Πρωτότυπες και ιδιαίτερες νηστίσιμες συνταγές για ζυμαρικά, πίτσα, πιλάφι, ακόμα και burger για νόστιμη νηστεία!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Θέλετε να νηστέψετε, αλλά δεν συμπαθείτε τη μυρωδιά γαρίδας που απλώνεται στο σπίτι, ή σας φαίνονται… μπελάς τα μακαρόνια με τα θαλασσινά; Σας καταλαβαίνουμε. Και σας έχουμε πέντε συνταγές πρωτότυπες όσο και νηστίσιμες, που θα κερδίσουν τις εντυπώσεις χωρίς να σας ταλαιπωρήσουν.

Σπιτική πίτσα με πέστο από σπανάκι και λαχανικά

Υλικά:
Για τη ζύμη:
1/2 κρεμμύδι ξερό, μέτριο, 100 γρ. ηλιόσποροι, 150 γρ. καρύδια, 1/2 σκ. Σκόρδο, 1 κ.σ. εστραγκόν ξερό, 2-3 κ.σ. νερό, 1 κ.σ. σιρόπι αγαύης ή σιρόπι σφενδάμου (maple syrup), αλάτι, πιπέρι

Για το πέστο:
100 γρ. σπανάκι φρέσκο, 30 γρ. κουκουνάρι, ½ σκ. Σκόρδου, 50 ml νερό, 1 κ.σ. σιρόπι αγαύης ή σιρόπι σφενδάμου (maple syrup), αλάτι, πιπέρι

Για τα λαχανικά:
4-5 μανιτάρια σαμπινιόν, μέτρια, 1-2 τομάτες μέτριες, 1 πιπεριά κίτρινη, 1 κ.σ. σόγια σως, αλάτι, πιπέρι, 1 πρέζα ζάχαρη, 1 κ.γ. θυμάρι ξερό

Εκτέλεση:
Για τη ζύμη
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 50° C στον αέρα. Καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε το κρεμμύδι. Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Δε θέλουμε να γίνει κρέμα, θέλουμε να έχει μικρά κομματάκια. Τοποθετούμε το “ζυμάρι” ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και ανοίγουμε με τον πλάστη ή ακόμα και με τα χέρια μας σε 30 εκ. διάμετρο.

Ψήνουμε στον φούρνο για 2-3 ώρες μέχρι η ζύμη να γίνει τραγανή. Η ζύμη διατηρείται εκτός ψυγείου για μια μέρα. Πριν τη σερβίρουμε τη ζεσταίνουμε λίγο στο φούρνο.

Για το πέστο
Στο ίδιο μηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε όλα τα υλικά για το πέστο. Χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα πέστο που να έχει μια ωραία κρεμώδη υφή. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νερό. Μεταφέρουμε το πέστο σε ένα μπολάκι και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.

Για τα λαχανικά
Κόβουμε σε λεπτές φέτες τα μανιτάρια, τις τομάτες και την πιπεριά και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε στο μπολ τη σόγια, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το θυμάρι, ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε 20-30 λεπτά να μαριναριστούν όλα τα υλικά μας.
Αφαιρούμε τα λαχανικά μας από το μπολ, τα στραγγίζουμε ελαφρά και τα τοποθετούμε σε ένα μικρό ταψάκι. Το βάζουμε στον ήδη προθερμασμένο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.

Όταν τα λαχανικά έχουν μαλακώσει αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη. Μπορούμε να τα κρατήσουμε στο ψυγείο καλά κλεισμένα σε ένα μπολ για 2-3 μέρες.

Για να στήσουμε την πίτσα μας
Απλώνουμε με ένα κουτάλι το πέστο πάνω από τη βάση της πίτσας μας, προσθέτουμε τα λαχανικά από πάνω και σερβίρουμε. Δεν χρειάζεται επιπλέον ψήσιμο.
Η συνταγή είναι από εδώ 

Νηστίσιμο burger

Υλικά:
500 γρ. ρεβύθια, 2 μεγάλα κρεμμύδια, ½ ματσάκι μαϊντανό, ½ ματσάκι δυόσμο, 4-6 κ. σούπας αλεύρι, 1 κ. γλ. αλάτι, 1 κ.γλ. κάρυ, λίγο μπέκιν πάουντερ

