού μπορεί να σε... καταπιεί. Λόγω της έλλειψης της ατμόσφαιρας η σκιά είναι εξαιρετικά σκοτεινή. Ο,τι δεν εκτίθεται απευθείας στον ήλιο είναι κατράμι. Αν βάλετε το χέρι σας στη σκιά θα φαίνεται ως να μην υπάρχει. Moon shadows will eat you alive.



Είναι η αιτία που έχουμε παλίρροιες

Χωρίς το φεγγάρι η ημέρα στη Γη θα διαρκούσε απο 6 έως 8 ώρες.




Βοηθάει τη Γη να γυρνάει σταθερά.

Κάνει τα κοράλια να φαίνονται θαυμάσια και κάθε γεμάτο φεγγάρι κάθε Δεκέμβριο τα κοράλια στην Αυστραλία συμμετέχουν σε μία μαζική και συγχρονισμένη παραγωγή αυγών.



Κάνει τους σκορπιούς να φαίνονται το βράδυ


Περισσότερα θέματα για το φεγγάρι εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)