Γιατί το παιδί σας πρέπει να κοιμάται πολλές ώρες

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

1. Ο ύπνος βοηθά την σωματική ανάπτυξη

Σύμφωνα με την Judith Owens, καθηγήτρια Ιατρικής, ειδική στα ζητήματα παιδικού ύπνου και Σύμβουλο Γονέων, «Οι ορμόνες της ανάπτυξης εκκρίνονται κυρίως όταν το παιδί βρίσκεται σε βαθύ ύπνο». Η φύση φαίνεται να έχει προνοήσει απόλυτα, «κατασκευάζοντας» τα μωρά έτσι, ώστε να κοιμούνται βαθειά κατά το 50% της ημέρας. Ιταλοί ερευνητές, μελέτησαν παιδιά με ελλιπή ανάπτυξη και κατέληξαν ότι τα παιδιά αυτά κοιμούνταν λιγότερο βαθιά από το μέσο παιδί.

2. Ο ύπνος επηρεάζει τα επίπεδα παχυσαρκίας

Όταν τρώμε τόσο, ώστε να ικανοποιηθεί η πείνα μας, τα λιποκύτταρα παράγουν μια ορμόνη που ονομάζεται λεπτίνη και μας ειδοποιεί ότι ήρθε η ώρα να σταματήσουμε (επιτέλους) να τρώμε. Η στέρηση ύπνου μπορεί να αναστείλει τη δράση αυτής της ορμόνης, επομένως τα παιδιά που δεν έχουν κοιμηθεί αρκετά ενδέχεται να συνεχίζουν να τρώνε, χωρίς να μπορούν να αντιληφθούν το αίσθημα του κορεσμού.
«Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, επιθυμούν να καταναλώσουν τροφές υψηλές σε υδατάνθρακες και λιπαρά όταν είναι κουρασμένα», γράφει η Dorit Koren, παιδό-ενδοκρινολόγος και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι τα κουρασμένα παιδιά έχουν την τάση να είναι λιγότερο δραστήρια και, κατά συνέπεια, να καίνε λιγότερες θερμίδες.
 

3. Kάνει καλό στην καρδιά

«Τα παιδιά με διαταραχές ύπνου έχουν αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα όταν κοιμούνται», αναφέρει ο Jeffrey Durmer καθηγητής Ιατρικής και ερευνητής για θέματα παιδικού ύπνου στην Ατλάντα και εξηγεί: «Τα επίπεδα γλυκόζης και κορτιζόλης παραμένουν αυξημένα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Και οι δύο αυτές ουσίες συνδέονται με υψηλά επίπεδα διαβήτη, παχυσαρκίας ακόμη και καρδιακών παθήσεων.»

4. Ο ύπνος ενισχύει την άμυνα του οργανισμού

Όσο κοιμούνται, τα παιδιά παράγουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται κυτοκίνη ή κυτταροκίνη, στην οποία βασίζεται ο οργανισμός για να εξουδετερώσει τις μολύνσεις, τις αρρώστιες και το άγχος. Οι πρωτεΐνες αυτές, εκτός απ’ το να αμύνονται υπέρ της υγείας του οργανισμού μας, προκαλούν νύστα –γεγονός που εξηγεί γιατί η γρίπη και οι ιώσεις συνοδεύονται πάντα από αίσθημα εξάντλησης. Η κυτοκίνη μας αναγκάζει να ξεκουραστούμε ούτως ώστε να καταφέρει ο οργανισμός να αναρρώσει. Ένας άυπνος, κουρασμένος οργανισμός μειώνει την παραγωγή αυτών των χρήσιμων πρωτεϊνών και γίνεται πιο ευάλωτος.
Ταυτόχρονα, ένα νυσταγμένο ή κουρασμένο παιδί μπορεί να φανεί αδέξιο και παρορμητικό και μ’ αυτό τον τρόπο, να γίνει πιο επιρρεπές σε τραυματισμούς. Για του λόγου το αληθές: μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα έδειξε ότι το 91% των παιδιών που είχαν υποστεί δύο ή περισσότερους τραυματισμούς σε περίοδο ενός έτους, κοιμούνταν λιγότερο από εννιά ώρες την ημέρα. 

5. Ύπνος και συγκέντρωση

Τα παιδιά έως τριών ετών που κοιμούνται λιγότερες από δέκα ώρες καθημερινά έχουν πολύ αυξημένες πιθανότητες να γίνουν υπερκινητικά και με προβλήματα συγκέντρωσης μέχρι την ηλικία των έξι ετών. Σύμφωνα με την J. Owens «Έρευνες έδειξαν, ότι μια μικρή προσθήκη 27 λεπτών στον καθημερινό βραδινό ύπνο των παιδιών Δημοτικού, μπορεί να βοηθήσει να διαχειρίζονται καλύτερα τα συναισθήματά τους και να βελτιώσουν τον τρόπο που διαβάζουν».

6. Όσο κοιμάσαι... μαθαίνεις!

Οι έρευνες δείχνουν ότι ο ύπνος βοηθάει τη διαδικασία μάθησης. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια, για παράδειγμα, απέδειξαν με μελέτη που πραγματοποίησαν σε παιδιά ενός και δύο ετών ότι όσο κοιμούνται καταγράφουν και επεξεργάζονται πληροφορίες –με δυο λόγια δηλαδή, μαθαίνουν. Αντίστοιχο πείραμα πραγματοποιήθηκε από νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης: έμαθαν σε μία ομάδα σαράντα παιδιών προσχολικής ηλικίας ένα παιχνίδι μνήμης. Για μία εβδομάδα τα παιδιά δεν κοιμήθηκαν καθόλου το μεσημέρι και για την επόμενη, κοιμήθηκαν κατά μέσο όρο 77 λεπτά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Την εβδομάδα που δεν κοιμούνταν, ξέχασαν το 15% απ’ όσα είχαν απομνημονεύσει, αλλά όταν έβαλαν στην καθημερινότητά τους τον ύπνο ανέκτησαν τη μνήμη τους!
Περισσότερες συμβουλές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)