Μετωπική σύγκρουση για τις αλλαγές σε όρια ηλικίας και πρόωρες συντάξεις

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Πόλεμο ανακοινώσεων προκαλούν οι ανατροπές έρχονται με την πρώτη εγκύκλιο για το ασφαλιστικό που εκδόθηκε από το υπουργείο Εργασίας για την εφαρμογή του νέου μνημονίου.
Στην εγκύκλιο αναφέρονται οι μεταβολές στα καταβαλλόμενα ποσά σύνταξης λόγω γήρατος για όσους συνταξιοδοτούνται από 1.7.2015 και μετά, καθώς και τα όρια ηλικίας που αυξάνονται ώστε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη από 01.01.2022 να είναι το 62ο έτος με 40 χρόνια, ή το 67ο έτος με 15 χρόνια.
Από τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις εξαιρούνται οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες, ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα στους Οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας, όπου αυτό προβλέπεται, δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε».
Όσοι αποχωρούν πριν από το 67ο έτος δεν θα παίρνουν το εγγυημένο ποσό των 486 ευρώ, αλλά μικρότερο καθώς η σύνταξή τους θα είναι ανάλογη των ετών που ασφαλίστηκαν, των εισφορών που πλήρωσαν και των μέσων αποδοχών τους.
Ο νόμος αφορά όσους αρχίζουν να συνταξιοδοτούνται από την 1η Ιουλίου του 2015 και μετά, εφόσον έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από την 1η/1/2015, αλλά μέχρι τις 30/6/2015 δεν είχαν πάρει στα χέρια τους την οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.
Σε ό,τι αφορά την κατώτατη σύνταξη ορίζεται ότι αυτή θα χορηγείται πλήρως σε όσους έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους. Σε αντίθετη περίπτωση, θα παίρνουν μόνο το τμήμα που αντιστοιχεί στις εισφορές τους.
Για «πολιτική απάτη» κατηγορεί η ΝΔ την κυβέρνηση
Για πολιτική απάτη κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ με αφορμή, όπως επισημαίνει, την αναδρομική μείωση των συντάξεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, με εγκύκλιό του, ομολογεί ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει συνταξιοδότηση μετά τα 67 χρόνια και μάλιστα με μειωμένη σύνταξη. «Όλα όσα έλεγαν προεκλογικά ο κ. Τσίπρας και ο συνέταιρός του κ. Καμμένος καταρρέουν» τονίζεται στην ανακοίνωση ενώ γίνεται λόγος για «πολιτική απάτη» η οποία αποκαλύπτεται καθημερινά βήμα-βήμα και για συνέπειες της οποίας δυστυχώς καλείται να πληρώσει ο Ελληνικός λαός.
Διαψεύδει το υπουργείο Εργασίας: Καμιά εγκύκλιος δεν αλλάζει νόμο
Απάντηση στους ισχυρισμούς της Νέας Δημοκρατίας για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης πέραν των αυξήσεων στις οποίες προέβη η κυβέρνηση Σαμαρά, εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας κάνοντας λόγο για «δήθεν αυξήσεις ορίων ηλικίας και για ψευδείς ισχυρισμούς, καθώς όπως σημειώνεται καμιά εγκύκλιος δεν αλλάζει νόμο.
Στην ίδια ανακοίνωση του υπουργείου τονίζεται αναλυτικότερα ότι:
- Η πρόβλεψη του Ν.3863/2010 - «νόμος Λοβέρδου» για ενδεχόμενο αύξησης των ορίων ηλικίας εκπληρώθηκε με το Ν. 4093/2012 - «Μεσοπρόθεσμο» κυβέρνησης Σαμαρά, που αύξησε τα όρια από το 60ο στο 62ο και από το 65ο στο 67ο έτος ηλικίας. Η αναφορά στο προσδόκιμο όριο δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με νέες αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Αυτό έχει προσδιοριστεί από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat, με αυστηρά επιστημονικά μετρήσιμα δεδομένα και έχει ενσωματωθεί στους προαναφερθέντες νόμους. Συνεπώς, δεν προκύπτει νέα αύξηση αυτών των ορίων ηλικίας ούτε από το νόμο, ούτε από την εγκύκλιο.
- H εγκύκλιος που εκδόθηκε χθες, αφορά μόνο στα ποσά των κατώτατων ορίων συντάξεων γήρατος (πρόωρες συνταξιοδοτήσεις) και όχι σε συντάξεις άλλων κατηγοριών (αναπηρίας, παραπληγικών, βαρέων κ.λπ.)
Όπως αναφέρεται στην απάντηση, το υπουργείο Εργασίας εργάζεται στην κατεύθυνση της συνολικής μεταρρύθμισης του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης με σκοπό τη βιωσιμότητα και την ενίσχυσή του, έτσι ώστε να διαφυλαχθούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα και να τεθούν οι βάσεις για ένα δίκαιο και βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημα.
Στο τέλος προστίθεται "επιτέλους, και η υποκρισία έχει τα όριά της"!

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)