Η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών εξετάσεων

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0




 Καταφθάνει το καλοκαιράκι, αλλά οι μαθητές μας, πριν βγουν στην θάλασσα, έχουν να αντιμετωπίσουν τις σχολικές εξετάσεις. Αυτό σημαίνει για τους περισσοτέρους εντατικό διάβασμα,άγχος και πολλές ώρες ξενυχτιού. Παρατηρείται, λοιπόν, πως μετά το περάς των εξετάσεων το σωματικό βάρος των παιδιών έχει αυξηθεί. 
   Λόγω της πνευματίκης κούρασης,τα παιδιά δίνουν εύκολα άφεση αμαρτίων στον εαυτό για κάθε λαιμαργία. Αναμφισβήτητα,το φαγητό είναι απόλαυση,αλλά πρέπει να το απολαμβάνουμε κι όχι να καταπίνουμε μαζί μ' αυτό το άγχος, τους φόβους και τις ανασφάλειές μας.
   Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία ενός υποψήφιου μαθητή Πανελλαδικών,πέρα απο την ψυχολογία,καλό θα είναι να τρέφεται σωστά ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στο δύσκολο πρόγραμμα του. Ο καταλληλότερος τρόπος διατροφής είναι ο εξής :

  1.  Η αποφυγή του "fast food" (πίτσα, γύρους, σάντουιτς μαζί με προτηγανισμένες πατάτες και αναψυκτικό).
  2.  Εγκρίνεται η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φρόυτων και λαχανανικών.
  3. Είναι ανάγκη να καταναλώνουμε καθημερινά τουλάχιστον 2 λίτρα νερό.
  4. Τροφές όπως το κρέας,το ψάρι θα ήταν καλό να εμπεριέχονται στα καθημερινα γεύματα καθώς και αμυλούχες τροφές(ψωμί,πατάτες),γαλακτομικά προϊόντα.
Δώστε έμφαση και μην παραλείπετε τα ενδιάμεσα γεύματα (δεκατιανό, απογευματινό, προ ύπνου)
   Την προηγούμενη μέρα των εξετάσεων οι δραστηριότητες του παιδιού θα πρέπει να είναι ευχάριστες για αυτο,ώστε να αντιμετωπίσει τον πολύ μεγάλο εχθρό,το άγχος.
    Σε ό,τι αφορά το διατροφικό κομμάτι,καλό θα ήταν το γεύμα του να περιλαμβάνει κάποιο γεύμα της αρέσκειας του,το οποίο θα του αυξήσει τη διάθεση και θα του προσφέρει ευχαρίστηση.Θα ήταν καλό να αποφευχθούν πικάντικα ή βαριά φαγητά,ώστε να γλυτώσουν πιθανά στομαχικά προβλήματα.
  Τέλος,μια σημαντίκη διατροφική λεπτομέρεια που είναι ανάγκη να επισημανθεί είναι ότι την τελευταία μέρα πριν τις εξετάσεις η κατανάλωση καφέ ή άλλων διεγερτικών ποτών και ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες θα πρέπει να αποφευχθεί.
    Με μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή κατα την διάρκεια των εξετάσεων θα βοηθήσει το μαθητή να είναι πιο υγιής και ισχυρός, έτσι ώστε να έχει καλύτερη απόδοση στο διάβασμά του. θα εξασφαλίσει υγεία, ευεξία, μακροζωία και ένα μέλλον με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα υγείας.


Περισσότερες συμβουλές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)