4 συνταγές για πασχαλινά κουλούρια και τσουρέκια

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Δείτε εδώ πώς θα φτιάξετε παραδοσιακά πασχαλινά κουλούρια και τσουρέκια.

Τα παραδοσιακά κουλουράκια

Υλικά (για 50 περίπου κουλούρια)
2 φλ. ζάχαρη
4 αβγά
250 γρ. βούτυρο
½ φλ. γάλα
½ φλ. χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα πορτοκαλιού
1 κιλό αλεύρι
4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
½ κ.γ. σόδα
½ κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση:
Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά. Προσθέτετε τα αβγά ένα-ένα. Προσθέτετε το γάλα με τον χυμό και το ξύσμα.
Σε άλλο μπολ ανακατεύετε όλα τα στερεά υλικά με το μισό αλεύρι και αρχίζετε να προσθέτετε αυτό το μείγμα στο άλλο. Βάζετε τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη όχι πολύ σκληρή, αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
Αφήνετε τη ζύμη για ένα τέταρτο να ξεκουραστεί, πλάθετε τα κουλουράκια στα σχήματα που θέλετε και τα ψήνετε στους 180° για 10' -20', ανάλογα με το μέγεθος.
Συνταγή: Sintagespareas

Τα γιαννιώτικα κουλουράκια

Υλικά
50 γρ. αμμωνία
500 γρ. ζάχαρη
2 τεμ. βανίλιες -
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού γάλα
1 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. φυτίνη
μια πρέζα αλάτι
11 αυγά
1/2 φλυτζάνι του ελληνικού καφέ ροδόνερο
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού χυμό από ένα πορτοκάλι
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού χυμό από ένα λεμόνι
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε με το μίξερ τα αυγά μαζί με την ζάχαρη για μισή ώρα.
Σε ένα ποτήρι με τον χυμό του πορτοκαλιού προσθέτετε και λιώνετε την αμμωνία. Βάζετε την φυτίνη σε ένα κατσαρολάκι και το βάζετε στη φωτιά να λιώσει, αφού λιώσει το αφήνετε να κρυώσει. Μέσα στο μπολ με τα αυγά και την ζάχαρη που έχουν αφρατέψει, προσθέτετε 2 ποτήρια αλεύρι, τις βανίλιες, τον χυμό του λεμονιού, το γάλα που είναι χλιαρό, το αλάτι και την φυτίνη και τα χτυπάτε όλα μαζί.
Στη συνέχεια προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι και τα ζυμώνετε όλα μαζί μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή. Βάζετε λίγο λάδι σε ένα μπολάκι για να βρέχετε τα χέρια σας να μην κολλάνε την ώρα που πλάθετε τα κουλούρια. Αφού τα έχετε πλάσει τα τοποθετείτε σε ρηχά ταψιά που τα έχετε βουτυρώσει και τα ψήνετε στους 180 βαθμούς για 10-15 λεπτά, να ροδίσουν ελαφριά.
Τα κουλούρια γίνονται μεγάλα στρογγυλά και αφράτα, όταν κρυώσουν τα ραντίζετε με το ροδόνερο και τα πασπαλίζετε με την άχνη ζάχαρη.
Συνταγή: Chefoulis

Πασχαλινά τσουρέκια

Υλικά (για 2 τσουρέκια)
Για την μαγιά
1 + ½ κύβο νωπή μαγιά
(60 γραμμ.)2 κ.σ. ζάχαρη
1/3 κούπας χλιαρό νερό
Για την ζύμη
8 κούπες αλεύρι 70% για τσουρέκι
¾ κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
2 κ.γλ. κοφτά μαχλέπι κοπανισμένο
1 κούπα βούτυρο
1 + ¼ κούπα ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά
1 + ½ κούπα πλήρες φρέσκο γάλα
Λίγο μαργαρίνη
Διάλυμα αυγά για επάλειψη
Φιλέ αμυγδάλου (προαιρετικά)
Σοκολάτα λιωμένη (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Ενεργοποίηση μαγιάς: Διαλύετε τη μαγιά σε μπολ, προσθέτετε τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύετε, σκεπάζετε και αφήνετε για 5-10' να αφρίσει η επιφάνεια.
Σε κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και αφήνετε να λιώσουν ανακατεύοντας με το σύρμα. Τ' αποσύρετε από τη φωτιά.
Χτυπάτε σε μπoλ τα αυγά με το γάλα και τα προσθέτετε ανακατεύοντας το βούτυρο. Το μείγμα δεν πρέπει να ξεπερνά τους 35° C.
Στον κάδο του μίξερ βάζετε το αλεύρι, την ενεργοποιημένη μαγιά, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσθέτετε τα υγρά υλικά. Ζυμώνετε με το γάντζο του μίξερ για 10' μέχρι η ζύμη να σηκώνεται όλη μαζί και να σχηματίζει κόρδες. Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Πρέπει να είναι απαλή, βουτυράτη και να πέφτει. Να μην είναι σφιχτή.
Βουτάτε τα χέρια σε λιωμένη μαργαρίνη (ή βούτυρο) και την μαζεύετε από τον κάδο. Την βάζετε σε μεγάλο μπολ και την σκεπάζετε καλά να μην πετσιάσει. Την αφήνετε να τριπλασιαστεί σε όγκο. Περίπου για 2 ώρες. Όταν βυθίζετε το δάχτυλο στην ζύμη και δεν έχει επαναφορά τότε είναι έτοιμη.
Την αδειάζετε στον πάγκο και την χωρίζετε σε 2 μέρη. Πλάθετε 2 τσουρέκια.
Τα βάζετε σε λαδόκολλα σε λαμαρίνα. Τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να διπλασιαστούν, σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.
Χτυπάτε 1 αυγό με 1 κουταλιά ζάχαρη και 1 κουταλιά νερό και αλείφετε καλά με το διάλυμα. Αφήνετε για ακόμα 10' να τεντώσουν καλά τα τσουρέκια (με το άλειμμα συρρικνώνονται ελαφρά). Αν θέλετε πασπαλίζετε αμύγδαλο φιλέ.
Ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180° C αντιστάσεις για 45' περίπου ή στους 160° C αέρα για 45 λεπτά περίπου. Αφού κρυώσουν καλά τα τυλίγετε με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά.
Συνταγή: Argiro

Κουλούρα λαμπριάτικη

Υλικά
1/2 κιλό αλεύρι
4 κουτ. μπέικιν πάουντερ
1/2 φλιτζ. βούτυρο
1 φλιτζ. ζάχαρη
2 αυγά
ξύσμα λεμονιού
1 ρακοπότηρο μαρασκίνο
1/2 φλιτζ. γάλα
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
ζάχαρη για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη. Ρίχνετε ένα-ένα τα αυγά χτυπώντας. Στη συνέχεια ρίχνετε το ξύσμα, το λικέρ και το γάλα. Ρίχνετε το αλεύρι σιγά-σιγά, ώστε να έχετε μια ζύμη μάλλον σφιχτή. Την πλάθετε σε κουλούρα και τη βάζετε σε λαδόκολλα. Αλείφετε με αυγό και πασπαλίζετε με ζάχαρη. Τη χαράζετε κυκλικά ελαφρά βάζετε κάπου ένα κόκκινο αυγό. Την ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά.
Συνταγή: sintagespareas
Περισσότερες συνταγές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)