Ιδέες και προτάσεις για χριστουγεννιάτικα δώρα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Εάν κλείσουμε τα μάτια μας και σκεφτούμε Χριστούγεννα, οι τρεις πρώτες λέξεις που θα μας έρθουν στο μυαλό είναι: χριστουγεννιάτικο δέντρο, Άγιος Βασίλης και δώρα - και όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά! Αν το καλοσκεφτούμε αυτές οι λέξεις περιγράφουν το σκηνικό της ίδιας εικόνας: ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο γεμάτο με δώρα σε κάθε γιορτινό σπίτι…Και επειδή ο Άγιος Βασίλης δεν κάνει από μόνος του όλη τη δουλειά, ξεκινήστε τον προγραμματισμό σας από τώρα που είναι νωρίς, ώστε να απολαύσετε τη διαδικασία!
Το πρώτο βήμα είναι η λίστα. Σημειώστε τα ονόματα όλων εκείνων που θέλετε να τους κάνετε δώρα. Το πόσο μεγάλη ή μικρή θα είναι αυτή η λίστα θα εξαρτηθεί από το budget και τη διάθεσή σας! Μια συμβουλή για να μην…«κουρέψετε» τη λίστα σας λόγω budget ενώ έχετε όλη την καλή διάθεση να κάνετε σε όλους δώρα, είναι να κάνετε τις αναγκαίες ομαδοποιήσεις: Αν για παράδειγμα δεν μπορείτε να κάνετε σε μία φιλική οικογένεια δώρα για το κάθε μέλος της ξεχωριστά, επιλέξτε ένα ομαδικό δώρο που θα απευθύνεται σε όλους όπως ένα κλασικό επιτραπέζιο ή μια οικογενειακή χριστουγεννιάτικη ταινία!
Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά ορισμένες έξυπνες προτάσεις δώρων, που θα μπορούσαν να καλύψουν τα παιδιά, τον άντρα, τη γυναίκα και το σπίτι.

