Υπέροχες φθινοπωρινές αποδράσεις στην ελληνική φύση

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Καλοκαίρι τέλος και επισήμως. Ώρα να θυμηθούμε την άλλη πλευρά της ελληνικής ομορφιάς. Αυτή των μεθυστικών δασών, των απέραντων αμπελώνων, των θαυμάτων της φύσης και των φιλόξενων ορεινών χωριών που ετοιμάζουν φθινοπωρινές γιορτές. Φύγαμε για σαββατοκύριακα…

Στην ορεινή Ευρυτανία

Τον χειμώνα, το Καρπενήσι και το χιονοδρομικό κέντρο κλέβει την παράσταση. Αλλά το φθινόπωρο έχει άλλη χάρη στην Ευρυτανία: Έχει ιππασία και δραστηριότητες με τα παιδιά στις Κορυσχάδες με το Πάρκο Τουριστικής Ιππασίας και Περιπέτειας. Έχει βόλτες στο Μεγάλο και το Μικρό Χωριό με τα γραφικά σοκάκια και τα λαογραφικά τους μουσεία. Έχει πεζοπορίες με θέα τα βουνά της Χελιδόνας, της Καλιακούδας και του Παναιτωλικού, μέχρι το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς και την εντυπωσιακή μονή του Προυσού. Και φυσικά, έχει τσίπουρο, πολύ τσίπουρο. Φρέσκο απόσταγμα θα απολαύσετε στη Δομνίστα, το ορεινό χωριουδάκι όπου κάθε Οκτώβρη στήνεται μεγάλη γιορτή τσίπουρου με κερασμένους ντόπιους μεζέδες και γλέντι. Μην αμελήσετε να φάτε φρέσκο ψάρι στα ταβερνάκια του Γαύρου, στις όχθες του Καρπενησιώτη ποταμού, που φημίζεται για τις πέστροφες εκτροφείου. 
Πού θα μείνετε: Στον παραδοσιακό ξενώνα Πέτρινο στο Μεγάλο Χωριό με τα χωριάτικου στιλ δωμάτια στα 40€ τη βραδιά, στα χαριτωμένα δίκλινα του ξενώνα Ρίζωμα στο Νέο Μικρό Χωριό, με τα ωραία μπαλκονάκια με όμορφη θέα, από 47€, στα ειδυλλιακά δωμάτια του Κάλλιον στο Κλαυσί, από 50€ τη βραδιά ή στον ξενώνα της φάρμας Νηνεμία μεταξύ Καρπενησίου και Προυσού, ό,τι πρέπει αν έχετε παιδιά και θέλετε να κάνετε μαζί τους δραστηριότητες στη φύση, από 79€ το οικογενειακό δωμάτιο. 

Στη Νεμέα

Το φθινόπωρο είναι μία από τις πιο όμορφες εποχές για να γνωρίσετε το… Μπορντό της Ελλάδας, την περιοχή της Πελοποννήσου, μόλις 120 χιλιόμετρα από την Αθήνα, με τον μεγαλύτερο αμπελώνα των Βαλκανίων. Ξεκινήστε με μια ξενάγηση στον αμπελώνα και στο επισκέψιμο οινοποιείο Παλυβού με την αίθουσα παλαίωσης του κτήματος με τα 300 δρύινα βαρέλια. Εδώ πραγματοποιούνται επίσης σεμινάρια και γεύματα οινογνωσίας. Φυσικά, επιβάλλεται η επίσκεψη στην αρχαία Νεμέα, με τον αρχαιολογικό χώρο που συνδέεται με τους άθλους του Ηρακλή, όπου δεσπόζουν αρχαία στάδια, ναοί, σήραγγες και ένα ενδιαφέρον αρχαιολογικό μουσείο. Η περιοχή και τα γύρω χωριουδάκια έχουν λίγους ξενώνες, αλλά μπορείτε να έχετε ως βάση σας το Ναύπλιο με την πανέμορφη παλιά πόλη, για να προσθέσετε και λίγη ρομαντζάδα στο σαββατοκύριακό σας – απέχει από τη Νεμέα περί τα 35 χιλιόμετρα. 
Πού θα μείνετε: Στα λιτά, περιποιημένα δωμάτια του ξενώνα Ελισσών στο Κρυονέρι Κορινθίας, από 63€ το δίκλινο. Στα μοντέρνα διαμερίσματα Άνεμος στο Ναύπλιο, από 50€ τη βραδιά. Στα κλασικά διακοσμημένα, με πολλές ανέσεις δωμάτια του Ξενώνα Δάφνη στην παλιά πόλη του Ναυπλίου από 60€ το δίκλινο. 

