20 στοιχειωμένα πράγματα που δεν ήξερες για το ναυάγιο του Τιτανικού

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Ο Τιτανικός είναι ίσως το πιο εμβληματικό πλοίο στην ανθρώπινη ιστορία και φυσικά ένα από τα διασημότερα υπερωκεάνια όλων των εποχών. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το παρθενικό του ταξίδι κατέληξε σε τραγωδία, ύστερα από πρόσκρουση με παγόβουνο. Όσο για την ιστορία της Rose και του Jack στην κινηματογραφική εκδοχή του 1997, συγκίνησε όλο τον κόσμο.
Πέρα, όμως, από τη μυθοπλασία που έστησε τον τραγικό έρωτα αυτών των δύο κινηματογραφικών ηρώων, υπάρχει πλήθος αληθινών ιστοριών αλλά και λεπτομερειών σχετικών με τον Τιτανικό που μας είναι εντελώς άγνωστες.
Αν σας γοητεύει, λοιπόν, το μεγαλύτερο ναυάγιο της ιστορίας, δεν έχετε να διαβάσετε τα 20 πράγματα που εμείς, στο  diaforetiko.gr, συλλέξαμε και μοιραζόμαστε μαζί σας.
1. Ο Τιτανικός έπρεπε να μεταφέρει 64 σωστικές λέμβους. Δυστυχώς, είχε μόνο 20.
2. O αρχιμάγειρας Charles Jouglin κολύμπησε 2 περίπου ώρες μέσα στα παγωμένα νερά μέχρι να διασωθεί. Ο ίδιος υποστηρίζει πως τον έσωσε η γενναία ποσότητα ουίσκι που είχε καταναλώσει πριν βυθιστεί ο Τιτανικός.
3. Μετά την πρόσκρουση με το παγόβουνο, ο Τιτανικός χρειάστηκε 2 ώρες και σαράντα λεπτά για να βυθιστεί.
4. 13 ζευγάρια έκαναν το μήνα του μέλιτος επάνω στο πλοίο.
5. 14 χρόνια πριν βυθιστεί ο Τιτανικός, ο Morgan Robertson έγραψε τη νουβέλλα “Ματαιοπονία”. Σε αυτή, ένα πλοίο με το όνομα Titan χτυπά παγόβουνο στο Βόρειο Ατλαντικό. Το κοινό ανάμεσα στον Τιτανικό και το Titan, πέρα από το όνομα, είναι πως και τα δύο πλοία δεν είχαν αρκετές σωστικές λέμβους για τους επιβάτες τους.
6. Οι μουσικοί του Τιτανικού έπαιζαν επί 2 ώρες και 5 λεπτά μετά την πρόσκρουση με το παγόβουνο κι ενώ το πλοίο βυθίζονταν.
7. Την ημέρα του ναυαγίου του Τιτανικού, ήταν προγραμματισμένη μια άσκηση για περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ακυρώθηκε, όμως, από τον καπετάνιο Edward John για άγνωστους λόγους.
8. Επίσημα, τα 15 χωρίσματα του πλοίου ήταν υδατοστεγή. Δυστυχώς, το νερό κατάφερε να περάσει από το ένα τμήμα του πλοίου στο άλλο. Κι ήταν ακριβώς το βάρος του νερού που βύθισε το πλοίο στον ωκεανό.
9. Υπήρξε στα αλήθεια μια ιστορία αγάπης στον Τιτανικό. Ο Isidor Straus, ιδιοκτήτης του γνωστού πολυκαταστήματος Macy’s και η γυναίκα του Ida, ήταν επιβάτες της πρώτης θέσης. Ήταν 41 χρόνια παντρεμένοι πριν κληθούν να αντιμετωπίσουν το ναυάγιο του Τιτανικού. Ο Isidor αρνήθηκε να καθίσει δίπλα στη γυναίκα του στη σωστική λέμβο, μέχρι να σωθούν τα γυναικόπαιδα του πλοίου. Έτσι κι εκείνη, βγήκε από τη βάρκα, αρνούμενη να αποχωριστεί τον άνδρα της. Και οι δυο τους βοηθούσαν τους πανικόβλητους επιβάτες του Τιτανικού μέχρι το τέλος…
10. Ο Τιτανικός είχε μήκος 882 πόδια και 9 ίντσες (269,06 m) και μέγιστο πλάτος 92 πόδια και 6 ίντσες (28,19 m). Το συνολικό του ύψος, μετρημένο από τη βάση της τρόπιδας μέχρι την κορυφή της γέφυρας, ήταν 104 πόδια (32 m).
11. Η πρώτη θέση του Τιτανικού περιλάμβανε ένα πολυτελές καφέ, τσαγερί, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο, γήπεδο σκουός, κομμωτήριο, χώρο φύλαξης κατοικιδίων, ανελκυστήρες, καπνιστήριο, θερμαινόμενη πισίνα και πολλά ακόμη.
12. Ένα νέο βακτήριο που τρώει σκουριά, το Halomonas titanicae, “καταβροχθίζει” ότι έχει μείνει από τον Τιτανικό τα τελευταία 20 χρόνια.
13. Ένας επιβάτης του Τιτανικού είχε επιζήσει από μια τραυματική φωτιά και το ναυάγιο ενός πλοίου, υο 1871. Κατάφερε να νικήσει τις φοβίες του και να επιβιβαστεί ξανά σε πλοίο. Τελικά βυθίστηκε μαζί με το υπερωκεάνειο.
14. 60 λεπτά πέρασαν από την πρόσκρουση με το παγόβουνο, μέχρι να πέσει η πρώτη σωστική λέμβος στη θάλασσα.
15. Όταν βυθίστηκε ο Τιτανικός, η θερμοκρασία του νερού ήταν -2 βαθμούς Κελσίου.
16. Τα απομεινάρια του Τιτανικού είχαν χαθεί για 73 χρόνια. To 1985 το ναυάγιο ανακαλύφθηκε 12.500 πόδια στο βυθό του ωκεανού, κοντά στις ακτές της Νέας Γης.
17. Η πρώτη εφημερίδα που κυκλοφόρησε το νέο του ναυαγίου του Τιτανικού, ανέφερε πως δεν είχε σκοτωθεί κανείς. Χρειάστηκαν 2 μέρες για να διορθωθεί το λάθος.
18. Το πολυτελές τούρκικο μπάνιο του Τιτανικού μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν μόνο οι επιβάτες της 1ης θέσης. Περισσότεροι από 700 επιβάτες της 3ης θέσης έπρεπε να μοιραστούν μόλις 2 μπάνια!
19. Ο πλουσιότερος επιβάτης του Τιτανικού ήταν ο John Jacob Astor IV. Η περιουσία του υπολογίζεται σε 2 δισεκατομμύρια σημερινά δολάρια. Ο Aston έχασε τη ζωή του στο ναυάγιο. Η τελευταία φορά που τον είδαν ήταν να καπνίζει ένα τσιγάρο μαζί με τον Αμερικανό δημοσιογράφο και συγγραφέα ιστοριών μυστηρίου, Jacques Futrelle.
20. Στο ναυάγιο του Τιτάνικου σκοτώθηκαν πάνω από 1500 επιβάτες. Από αυτούς περισυλλέχθηκαν μόλις 306 σώματα.
Περισσότερα θέματα από την κατηγορία "Ήξερες ότι" εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)