20 εύκολοι τρόποι για να μην φωνάζετε στα παιδιά

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Η «τιμωρία» της αγκαλιάς

Μερικές φορές βοηθά περισσότερο να αγκαλιάσετε ένα παιδί που δείχνει νευρικό και επιθετικό, από το να το βάλετε τιμωρία στο δωμάτιό του. Πιθανώς η αγκαλιά σας να είναι το μοναδικό πράγμα που να έχει ανάγκη και να μπορεί να το ηρεμήσει.

Γελάστε

Όταν ένα παιδί σας εξοργίζει μπορεί να οδηγηθείτε σε γέλιο ή σε θυμό και φωνές. Επιλέξτε το γέλιο. Το πρόβλημα θα λυθεί πολύ πιο γρήγορα.

Τραγουδήστε

Είναι ένας τρόπος να εκτονώσετε τον θυμό σας, χωρίς να χρειαστεί να φωνάξετε. Δυναμώστε την ένταση της μουσικής και... δώστε τα όλα!

Απομακρυνθείτε

Μερικές φορές το καλύτερο που έχετε να κάνετε όταν είστε έτοιμοι να εκραγείτε, είναι να απομακρυνθείτε από το παιδί μέχρι να ηρεμήσετε και οι δύο.

Μετρήστε μέχρι το 10

Ακούγεται ανόητο, αλλά είναι εγγυημένος τρόπος για να ρίξετε τους παλμούς σας και να μπορέσετε να σκεφτείτε πιο καθαρά το επόμενο βήμα σας.

Ασκηθείτε

Προσπαθήστε να βάλετε την άσκηση συστηματικά στην ζωή σας για να διατηρείτε πάντα τα νεύρα σας σε ελεγχόμενη κατάσταση, με την βοήθεια των ενδορφινών που εκλύονται κάθε φορά που γυμνάζεστε.

Ακούστε

Πριν επιβάλλετε στο παιδί κάποια τιμωρία για την κακή συμπεριφορά του, ακούστε τι έχει να σας πει και γιατί αντέδρασε έτσι. Μπορεί να σας ηρεμήσει.

Βαθιές ανάσες

Γεμίστε τους πνεύμονές σας με αέρα και εκπνεύστε αργόσυρτα. Το οξυγόνο που θα κυκλοφορήσει στον εγκέφαλό σας θα σας βοηθήσει να σκεφτείτε πιο καθαρά.

Απομακρύνετε τα παιδιά

Ζητήστε τους να πάνε σε ένα άλλο δωμάτιο ή έξω για να παίξουν. Δεν είναι κακό να απαιτήσετε λίγο χρόνο για να ηρεμήσετε μόνοι σας.

Ζητήστε από τον σύντροφό σας να αναλάβει

Ενημερώστε τον σύντροφό σας ότι είστε έτοιμη να εκραγείτε και ζητήστε του να αναλάβει τα παιδιά μέχρι να ηρεμήσετε.

Ερώτηση

Ρωτήστε το παιδί πώς κρίνει το ίδιο την συμπεριφορά του και ζητήστε του να βρει έναν καλύτερο τρόπο για να συμπεριφερθεί στο μέλλον.

Καθαρίστε

Μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να εκτονωθείτε έπειτα από μία κακή μέρα είναι να ασχοληθείτε με το καθάρισμα του σπιτιού. Θα ξεσπάσετε και θα ολοκληρώσετε και δουλειές που πιθανώς να είχατε αναβάλλει.

Βγείτε έξω όλοι μαζί

Ο καθαρός αέρας θα ωφελήσει και εσάς και τα παιδιά σας. Κάποια μέρα που θα σας έχουν βγάλει εκτός εαυτού, αντί να τους βάλετε τις φωνές, προτείνετε να πάτε όλοι μαζί μια βόλτα για περπάτημα. Επιστρέφοντας θα είστε όλοι πολύ καλύτερα.

Μπείτε στην θέση τους

Ένας από τους ρόλους του γονιού είναι να προσπαθεί να καταλάβει πώς μπορεί να νιώθει το παιδί. Πιθανώς να είχε και εκείνο μία δύσκολη μέρα.

Συνδεθείτε με το παιδί σας

Κάντε κάτι που ξέρετε πως απολαμβάνετε σαν οικογένεια όταν είστε μαζί. Π.χ. βάλτε μία ταινία και παρακολουθήστε την όλοι μαζί, για να χαλαρώσετε και να διασκεδάσετε.

Μην ξεχνάτε ποιος «κάνει κουμάντο»

Σε κάθε περίπτωση, ως γονείς, εσείς είστε υπεύθυνοι για να δώσετε τον συναισθηματικό τόνο του σπιτιού σας. Νιώθετε πως η κακή διάθεση και συμπεριφορά του παιδιού επηρεάζει εσάς και όλη την οικογένεια; Αντιστρέψτε την!

Προχωρήστε στις επιπτώσεις

Αν έχετε πει στο παιδί «αν το ξανακάνεις αυτό θα...» περισσότερες φορές από όσες μπορείτε να μετρήσετε, τότε έχει έρθει η ώρα να προχωρήσετε στις επιπτώσεις που πρέπει να έχει η συμπεριφορά του. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει περισσότερη δουλειά για εσάς, το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι τηρείτε τον λόγο σας.

Τηλεφωνήστε σε μία φίλη

Όταν θα έχετε κάπως ηρεμήσει, αντί να επιστρέψετε στο παιδί για να ξεσπάσετε, προτιμήστε να τηλεφωνήσετε σε κάποια καλή φίλη που θα καταλάβει τι περνάτε και θα σας θυμίσει ότι ...δεν είστε μόνη!

Βρείτε λύσεις

Δεν έχει νόημα να δίνετε ξανά και ξανά τις ίδιες μάχες. Καθίστε και σκεφτείτε, πιθανώς και με την βοήθεια του συντρόφου σας, πρακτικές και αποτελεσματικές λύσεις που θα διορθώσουν ό,τι δημιουργεί ρήξη ανάμεσα σε εσάς και το παιδί.

«Ξεφύγετε»

Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεστε για να ηρεμήσετε είναι να «ξεφύγει» το μυαλό σας. Αν έχετε τον χρόνο και τα παιδιά είναι ασφαλή, βάλτε να δείτε μία σειρά στην τηλεόραση ή χαζέψτε στο ίντερνετ. Ασχοληθείτε, δηλαδή, με άλλα πράγματα που δεν απαιτούν ιδιαίτερη σκέψη, δεν σας αγχώνουν και σας δίνουν χρόνο για να κατεβάσετε ταχύτητες.

Τελικά, αυτό που έχει σημασία να θυμάστε είναι πως στη θετική πειθαρχία του παιδιού αρκεί απλά να δώσετε μερικά παραπάνω δευτερόλεπτα στην αντίδρασή σας για να σκεφτείτε ξανά τι είναι πιο σκόπιμο να πείτε ή να κάνετε. Ένας γονιός που δείχνει να έχει τον έλεγχο μιας κατάστασης, αποτελεί πάντα καλύτερο πρότυπο για το παιδί από έναν γονιό, ο οποίος ξεσπά σε φωνές με το παραμικρό. Θέτοντας το καλό παράδειγμα, θα μάθετε στα παιδιά να σας αντιμετωπίζουν με περισσότερο σεβασμό.
Περισσότερες συμβουλές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)