Στο Πήλιο

Στο βουνό των Κενταύρων μυρίζει φθινόπωρο. Κι αυτό σημαίνει φθινοπωρινά ντόπια εδέσματα και γιορτές που τα τιμούν. Σημαίνει νοστιμιές με μανιτάρια, σημαίνει γιορτή κάστανου στο Ξουρίχτι με κερασμένο κρασί και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σημαίνει επίσης βόλτες στο πανέμορφο δάσος της Τσαγκαράδας και περιπάτους στα σοκάκια της Μακρινίτσας ή του Αγίου Λαυρεντίου. Το φθινοπωρινό τοπίο θα ανοιχτεί μεγαλοπρεπώς μπροστά σας με ένα σύντομο ταξίδι με τον καρβουνιάρη, το θρυλικό τρενάκι που ξεκινά από τις Μηλιές. Υπέροχη τοπική αρχιτεκτονική θα δείτε στην αρχοντική Βυζίτσα, πηλιορείτικη κουζίνα θα απολαύσετε στα ταβερνάκια της Ζαγοράς, και γενικά, όρεξη για οδήγηση να έχετε για να ανακαλύπτετε το ένα χωριό μετά το άλλο. 
Πού θα μείνετε: Στα παραδοσιακά δωμάτια του ξενοδοχείου Διογένης στην Τσαγκαράδα, από 45€ το δίκλινο. Στα πληθωρικά δίκλινα με τζάκι του παραδοσιακού ξενώνα Αμάλθεια επίσης στην Τσαγκαράδα, από 70€. Στα ειδυλλιακά δίκλινα του Αρχοντικού Ρεπανά στη Μακρινίτσα, από 45€. 

Στα Μετέωρα

Είναι ένα από τα «θαύματα» της φύσης, το σύμπλεγμα βράχων των Μετεώρων, με τα μεσαιωνικά μοναστήρια λαξευμένα στην άκρη τους, κόβει την ανάσα και είναι μια από τις ωραιότερες επιλογές για φθινοπωρινή απόδραση στη Θεσσαλία. Με βάση το Καστράκι ή την Καλαμπάκα, θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε πεζοπορία στα θεόρατα βράχια, να δείτε τις έξι επισκέψιμες μονές, να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στην ποδηλασία ή την αναρρίχηση και να ανακαλύψετε την ομορφιά των γειτονικών Τρικάλων. Αν θέλετε να κάνετε ένα όμορφο δώρο στο άλλο σας μισό, το Ananti City Resort έχει μια ειδική προσφορά για πολυτελή διαμονή δύο διανυκτερεύσεων, πλούσιο μπουφέ, οργανωμένη πεζοπορία με ξεναγό βουνό και πρόσβαση πισίνας, σάουνας, χαμάμ και γυμναστηρίου στα 299€ αυτό το φθινόπωρο. 
Πού θα μείνετε: Στα λιτά δίκλινα του ξενώνα Παπαστάθη με θέα στα Μετέωρα, από 50€. Στα απλά, περιποιημένα δίκλινα του ξενώνα Λίθος στο Καστράκι με θέα τα θεόρατα βράχια, από 45€. Στον Πύργο Αδράχτι με το αρχοντικό στιλ και τα παραδοσιακά δωμάτια στο Καστράκι, από 77 με πρωινό.



http://www.in2life.gr

Περισσότερα ταξιδιωτικά θέματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)