Πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό: Οδηγός για πρωτάρηδες γονείς

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Αχ και ήρθε αυτή η ΠΡΩΤΗ μέρα, η ΠΡΩΤΗ φορά, που θα πάτε να αφήσετε τα μικρά σας βλασταράκια στον παιδικό σταθμό. Μόνα τους. Χωρίς την παρουσία σας. Χωρίς την επίβλεψη σας.

Από τη μια μεριά θέλετε να κάνετε αυτό το βήμα (κι εγώ το ήθελα) και από την άλλη σκέφτεστε ότι το παιδάκι σας είναι ακόμη πολύ μικρό για να το αφήσετε σε μια αίθουσα με ακόμη 15 άγνωστα παιδάκια.
Μην αγχώνεστε! Χαλαρώστε και απολαύστε αυτές τις λίγες ώρες μοναξιάς στο σπίτι (αν κάθεστε στο σπίτι) ή τον καφέ σας στον χώρο της εργασία σας. Σκεφτείτε ότι δεν είστε μόνοι σε όλο αυτό. Εκατοντάδες μαμάδες και μπαμπάδες το ζουν μαζί με εσάς. Ακριβώς το ίδιο άγχος. Ακριβώς τις ίδιες σκέψεις.
proti fora ston paidko stathmo
Επειδή λοιπόν και εγώ θα ήθελα κάποιες συμβουλές εκείνη την πρώτη φορά, αποφάσισα να σας δώσω 5 πρακτικές συμβουλές για να «επιβιώσετε!».
1. Πάρτε βαθιές ανάσες καθώς ο πρώτος αποχωρισμός θα είναι αρκετά συγκινητικός. Κάποιοι παιδικοί σταθμοί ζητούν από τη μαμά την πρώτη εβδομάδα της προσαρμογής να βρίσκεται στον παιδικό σταθμό, σε ένα σαλονάκι αναμονής για να παραλάβει το παιδί μετά από την ώρα που θα της πει η δασκάλα.
2. Εγώ μιλούσα στην κόρη μου πριν πάμε στον παιδικό σταθμό για την πρώτη μέρα. Μιλούσα με σθένος, κουράγιο και ενθουσιασμό. Της εξηγούσα το πόσο όμορφο είναι το σχολείο, της μίλουσα για τους νέους φίλους που θα κάνει και την προετοίμαζα ώστε να ξέρει, πάνω κάτω, με το τι θα έρθει αντιμέτωπη. Μάλιστα, μερικές μέρες πριν, είχαμε επισκεφθεί το χώρο του σχολείου. Σας συμβουλεύω το ίδιο να κάνετε και εσείς.
3. Ακόμη και αν κλαίει, πείτε του πριν φύγετε ότι θα γυρίσετε. Οι δασκάλες θα αναλάβουν να το ηρεμήσουν. Μπορεί εσείς να νομίζετε ότι το παιδί σας θα πλαντάζει στο κλάμα μέσα στην αίθουσα μέχρι να το παραλάβετε αλλά θα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Θα γνωριστεί με τα παιδιά και θα παίζει.
4. Μην δακρύσετε, μην κλάψετε και μην δείξετε αδυναμία εκείνη την πρώτη φορά. Το μικρό σας θα το εκμεταλλευτεί.
5. Όλα θα πάρουν το δρόμο τους. Ναι, ναι. Μην ανησυχείτε. Όλα θα πάνε μια χαρά, ακόμη και εσείς δεν θα πιστεύετε το πόσο γρήγορα θα προσαρμοστεί το μικρό σας στο νέο του περιβάλλον.
Καλή σχολική χρονιά και καλή προσαρμογή... όχι στα παιδιά σας αλλά σε εσάς! 

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)