8 αρχαίες ιατρικές θεραπείες που θα σας κάνουν να ανατριχιάσετε

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Όσο υπάρχουν άνθρωποι, χρειάζονται πάντα ιατρική υποστήριξη. Μερικές φορές οι πρόγονοί μας είχαν γνώση τόσο προχωρημένη που ακόμη και η σύγχρονη ιατρική δεν μπορεί να την σπάσει. Ωστόσο, οι περισσότερες μέθοδοι του παρελθόντος ήταν αρκετά περίεργες, αν όχι επικίνδυνες.
Παρακάτω θα δείτε μερικές από αυτές:
8. Ο πονόδοντος αντιμετωπίζονταν με το κάπνισμα λίπους αίγας.
Ακόμα και στην αρχαιότητα, οι άνθρωποι ήξεραν πώς να φτιάχνουν τα δόντια. Ένα ανθρώπινο δόντι βρέθηκε στην Ιταλία με σημάδια οδοντιατρικής εργασίας και είναι περίπου 14.000 ετών.
Ορισμένες αρχαίες μέθοδοι ήταν αρκετά ασυνήθιστες. Όπως το κάπνισμα λίπους κατσίκας ως οδοντιατρική θεραπεία.
7. Οι μητέρες γεννούσαν όρθιες ή καθήμενες στα πόδια τους.
Στην αρχαία Ινδία γνώριζαν πώς να αλλάζουν τη θέση του εμβρύου στην μήτρα. Και σε μερικές αφρικανικές φυλές, οι θεραπευτές μπόρεσαν να εκτελέσουν καισαρική τομή με τα πρωτόγονα όργανα που διέθεταν.
Στη μεσαιωνική περίοδο, η πλειονότητα της αρχαίας γνώσης χάθηκε, λόγω της επιρροής της εκκλησίας. Η μαιευτική ήταν υποανάπτυκτη και πολλές γυναίκες και τα νεογέννητά τους πέθαναν κατά τη διάρκεια της γέννας.
6. Χρησιμοποίησαν εκχυλίσματα κέδρου και μανδράκι ως αναισθητικό.
Οι πρόγονοί μας είχαν τρομερά αποτελέσματα στη χειρουργική επέμβαση. Στην αρχαία Μεσοποταμία, οι γιατροί χρησιμοποίησαν το αλκοόλ και το όπιο για να βοηθήσουν τους ασθενείς να μην αισθάνονται πόνο.
Στην αρχαία Αίγυπτο, έφτιαξαν εκχυλίσματα από φρούτα μανδράκι. Στην Ινδία και την Κίνα χρησιμοποιήθηκαν ως αναισθητικά μέσα τη χλωρίδα, την κάνναβη και τον ακονίτης.
5. Οι χρόνιες παθήσεις αντιμετωπίστηκαν με σωματική άσκηση και ιερό νερό.
Κατά τους χρόνους του Ιπποκράτη (460-370 π.Χ.), πίστευαν ότι η επιληψία προκαλούνταν από το θέλημα του Θεού. Ήταν πεπεισμένοι ότι οι λόγοι αυτής της ασθένειας ήταν ο άνεμος, το κρύο και ο ήλιος.
Στους μεσαιωνικούς χρόνους, οι άνθρωποι με επιληψία πιστεύονταν ότι ήταν δαιμονισμένη και αντιμετωπίστηκαν με προσευχές και ιερό νερό.
Οι αρχαίοι γιατροί έκαναν θεραπεία με σωματικές ασκήσεις και θεραπευτικά βότανα, αλλά αυτό δεν έφερε θετικά αποτελέσματα και οι ασθενείς συνήθως πέθαναν.
Οι ασθένειες του δέρματος, όπως η ψωρίαση, θεωρήθηκαν ανίατες. Οι ασθενείς έπρεπε να φορούν ένα κουδούνι ως προειδοποίηση στους άλλους για να μείνουν μακριά.
4. Σχεδόν όλες οι ασθένειες αντιμετωπίστηκαν με αιματοχυσία.
Η αιματοχυσία ήταν πολύ δημοφιλής στην Ινδία και τις αραβικές χώρες και μάλιστα αναφέρεται σε έγγραφα από την αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο.
Πιστεύεται ότι το αίμα περιείχε το κακό το οποίο έπρεπε να φύγει να θεραπεύσει τον ασθενή. Ήταν δημοφιλής μέχρι τον 19ο αιώνα. Ακόμα και ο Ουάσιγκτον την αμυγδαλίτιδα του την θεράπευσαι με αυτό τον τρόπο, παρόλο που πέθανε αργότερα.
3. Χρησιμοποιούσαν δηλητήριο φιδιών και δηλητηριώδη βότανα.
Πριν από τα αντιβιοτικά, οι άνθρωποι προσπάθησαν να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις με θεραπείες που βασίζονταν σε φυτικά δηλητήρια και δηλητήρια ζώων.
Σύγχρονοι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι λόγοι για τις αντιβακτηριακές τους δράσεις ήταν οι μικρές πρωτεΐνες που ονομάζονται αποσιτονίνες.
Στην αρχαία Αίγυπτο, χρησιμοποίησαν κάνναβη, όπιο και χάννα. Στους μεσαιωνικούς χρόνους, οι γιατροί πρόσθεσαν αποξηραμένα φίδια και σκορπιούς στα φίλτρα τους.
2. Εκπαιδεύτηκαν σε ζωντανά ανθρώπινα κρανία.
Οι πονοκέφαλοι, η επιληψία και άλλες ψυχολογικές διαταραχές θεραπεύονταν με δραστικά μέτρα: οι γιατροί τρυπούσαν τρύπες στο κρανίο του ασθενούς. Η τρύφηση είναι η παλαιότερη χειρουργική επέμβαση. Η απόδειξη βρέθηκε επίσης στα ανθρώπινα υπολείμματα από τη νεολιθική εποχή.
Αυτή η μέθοδος ήταν πολύ δημοφιλής στους αρχαίους αμερικανικούς πολιτισμούς, καθώς και κατά την εποχή της Αναγέννησης.
1. Το κλύσμα καπνού ήταν μια πολύ δημοφιλής θεραπεία.
Τα προβλήματα της πέψης, η υπνηλία, οι κράμπες στο στομάχι και τα παράσιτα υποβλήθηκαν σε θεραπεία με κλύσμα καπνού, μια μέθοδο που υιοθετήθηκε από τους Ινδιάνους της Βορείου Αμερικής.
Ωστόσο, τον 19ο αιώνα, ανακάλυψαν ότι ο καπνός περιέχει δηλητηριώδη νικοτίνη, και έτσι τα σταμάτησαν.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)