14 μοντέρνα κτίρια στον κόσμο που είναι αδύνατον να τα ξεχάσει κανείς αν τα επισκεφθεί

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Όλοι έχουμε ακούσει για τα 7 θαύματα της αρχαιότητας. Αλλά εμείς στο Τι λες τώρα συγκεντρώσαμε μια λίστα με σύγχρονα κτίρια που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν αυτή την λίστα.
Δείτε παρακάτω 14 σύγχρονα κτίρια που είναι αδύνατον να τα ξεχάσει κανείς.

14. Το κτίριο Λωτός, Κίνα
© Chen wei – Imaginechina/EAST NEWS   © Chen wei – Imaginechina/EAST NEWS
Το κτίριο Λωτός βρίσκεται στην μέση της τεχνητής λίμνης Γουτζίν στην Κίνα. Το εντυπωσιακό κτίριο πήρε το όνομα του από τον τρόπο που ανθίζει ο λωτός. Η ιδέα του αρχιτέκτονα ήταν να δημιουργήσει μια καταπληκτική ατμόσφαιρα, ανεξάρτητα από την εποχή ή τον καιρό. Το κτίριο φιλοξενεί γραφεία της περιοχής.
13. Ένα καταπληκτικό ξενοδοχείο στις Άλπεις
© Andrei Rozhko/behance   © Andrei Rozhko/behance
Αυτό το ξενοδοχείο βρίσκεται ακόμα υπό κατασκευή, αλλά και πάλι αξίζει μια θέση στην λίστα. Ο αρχιτέκτονας είναι ο Αντρί Ρόζκο και εμπνεύστηκε την ιδέα από το επιβλητικό σκηνικό των Άλπεων. Το ξενοδοχείο βρίσκεται μέσα σε έναν βράχο και έχει μια εντυπωσιακή γυάλινη πρόσοψη.
12. Ο ναός του Λωτού στο χωρίο Μπαχαπούρ, Ινδία
© demidoff/depositphotos   © Atishayphotography/wikipedia
Ο ναός του λωτού είναι ο κεντρικός τόπος λατρείας της πίστης Μπαχάι. Οι πόρτες είναι ανοιχτές σε όλους, ανεξαρτήτου θρησκείας. 9 πόρτες οδηγούν στη κεντρική αίθουσα του ναού, η οποία συμβολίζει την ενότητα όλων των θρησκειών.
11. Τα κυβικά σπίτια του Ρότερνταμ, Ολλανδία
© naticastillog/depositphotos   © pkirillov/depositphotos
Υπάρχει ένα συγκρότημα 40 σπιτιών στον δρόμο Όβερμπλακ στο Ρότερνταμ. Δίνουν την εντύπωση ότι όλος ο κόσμος είναι αναποδογυρισμένος. Τα σπίτια κατασκευάστηκαν από τον αρχιτέκτονα Πιέτ Μπλομ. Οι τοίχοι και τα παράθυρα έχουν γωνία 45 μοιρών.
10. Ατόμιουμ, Βρυξέλλες
© diamond geezer/flickr   © Olivier HUGUET/flickr
Όσοι το έχουν δει νομίζουν ότι είναι ένα άγαλμα από ατσάλι, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα κανονικό κτίριο. Ακολουθώντας τους σωλήνες, μπορείτε να μετακινηθείτε ανάμεσα στις σφαίρες και να φτάσετε σε ένα μουσείο επιστημών ή σε ένα εστιατόριο. Το ατόμιουμ απεικονίζει τα 9 άτομα σιδήρου.
9. Η πόλη των τεχνών και των επιστημών Βαλένθια, Ισπανία
© William Warby/flickr   © Lesniewski/depositphotos
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του πάρκου στην Βαλένθια. Μοιάζει φουτουριστικό και θυμίζει τον σκελετό ενός φανταστικού τέρατος. Το συγκρότημα αποτελείται από 5 κτίρια: μια καλυμμένη πλατεία, ένα σινεμά, ένα πάρκο, ένα μουσείο επιστημών και ένα ωκεανογραφικό πάρκο.
8. Κέντρο Χεϊντάρ Αλιέβ Μπακού, Αζερμπαϊτζάν 
© alexma/depositphotos   © Elnur_/depositphotos
Αυτό το κτίριο είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στο Αζερμπαϊτζάν. Η αρχιτέκτονας είναι η Ζάζα Χαντίντ, γνωστή για την αγάπη της στα «εξωγήινα σχήματα.» Μέσα υπάρχουν εκθεσιακά κέντρα και γραφεία.
7. Εμπορικό κέντρο Εμπόρια, Σουηδία 
