4 τρόποι για να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να γίνει πνευματικά πιο ισχυρός και να πετυχαίνει κάθε στόχο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Συμβαίνει συχνά να καταρρέουμε πνευματικά όταν είμαστε υπό πίεση ή όταν έχουμε να κάνουμε μια αρκετά απαιτητική εργασία. Άλλοι πάλι, όταν αντιμετωπίζουν τέτοιες προκλήσεις έστω και δύσκολα τα βγάζουν πέρα και τότε σε μας φαίνεται πως ολοκληρώνουν το έργο τους με θετική έκβαση σαν από τύχη.
Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας αυτών των ανθρώπων; Αναμφίβολα η καλή γνώση του αντικειμένου με το οποίο ασχολούνται τους δίνει ένα πλεονέκτημα, αλλά το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως βασίζονται σε εξάσκηση της σκέψης τους, ώστε να ακονίσουν τα κέντρα του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με τις δεξιότητες και τη λήψη αποφάσεων. Αφοσιώνονται στο να εκπαιδεύουν τον εγκέφαλό τους για να αποδίδει το καλύτερο που μπορεί, πράγμα το οποίο τους βοηθά να λύνουν ιδανικά τα προβλήματα που έχουν μπροστά τους.
Μπορεί να χρειαστεί να αποδείξετε την ψυχική σας αντοχή σε διάφορους τομείς μέσα στην καθημερινότητά σας, από τις ψυχαγωγικές σας δραστηριότητες μέχρι τη δουλειά σας. Το σίγουρο είναι πως σας είναι απαραίτητη η πνευματική δύναμη και οξυδέρκεια ώστε να είστε πρωτοπόροι και καινοτόμοι σε ό, τι κι αν κάνετε στη ζωή. Είτε είστε σπουδαστής που προετοιμάζεται για τις εξετάσεις, είτε είστε αθλητής που προετοιμάζεται για το πρωτάθλημα, ή ακόμα ένας απλός γονιός που θέλει να μεγαλώσει σωστά το παιδί του, το μυαλό σας είναι το πολυτιμότερο και σπουδαιότερο εργαλείο που έχετε πάνω σας, αλλά ταυτόχρονα αν δεν το χειριστείτε καλά, μπορεί να αποδειχτεί ο χειρότερος εχθρός σας και ο μεγαλύτερος υπονομευτής των προσπαθειών σας.
Με τις παρακάτω τέσσερις ασκήσεις μπορείτε να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας να εκτελεί τις εντολές που θέλετε με τον καλύτερο τρόπο:

1. Σκεφθείτε μόνο τη νίκη και θα πετύχετε αυτό που θέλετε.

Μια μελέτη (1) αποκάλυψε πως μια απλή αλλαγή στον τρόπο που σκέφτεστε για την απόδοσή σας πάνω στην πρόκληση που έχετε αναλάβει, μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά στο αποτέλεσμα. Αν προσεγγίσετε μια κατάσταση με τη σκέψη: «ελπίζω να μην αποτύχω», θα αποδώσετε χειρότερα από ό, τι αν κάνετε τη σκέψη: «είμαι εδώ για να τα καταφέρω».
Πάρτε μια βαθιά ανάσα και πείτε στον εαυτό σας, «Πάω να με βγάλω ασπροπρόσωπο». Αυτή η μικρή αλλαγή στη λειτουργία της σκέψης σας θα αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας σας.

2. Εξασκήστε την αυτεπίγνωσή σας.

Μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι η αυτεπίγνωση αλλάζει τον τρόπο που ο εγκέφαλος αντιδρά στο στρες. Αυτός είναι κι ο λόγος για τον οποίο ο αμερικάνικος στρατός άρχισε να να εφαρμόζει τέτοιες πρακτικές σε στρατιώτες πριν από την εκπαίδευσή τους: Οι στρατιώτες εξασκώντας την αυτεπίγνωση μπορούν να ελέγχουν καλύτερα τη σκέψη τους, κάτι που τους βοηθά να ανταποκρίνονται με επιτυχία σε δύσκολες καταστάσεις και με λιγότερο άγχος.
Επίσης, αθλητές όπως ο Kobe Bryant και ο Derek Jeter έχουν ενσωματώσει τον διαλογισμό στην καθημερινή τους προπόνηση. Ο Φιλ Τζάκσον, πρώην προπονητής των Σικάγο Μπουλς και των Λος Άντζελες Λέικερς, έχει πει (2) πως η ενθάρρυνση των παικτών του να κάνουν διαλογισμό τον βοήθησε να διεκδικήσει 11 τίτλους NBA.
Φυσικά, η αύξηση των επιπέδων αυτεπίγνωσής σας στην παρούσα στιγμή, σας δίνει ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ιδιαίτερα στο σημερινό αλλοπρόσαλλο κόσμο.

3. Οραματιστείτε την επιτυχία.

Ο οραματισμός της θετικής έκβασης μιας πρόκλησης που έχουμε αναλάβει φαίνεται να έχει βαθιά και ουσιαστική επίδραση στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας αποδίδει σχετικά με αυτήν.
Οι μελέτες δείχνουν (3) ότι δεν έχει σημασία το επίπεδο που βρίσκονται οι ικανότητές σας, αλλά η οπτικοποίηση του εαυτού σας να πραγματοποιεί τα βήματα και τις φυσικές κινήσεις που απαιτούνται για την πραγματοποίηση του στόχου, σας βοηθά να αποδίδετε καλύτερα. Είτε προετοιμάζεστε να ζητήσετε μια αύξηση, είτε να δώσετε μια σημαντική διάλεξη μπροστά σε κοινό, προσπαθήστε να οραματιστείτε τον εαυτό σας να κάνει ένα ένα τα βήματα και την περφόρμανς. Σκεφθείτε κάθε βήμα της διαδικασίας και αυτό μπορεί να σας βοηθήσει η απόδοσή σας να φτάσει στο αποκορύφωμα.

4. Μιλήστε θετικά για τον εαυτό σας.

Όταν μιλάμε για τον εαυτό μας σαν να πρόκειται για ένα τρίτο πρόσωπο είναι σημαντικό συστατικό ώστε να ξεκλειδώσουμε την επιτυχία. Μελέτες (4) έχουν δείξει πως όταν μιλάμε όμορφα για τον εαυτό μας χρησιμοποιώντας το όνομά μας μειώνουμε το άγχος και διευκολυνόμαστε να πάρουμε τις καλύτερες αποφάσεις.
Έτσι, αντί να λέτε, «μπορώ να το κάνω», πείτε την ίδια πρόταση στον τρίτο ενικό χρησιμοποιώντας το όνομά σας. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, αυτή η πρακτική σας βοηθά στη ρύθμιση των συναισθημάτων σας, με τρόπο τέτοιο που να μπορείτε να εστιάσετε την ενέργειά σας στο έργο που έχετε αναλάβει και στην απαιτητική εργασία σας.
Οι παραπομπές του άρθρου:
(1) http://journal.frontiersin.org/article/10.3389/fpsyg.2016.00413/full
(2) http://www.supersoul.tv/supersoul-sunday/how-nba-coach-phil-jackson-taught-his-teams-mindfulness
(3) http://journals.humankinetics.com/doi/abs/10.1123/tsp.6.2.192?journalCode=tsp
(4) http://selfcontrol.psych.lsa.umich.edu/wp-content/uploads/2014/01/KrossJ_Pers_Soc_Psychol2014Self-talk_as_a_regulatory_mechanism_How_you_do_it_matters.pdf

Περισσότερα χρήσιμα θέματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)