Μαθαίνοντας την Ιστορία σε παιδιά με δυσλεξία! Στρατηγική απομνημόνευσης 5 στοιχείων

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Η απομνημόνευση είναι μια δύσκολη υπόθεση για τα παιδιά με Δυσλεξία. Ο μηχανισμός της μνήμης τους εμφανίζεται αδύναμος, ιδιαίτερα όταν έχουμε να κάνουμε με γλωσσικές πληροφορίες. Τα ονόματα και οι ημερομηνίες είναι δύσκολο να αποθηκευτούν και να ανακληθούν από τη μνήμη εργασίας.

Στα μαθήματα που κάνουμε οι ειδικοί θεραπευτές για να εξελίξουμε το λειτουργικό ρόλο της μνήμης ασχολούμαστε με τις στρατηγικές που πρέπει να ακολουθούν, ώστε η απομνημόνευση να είναι επιτυχής. Εδώ παρουσιάζεται ένα σχεδιάγραμμα Αποσύνθεσης & Σύνθεσης των βασικών στοιχείων μιας ιστορίας. Η κατασκευή του βασίζεται στη συμμετοχή του δυσλεξικού παιδιού!

Υλικά: post it χαρτάκια, Α4, μαύρος μαρκαδόρος

Το σχεδιάγραμμα θα συμπεριλάβει τα εξής 5 στοιχεία:

  • Τίτλος
  • Πρόσωπα
  • Μέρος
  • Προβλήματα
  • Λύσεις/Έκβαση

1ο βήμα: Αφού το παιδί έχει διαβάσει κάποιες φορές την ιστορία ξεκινάμε. Στην αριστερή μεριά της σελίδας κολλάμε χαρτάκια με τα παραπάνω στοιχεία.
Ξεκινάμε το σχεδιάγραμμα!
2ο βήμα: Γράφουμε σε χαρτάκια post it (ίδιο χρώμα για κάθε τίτλο) όλες τις βασικές πληροφορίες που συνθέτουν τα παραπάνω στοιχεία και τα βάζουμε γύρω από τη σελίδα. Το παιδί επιλέγει τα χαρτάκια και τα κολλάει δίπλα σε κάθε τίτλο.


Το παιδί επιλέγει και κολλάει!
3ο βήμα: Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα πολύχρωμο σχεδιάγραμμα!


Τελικό αποτέλεσμα!
Με αυτόν το τρόπο το δυσλεξικό παιδί παίρνει μέρος στην οργάνωση των πληροφοριών. Η πληροφορία γίνεται πλέον μετρήσιμη και οπτικοποιημένη. Μπορεί να φέρει την εικόνα του σχεδιαγράμματος στο μυαλό του και να καταλάβει αν τα θυμάται όλα ή αν κάτι λείπει ώστε να προσπαθήσει να το ανασύρει. 

Το σχεδιάγραμμα μπορεί να συμπεριλάβει και τον Χρόνο (ημερομηνίες) ανάλογα με την τάξη, την ηλικία και τις δυσκολίες του παιδιού με δυσλεξία.


Tip: 
Μη βάλετε πολλές πληροφορίες. Όλα είναι θέμα εξάσκησης και η μνήμη μπορεί να εξασκηθεί αλλά χρειάζεται τρόπο και χρόνο!


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος, dyslexiaathome.blogspot.gr

Περισσότερες συμβουλές εδώ.


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)