© Susanne Nilsson/flickr   © Susanne Nilsson/flickr
Αυτό το εμπορικό κέντρο είναι το μεγαλύτερο στην Σκανδιναβiα. Το διπλά κεκλιμένο γυαλί περικλείει τη διαγώνια σχισμή που κόβει το κτίριο, το οποίο φαίνεται σαν να πέφτει. Στο εσωτερικό υπάρχουν πολύχρωμες κυλιόμενες σκάλες και κούνιες αντί για καθίσματα.
6. Λα Μουράλα Ρόχα, Ισπανία
© designmilk/flickr   © Joanbanjo/wikimedia
Όλοι θα ήθελαν να ζήσουν σε αυτό το κτίριο στην νότια Ισπανία. Το όνομά του σημαίνει «κόκκινος τοίχος» και έχει σαφείς αναφορές στη λαϊκή αρχιτεκτονική της Αραβικής Μεσογείου. Στο εσωτερικό τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το μωβ και το μπλε.
5. Μουσείο Τεχνών και Επιστημών, Σιγκαπούρη
© AndreyKr/depositphotos   © William Cho/flickr
Το μουσείο είναι ένα από τα κύρια αξιοθέατα στην Σιγκαπούρη. Το σχήμα του θυμίζει λωτό. Οι 3 ουρανοξύστες από πίσω είναι το πολυτελές ξενοδοχείο Marina Bay Sands, άλλο ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα στην Σιγκαπούρη.
4. Κεντρική Πύλη στο Αμπού Ντάμπι, ΗΑΕ
© GekaSkr/depositphotos   © FritzDaCat/wikipedia
Το κτίριο έχει 35 ορόφους και είναι ένα από το ψηλότερα κτίρια της περιοχής. Το κτίριο έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως ο ψηλότερος πύργος με κλίση. Ο πύργος έχει κλίση 18 μοίρες (ο πύργος της Πίζας έχει μόνο 4 μοίρες).
3. Μάρκθαλ στο Ρότερνταμ, Ολλανδία
© vzoest0/pixabay   © Tom Roeleveld/flickr
Αυτό το εμπορικό κέντρο είναι το πιο ωραίο του κόσμου. Ακόμα και η βασίλισσα της Ολλανδίας πήγε στα εγκαίνιά του. Βρίσκεται σε μια περιοχή κατοικιών και έχει σχήμα αψίδας. Το εσωτερικό του κτιρίου είναι διακοσμημένο με έργα τέχνης του Arno Coenen: φρούτα, λαχανικά, ψάρια και λουλούδια. Γι’ αυτό μερικοί το αποκαλούν Παρεκκλήσι της Σιστίνας του Ρότερνταμ.
2. Μουσείο Γκουγκενχάιμ στο Μπιλμπάο, Ισπανία
© quadrio/depositphotos   © Zarateman/wikipedia
Ο αρχιτέκτονας Φίλιπ Τζόνσον το έχει χαρακτηρίσει ως «το σπουδαιότερο κτίριο της εποχής μας.» Το μουσείο έχει μόνιμες και προσωρινές εκθέσεις. Η μόνιμη έκθεση είναι αφιερωμένη στην τέχνη του 20ου αιώνα. Μην το μπερδεύετε με το Γκουγκενχάιμ στην Νέα Υόρκη.
1.Το Κουνστχάους Γκραζ, Αυστρία
© Marion Schneider & Christoph Aistleitner/wikimedia   © Andrea Mancini/flickr
Αυτή η γκαλερί σύγχρονης τέχνης χαρακτηρίζεται «φιλική προς τους εξωγήινους.» Μερικοί άνθρωποι βλέπουν την καρδιά μιας φάλαινας. Έχει χτιστεί με ένα πρωτοποριακό στυλ αρχιτεκτονικής, στο οποίο τα κτίρια έχουν μορφή αμοιβάδας. Επίσης, λάμπει το βράδυ.
Μπόνους: Το κιόσκι της Αγγλίας στην Διεθνή έκθεση της Σανγκάη το 2010
© Xinhua / eyevine/EAST NEWS   © EAST NEWS
Κατά την διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης το 2010 που έγινε στην Κίνα όλοι εντυπωσιάστηκαν από το περίπτερο της Αγγλίας. Εξωτερικά το κιόσκι ήταν καλυμμένο με λεπτές ράβδους οπτικών ινών και αυτό καθιστούσε πολύ δύσκολη την φωτογράφισή του. Στο εσωτερικό οι επισκέπτες μπορούσαν να δουν μια έκθεση σπόρων από τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους.

Περισσότερα αφιερώματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)