Από την Κουμουνδούρου ξεκινά ο Τσίπρας για «Μόνο μπροστά»

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
TSIPRAS

Και επίσημα ξεκινά από σήμερα το εικοσαήμερο «φωτιά» για τον Αλέξη Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στο οποίο επιδιώκει να επαναβεβαιώσει τη λαϊκή εντολή που είχε λάβει στις 25 Ιανουαρίου, αλλά σε εντελώς διαφορετικές και ομολογουμένως αρνητικές συνθήκες.

Μέσα στη δυσμενή πολιτική συγκυρία, ο Αλέξης Τσίπρας μετακομίζει στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου μαζί με τον Νίκο Παππά και το επικοινωνιακό επιτελείο, το οποίο θα αναλάβει το δύσκολο έργο της αντιστροφής του κλίματος και της ανασύνταξης του κόμματος.

Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα επικρατεί έντονος προβληματισμός τόσο για την αντίδραση των πολιτών στις κάλπες ένεκα της αναντιστοιχίας των προεκλογικών δεσμεύσεων του κόμματος σε σχέση με την τελικά επώδυνη συμφωνία, όσο και για την εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη για το κόμμα στον απόηχο της πληγής των καθημερινών διαρροών στελεχών πανελλαδικά προς τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού κάνουν λόγο για κινήσεις τακτικής του στρατοπέδου Λαφαζάνη που θέλει να παρουσιάσει μία εικόνα δυναμικής και διαρκούς διαρροής στελεχών προς τη Λαϊκή Ενότητα, υπογραμμίζοντας ότι ωστόσο αθροιστικά τα στελέχη που μετακομίζουν από τη στέγη της Κουμουνδούρου σε αυτήν της πλατείας Κάνιγγος είναι τα αναμενόμενα και προέρχονται από τις τάξεις της Αριστερής Πλατφόρμας.

Παράλληλα, στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν ότι το μείζον πρόβλημα της χαμηλής συσπείρωσης στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί αρχής γενομένης από την Εθνική Συνδιάσκεψη των μελών το προσεχές Σαββατοκύριακο, στο οποίο ο πρόεδρος του κόμματος έχει θέσει εδώ και καιρό ως στόχο την σύμπνοια του κοινωνικού με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα στην Κουμουνδούρου εκτιμώντας ότι η Λαϊκή Ενότητα έχει δεδομένο «ταβάνι» στα εκλογικά πλήγματα που μπορεί να επιφέρει στο ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία χαρακτηρίζονται διαχειρίσιμα, πολώνουν έτι περαιτέρω το κλίμα έναντι του Ευάγγελου Μεϊμαράκη και της Νέας Δημοκρατίας, στοχεύοντας τόσο στην εκλογική δεξαμενή της Κεντροαριστεράς όσο ακόμα και της Κεντροδεξιάς, επικαλούμενοι την ανάγκη για σχηματισμό μίας κυβέρνησης σταθερότητας.Έτσι, αποκλείουν τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Αλέξη Τσίπρα με ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας στο κάδρο μόνο τους Ανεξάρτητους Έλληνες και επαναλμβάνουν τα σκληρά διλήμματα που επιστράτευσε και στην πρώτη του προεκλογική συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας: «Τσίπρας ή Μεϊμαράκης, ΣΥΡΙΖΑ ή το παλαιό φθαρμένο πολιτικό σύστημα που έφερε τη χώρα ως εδώ».

Επιπλέον, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα γνωρίζουν ότι όλα θα κριθούν από την εκλογική δεξαμενή των αναποφάσιστων που είναι πολύ μεγάλη και στοχεύουν και εκεί για να πείσουν τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όσους θέλουν σταθερότητα την επόμενη μέρα.

Τούτων δοθέντων, στην προεκλογική καμπάνια ο Αλέξης Τσίπρας μπαίνει με κεντρικό προεκλογικό σύνθημα «Μόνο μπροστά», το οποίο έδωσε με μήνυμά του στην εφημερίδα Αυγή. Σε δήλωσή του συγκεκριμένα τονίζει «Ο ελληνικός λαός θα δώσει ισχυρή εντολή για το παρόν και το μέλλον. Η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Και δεν θα γυρίσει. Θα πάει μόνο μπροστά».

Καταιγισμός συνεδριάσεων

Με την προετοιμασία ενόψει των εκλογών να μπαίνει στην τελική ευθεία, «φωτιά» έχει πάρει το κομματικό επιτελείο. Στις 10 το πρωί θα συνεδριάσει η Επιτροπή Προγράμματος υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ένα 24ωρο πριν την αυλαία της διήμερης Συνδιάσκεψης.

Στις 14:00 το μεσημέρι συνεδριάζουν από κοινού η Πολιτική Γραμματεία μαζί με την Εκλογική Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10:30 του Σαββάτου συνέρχεται η εθνική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναμένεται να επισφραγίσει το νέο πρόσωπο του κόμματος, μετά την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας, μέσα από τον συντονισμό της κοινωνικής βάσης του κόμματος με την Κουμουνδούρου. Σε αυτή θα μετέχουν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, των νομαρχιακών Επιτροπών και οι βουλευτές του κόμματος.

Αποφασίζουν οι «53»

Παράλληλα, σήμερα αναμένεται να οριστικοποιηθεί η στάση που θα κρατήσουν οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ, με όλες τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα στηρίξουν τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά όχι συντεταγμένα, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξουν διαρροές. Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι στις δύο προηγούμενες συναντήσεις της εσωκομματικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η παραμονή στο ΣΥΡΙΖΑ και η κάθοδος κανονικά στα ψηφοδέλτια στις επικείμενες εκλογές, υπέρ της οποίας τάχθηκαν τα επιφανέστερα στελέχη της τάσης που διετέλεσαν σε υπουργικούς θώκους και βρίσκονταν πιο κοντά στον πρώην πρωθυπουργό, η παραμονή στο ΣΥΡΙΖΑ με αποχή από τα ψηφοδέλτια στις εκλογές, την οποία στήριξαν στελέχη όπως ο Τάσος Κορωνάκης και η Ηρώ Διώτη και τέλος η αποχώρηση από την Κουμουνδούρου και η συνεργασία με τη Λαϊκή Ενότητα, που εκφράστηκε από μικρή μερίδα των στελεχών των «53» και δεν συγκεντρώνει πιθανότητες, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται περιορισμένες νέες διαρροές.

Πάντως το μήνυμα προς τους «53» αλλά και όλους τους αναποφάσιστους της Κουμουνδούρου επιχείρησε να στείλει την Πέμπτη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στο σκληρό πυρήνα των υποστηρικτών του Αλέξη Τσίπρα, ειδικά το τελευταίο διάστημα, Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο κ. Παπαδημούλης μιλώντας στο Real σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «όσοι μείνουνε στον ΣΥΡΙΖΑ να βρεθούν δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα χωρίς μα και μου. Είναι η ώρα της απόλυτης συστράτευσης».

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)