Πώς να αντιμετωπίσετε το παιδί που λέει «κακές λέξεις»

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Είναι μεγάλο σοκ για τους γονείς, όταν ακούσουν για πρώτη φορά τα παιδάκια τους να βρίζουν.

Η αμηχανία είναι πολλές φορές έκδηλη, ενώ πολύ συχνά δεν αντιδρούν σωστά είτε γελώντας, είτε αρχίζοντας τις φωνές και τις απειλές. Από την άλλη, αν δεν πούμε τίποτα, τα παιδιά θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις λέξεις, αν ξέρουν ότι δεν είναι 'σωστό'.
Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε ως γονείς;
To φαινόμενο εμφανίζεται συνήθως στα 3 ή 4 τους χρόνια και η χρήση του άσχημου λεξιλογίου γίνεται με την πεποίθηση ότι κάνουν κάτι έξυπνο και τολμηρό.
Πρώτα από όλα να ξέρετε ότι είναι φυσιολογικό και ότι τα περισσότερα παιδάκια περνούν από αυτή τη φάση. Τα παιδιά ξέρουν ότι χρησιμοποιούν κακές λέξεις, και ας μην ξέρουν ακριβώς τι σημαίνουν.
Μη δείξετε ότι έχετε εκπλαγεί, μη δείξετε σοκαρισμένοι. Αυτό που θα καταφέρετε είναι πιθανόν να συνεχίσουν να τις λένε, μπροστά  σας ή στα κρυφά, γιατί η αίσθηση της αντίδρασης και του απαγορευμένου τα εξιτάρει.
Μη γελάσετε. Θα τους ανοίξετε τις πόρτες για να χρησιμοποιούν τις λέξεις αυτές, αλόγιστα, αφού θα έχουν καταλάβει ότι σας διασκεδάζουν.
Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να τους πείτε με σταθερή φωνή και αυστηρό τόνο, αλλά χωρίς να τα μαλώνετε και να τα απειλείτε, ότι δεν αγαπάμε αυτές τις λέξεις, ούτε μας αρέσει να τις ακούμε από κανέναν, ότι η μαμά κι ο μπαμπάς δεν τις χρησιμοποιούν, ότι δεν είναι καθόλου ευγενικό και ότι είναι πολύ πιθανό αν τους ακούσουν στο σχολείο να τους κάνουν παρατήρηση κι αυτό θα τους κάνει να νιώσουν άσχημα. Δώστε τους να καταλάβουν ότι δε θέλετε να τις χρησιμοποιούν και ότι όταν ακούτε αυτές τις λέξεις από τα στοματάκια τους, είναι πολύ στενάχωρο και απογοητευτικό.
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)