Ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα με φοροκαταιγίδα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΛΕΦΤΑ ΕΥΡΩ

Τα μπάνια του λαού και τη θερινή ραστώνη έρχονται να διακόψουν απότομα τα «ραβασάκια» που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο για εκατομμύρια φορολογούμενους, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση από τον ESM.

Εκατομμύρια φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη νέα φοροκαταιγίδα που έρχεται μέχρι το τέλος του έτους, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να συγκεντρώσει μέχρι το τέλος του 2015 ποσό που υπερβαίνει τα 13 δισ. ευρώ.

Η αρχή στα αλλεπάλληλα «φοροσοκ» αναμένεται να γίνει από το τέλος Αυγούστου, με την καταβολή της πρώτης δόσης για το φόρο εισοδήματος. Μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, που ανέρχονται συνολικά από τις μέχρι στιγμής καταβληθείσες φορολογικές δηλώσεις στα 4 δισ. ευρώ.

Την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος καλούνται να πληρώσουν και οι επιχειρήσεις, με το συνολικό λογαριασμό για φέτος να φθάνει τα 2,7 δισ. ευρώ, ενώ μέσα στον Αύγουστο, οι επιχειρήσεις καλούνται να αποδώσουν και την πρώτη δόση του αυξημένου ΦΠΑ, από τον οποίο το δημόσιο αναμένει πρόσθετα έσοδα 700 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, στις υπάρχουσες φορολογικές επιβαρύνσεις έρχονται να προστεθούν και αυτές που «κλείδωσαν» από το τρίτο μνημόνιο.

Έτσι, εντός του τρέχοντος μήνα αναμένεται να αποσταλούν και τα εκκαθαριστικά για τον αυξημένο φόρο πολυτελείας για σκάφη, πισίνες και ΙΧ άνω των 2500cc, με επιπλέον έσοδα 47 εκ. ευρώ, ενώ ήδη παρακρατείται από τους μισθούς η αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης, με έσοδα άλλα 220 εκ. ευρώ.

Η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έρχεται μέσα στο Σεπτέμβριο, μαζί με την έκτακτη εισφορά για τις επιχειρήσεις, η οποία ανέρχεται σε κάτι λιγότερο από ένα δισ. ευρώ.

Τον ίδιο μήνα, όπως αναφέρει το Έθνος, αποδίδουν ΦΠΑ και οι μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ καταβάλλονται και οι αυξημένες κατά 665 εκ. ευρώ ασφαλιστικές εισφορές καθώς και το τέλος επιτηδεύματος των νομικών προσώπων για το 2013.

Τον Οκτώβριο, κάνει πρεμιέρα ο ΕΝΦΙΑ, με την πληρωμή της 1ης από τις συνολικά 5 δόσεις, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να καταβάλουν τον ΦΠΑ του 3ου τριμήνου.

Η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος θα πληρωθεί το Νοέμβριο, μαζί με τη 2η δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ 1 εκ. επιτηδευματίες καλούνται να καταβάλουν τη 2η δόση του αυξημένου ΦΠΑ. To... κερασάκι στην «τούρτα» των φόρων έρχεται το Δεκέμβριο, όταν οι φορολογούμενοι μαζί με την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, θα καταβάλουν και 1,1 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2016.

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)