Δώρα για τα παιδιά

Η ηλικία των παιδιών είναι φυσικά το βασικότερο κριτήριο για την επιλογή σας. Άλλο δώρο επιλέγεις για ένα παιδί προσχολικής ηλικίας, άλλο για μαθητή δημοτικού και άλλο φυσικά για τους…«δύσκολους» εφήβους! Το φύλο παίζει επίσης το δικό του ρόλο, αν και η τάση είναι να μην τραβάμε τόσο αυστηρές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια, ιδίως όταν πρόκειται για παιχνίδια όπως τα LEGO ή τα Playmobil, με τα οποία διασκεδάζουν όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως φύλου παρά τις λανθασμένες αντιλήψεις ότι απευθύνονται περισσότερο σε αγόρια.
Ας ξεκινήσουμε όμως με τα βρεφικά παιχνίδια: ασφάλεια, ποιοτικά υλικά κατασκευής και εύρος προσφερόμενων δραστηριοτήτων είναι προϋποθέσεις που χρειάζεται να λαμβάνουμε υπόψη κατά την επιλογή αυτών των παιχνιδιών. Τα μωρά μέχρι 18 μηνών σίγουρα θα ξετρελαθούν με την ελαστική και μαλακή Σόφη την Καμηλοπάρδαλη, θα αγαπήσουν τα παιχνίδια δραστηριοτήτων με τα οποία θα παίζουν και σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία, δε θα χορταίνουν να ξεφυλλίζουν τα πάνινα βιβλία και τέλος θα δείξουν όλη τους την αγάπη τους στο σκυλάκι fisher price και στα κρεμαστά παιχνίδια Lamaze.
Για τα αμέσως μεγαλύτερα νήπια, οι επιλογές είναι επίσης ατέλειωτες. Εδώ, μπαίνουν στο παιχνίδι και τα Playmobil 1.2.3 που είναι προσαρμοσμένα στις ηλικίες από 1,5 μέχρι 4 ετών: κλασικές επιλογές η κιβωτός του Νώε και ο μεγάλος ζωολογικός κήπος. Τα αγαπημένα LEGO επίσης κάνουν την εμφάνισή τους από την ηλικία των 2 ετών με τη σειρά LEGO Duplo – πανέμορφο το τρενάκι με αριθμούς και το market place - ενώ συντροφεύουν τις κατασκευαστικές επιλογές των παιδιών μέχρι να γίνουν έφηβοι. Άλλες καλές επιλογές για τα νήπια είναι τα εκπαιδευτικά και… παιχνιδιάρικα Laptop, οι πάγκοι εργαλείων, οι κουζίνες με τα αντίστοιχα κουζινικά τους, όλη η σειρά με παιχνίδια Thomas το τρενάκι, αλλά και τα Playmobil παιδική χαρά και πισίνα με νεροτσουλήθρα.
Για τα παιδιά του δημοτικού, το δώρο που θα χαροποιήσει εγγυημένα τους μικρούς μαθητές είναι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια Nintendo Wii και Nintendo 3DS, για όσα βέβαια παιδιά διαθέτουν τις αντίστοιχες κονσόλες. Επίσης, τα κορίτσια προσχολικής αλλά και σχολικής ηλικίας θα ξετρελαθούν με παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας, όπως τα gelarti, οι παγωτομηχανές (κάποιες φτιάχνουν και αληθινό παγωτό) και βέβαια τα δημοφιλή scoubidou για να φτιάχνουν τα δικά τους βραχιόλια. Από κούκλες, πολλούς πόντους παίρνουν τον τελευταίο καιρό οι lalaloopsy, για να ξεφύγουμε λίγο από τις πιο γνωστές και συνηθισμένες. Για τα αγόρια, τα αυτοκινητάκια είναι πάντα σταθερή αξία, ενώ οι φιγούρες δράσης (χελωνονιτζάκια, monsuno, πόκεμον, gormiti κ.τ.λ.) με τους αγαπημένους τους ήρωες των τηλεοπτικών εκπομπών κλέβουν πάντα τις εντυπώσεις.
Για τους εφήβους, η μόδα παίζει καθοριστικό ρόλο. Ένα ζευγάρι παπούτσια all star σε μη συμβατικά χρώματα και σχέδια, όπως επίσης τα πάντα χρήσιμα αξεσουάρ του χειμώνα γυναικεία κασκόλ, ανδρικά κασκόλ, γάντια, σκουφιά είναι ασφαλείς επιλογές, ενώ μπορείτε πάντα να καταφύγετε στα gadgets με τα οποία φλερτάρουν έντονα οι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία έφηβοι. Και ποιος έφηβος δεν θα συγκινηθεί στη θέα ενός mp3 player; Δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα το ακριβό iPod - υπάρχει πληθώρα επιλογών ανάλογα με το budget! Επίσης, εγγυημένη επιτυχία θα έχουν οι προπληρωμένες δωροκάρτες iΤunes gift card, οι οποίες δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να διαλέξουν τη μουσική που τους αρέσει ή τις εφαρμογές που προτιμούν και να τις κατεβάσουν με ένα κλικ.
Φυσικά ένα επιτραπέζιο παιχνίδι είναι πάντα καλή ιδέα για δώρο για παιδιά όλων των ηλικιών. Το ίδιο βέβαια και ένα βιβλίο! Αν δωρίσετε βιβλίο τότε καλή ιδέα είναι να προτιμήσετε κάτι διασκεδαστικό και συναρπαστικό, κάτι που θα βοηθήσει το παιδί να αγαπήσει το διάβασμα και όχι απαραίτητα κάτι εκπαιδευτικό, το οποίο μπορεί να αγοραστεί οποιαδήποτε άλλη στιγμή.