Για τη σως: 
2-3 ώριμα αβοκάντο, χυμό από 2 λεμόνια, λίγο αλάτι

Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε τα ρεβύθια όλο το βράδυ σε χλιαρό νερό. Τα σουρώνουμε και τα αλέθουμε στο μπλέντερ. Τα ανακατεύουμε με τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τα μυρωδικά, το αλεύρι, το κάρυ και το μπέκιν πάουντερ. Πλάθουμε 6 λεπτά μπιφτέκια και τα τηγανίζουμε σε σπορέλαιο ή τα ψήνουμε στην πλάκα του γκριλ. Αλέθουμε την ψίχα από τα αβοκάντο με το χυμό από τα λεμόνια και το αλάτι. Ψήνουμε τα ψωμάκια κομμένα στη μέση και σερβίρουμε τα μπιφτέκια όπως μας αρέσει (προτείνουμε με ψωμάκια, ντομάτα, φύτρες, γλυκόξινη σως, μαρούλι και κρεμμύδια καραμελωμένα).
Η συνταγή είναι από εδώ 

Πιλάφι με αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά

Υλικά:
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 4 κ.σ ελαιόλαδο, 2 φλ. ρύζι μακρυκοκο ή καστανό, 1 καρότο ψιλοκομμένο, 6 δαμάσκηνα ψιλοκομμένα, 2 κ.σ φιλέ αμυγδάλου, 4 φλ. ζωμό κότας ή νερό ζεστό, λίγο σχοινόπρασο ή ψιλοκομμένα πράσινα φύλλα από φρέσκο κρεμμυδάκι, λίγο μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Ξεκινάμε το πιλάφι, σοτάροντας το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, σε μια ρηχή κατσαρόλα, για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 1 λεπτό, μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε το καρότο, τα δαμάσκηνα, το αμύγδαλο και σοτάρουμε για 2 λεπτά επιπλέον.

Προσθέτουμε το ζωμό και τα μπαχαρικά. Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε σκεπασμένο το ρύζι για 15 λεπτά, μέχρι να εμφανιστούν τρυπούλες στην επιφάνεια του. Προς το τέλος, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκων κρεμμυδιών.

Σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα το ρύζι και βάζουμε το καπάκι. Αφήνουμε για 5 λεπτά να τραβήξει την υγρασία του. Έτσι θα παραμείνει το πιλάφι σπυρωτό. Αν χρησιμοποιήσετε καστανό ρύζι θέλει λίγα λεπτά επιπλέον βράσιμο και λίγο νερό επιπλέον.
Η συνταγή είναι από εδώ 

Βελουτέ σούπα λαχανικών

Υλικά:
1 κύβο λαχανικών, 1 σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη, 1 μεγάλο κολοκυθάκι καθαρισμένο και κομμένο στα 4, 4 μεγάλα καρότα καθαρισμένα και κομμένα στα 4, 1 μεγάλη πατάτα καθαρισμένη και κομμένη στα 2, 1 πιπεριά Φλωρίνης ή στρογγυλή κόκκινη γλυκιά καθαρισμένη και κομμένη στα 2, 1 ντομάτα ολόκληρη έχοντας αφαιρέσει τα σκληρά μέρη (πάνω και κάτω), αλάτι, πιπέρι, λίγη πάπρικα

Εκτέλεση:
Βάζουμε τα λαχανικά σε κατσαρόλα, και προσθέτουμε νερό ώσπου να καλυφθούν. Προσθέτουμε τον κύβο, το σκόρδο και τα μπαχαρικά. Βράζουμε για περίπου 30 λεπτά, ώσπου να γίνει η πατάτα και να τρυπιούνται τα καρότα.

Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τα πάντα (κρατώντας το ζωμό στην κατσαρόλα) και τα περνάμε από το multi ώστε να γίνουν χυλός. Βάζουμε τον χυλό αυτό πίσω στην κατσαρόλα που είχαμε κρατήσει το ζωμό και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10-15 λεπτά μέχρι να χυλώσει η σούπα, ανακατεύοντας με τρυπητή κουτάλα. Σερβίρεται ζεστή.
Η συνταγή είναι από εδώ 

Ζυμαρικά με λαχανικά

Υλικά:
250 γρ. φασόλια, 100 γρ. φρέσκος ή κατεψυγμένος αρακάς, 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 100 γρ. ελαιόλαδο, 100 γρ. ντοματοπελτές, 1 φύλλο δάφνης, 1 λίτρο ζωμό λαχανικών, 250 γρ. ζυμαρικά (κοφτό μακαρονάκι, κριθαράκι ή άλλο)

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα σκόρδα για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας. Βάζουμε τον ντοματοπελτέ, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά ακόμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το φύλλο δάφνης, το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να βράσουν.

Μόλις το μείγμα πάρει βράση, ρίχνουμε μέσα τα φασόλια, που τα έχουμε μουσκέψει σε νερό από το βράδυ και τον αρακά και σιγοβράζουμε για περίπου 40 λεπτά. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και βράζουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια και ο αρακάς. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Η συνταγή είναι από εδώ 


in2life.gr

Περισσότερα συνταγές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)