Δώρα για τη γυναίκα

Για τα δώρα σε μία γυναίκα, ξεφύγετε από τα συνηθισμένα προσφέροντάς της φέτος ένα δώρο εμπειρίας, όπως μία αναζωογονητική θεραπεία μαλλιών και χτένισμα, ένα σεμινάριο μαγειρικής/ζαχαροπλαστικής ή ένα χαλαρωτικό μασάζ σώματος.
Εάν προτιμάτε κάτι πιο κλασικό, σίγουρα θα εκτιμήσει ένα άρωμα που είναι πάντα ευπρόσδεκτο δώρο.
Ή γιατί να μην της δώσετε ένα επιπλέον κίνητρο να αρχίσει το γυμναστήριο; Μια κομψή αθλητική τσάντα θα βοηθήσει στις μετακινήσεις της.
Είναι βιβλιοφάγος; Ίσως είναι καιρός για ένα e-book reader. Επιλέξτε από μια πληθώρα επιλογών για όλα τα budget.
Ή προσφέρετέ της διακοσμητικά για το κινητό της, μια νέα θήκη κινητού σε ζωηρά χρώματα και σχέδια ή – γιατί όχι - ένα νέο κινητό τηλέφωνο! Οι γυναίκες λατρεύουν άλλωστε την επικοινωνία!

Δώρα για τον άντρα

Κινηθείτε με κλειστά τα μάτια…τεχνολογικά και ψηφιακά! «Σκανάρετε» τις περιοχές των ενδιαφερόντων του και σταθείτε σε εκείνο που μονοπωλεί τις προτιμήσεις του. Εάν για παράδειγμα του αρέσει η φωτογραφία, δεν έχετε παρά να επιλέξετε από τα αξεσουάρ των φωτογραφικών μηχανών. Αν πάλι λατρεύει τα κινητά τηλέφωνα, επιλέξτε αξεσουάρ κινητών, ενώ σίγουρα θα αξιοποιήσει έναν ακόμα εξωτερικό σκληρό δίσκο (Ποτέ δεν έχει κανείς αρκετούς!). Οι θήκες laptop και tablets είναι επίσης μία χρηστική και καλαίσθητη επιλογή.
Αν πάλι έχετε τη δυνατότητα να ξοδέψετε λίγα περισσότερα χρήματα, ρίξτε μια ματιά και στα tablets.

Δώρα για το σπίτι

Για το σπίτι, κινηθείτε έξυπνα, πρωτότυπα και δημιουργικά και επιμεληθείτε οι ίδιοι τα δώρα σας! Αν αφιερώσετε λίγο χρόνο για να φτιάξετε κάτι οι ίδιοι και το πακετάρετε με φαντασία, το αποτέλεσμα σίγουρα θα ενθουσιάσει. Μια ιδέα είναι να φτιάξετε χριστουγεννιάτικα μπισκότα, να τα βάλετε σε ένα καλάθι και να το πλαισιώσετε με χριστουγεννιάτικα κουπ πάτ και άλλα αξεσουάρ μαγειρικής: θερμόμετρο, φλόγιστρο ζαχαροπλαστικής, κουτάλια-μεζούρες, πινέλο σιλικόνης και πολλά ακόμη!
Επίσης, μια όμορφη και πρωτότυπη πρόταση για το σπίτι που θα αρέσει σε όλη την οικογένεια είναι οι διαφόρων ειδών μηχανές γλυκισμάτων: βαφλιέρα, κρεπιέρα, παγωτομηχανή και μηχανή για μαλλί της γριάς.
Τι θα λέγατε επίσης για κούπες για όλη την οικογένεια; κούπα-φωτογραφικός φακός, κούπες με καπάκι, πορσελάνινες κούπες και η λίστα δεν τελειώνει.
Εάν πάλι έχετε τη δυνατότητα να κινηθείτε σε υψηλότερα επίπεδα χρημάτων, είναι σίγουρο πως μία καφετιέρα espresso θα ενθουσιάσει.
Μια συμβολική και μοντέρνα πρόταση για το σπίτι και όλη την οικογένεια είναι επίσης και η ψηφιακή κορνίζα, καθώς στις μέρες μας οι περισσότεροι βγάζουμε τις φωτογραφίες μας ψηφιακά.
Ελπίζω οι παραπάνω ιδέες να σας φανούν χρήσιμες για τα Χριστουγεννιάτικα δώρα.

Καλές γιορτές και καλές αγορές!

Άσπα Τσαμαδή

Περισσότερα χριστουγεννιάτικα θέματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)