Βαρουφάκης: Δεν θα είμαι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα παραμείνω πολιτικά ενεργός

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
VAROUFAKIS

Την μη συμμετοχή του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε σε συνέντευξή του με την γαλλική εφημερίδα Observateur ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε την απογοήτευσή του από τον Αλέξη Τσίπρα που αποδέχτηκε το τρίτο μνημόνιο, η οποία κατά τον ίδιο είναι η αφετηρία για την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
«Προσωπικά πιστεύω πως η αποδοχή του τρίτου μνημονίου είναι ουσιαστικά η αφετηρία για την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Είναι η συγκεκριμένη συμφωνία η αρχή για την εφαρμογή του σχεδίου Σόιμπλε. Το τρίτο μνημόνιο πέρα από μία μη βιώσιμη συμφωνία είναι ουσιαστικά η αποδοχή του τέλους για τη χώρα στο ευρώ», δήλωσε.
Αναφερόμενος στην παραίτηση της κυβέρνησης, ο κύριος Βαρουφάκης ανέφερε πως ο ίδιος είχε προτείνει στον Αλέξη Τσίπρα αυτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση αδιεξόδου.
«Από την πρώτη ημέρα της νέας κυβέρνησης με τον Αλέξη Τσίπρα είχαμε συμφωνήσει σε δύο βασικά ζητήματα. Πρώτον η κυβέρνησή μας θα πρέπει να κάνει την έκπληξη και να εφαρμόσει όλα όσα έχει πει προεκλογικά και δεύτερον εάν κάποια στιγμή φτάσουμε σε αδιέξοδο και δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε όλα όσα έχουμε πει, τότε απλά θα παραιτηθούμε και δεν θα μπούμε ποτέ στη διαδικασία να προδώσουμε την εμπιστοσύνη του λαού».
Κατά τον ίδιο η παραίτηση είναι η μόνη λύση σε τέτοιου είδους περιπτώσεις και γι' αυτό τον λόγο επέλεξε τον ίδιο δρόμο την ημέρα του δημοψηφίσματος.
«Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα δήλωσα πως εάν κερδίσει στο δημοψήφισμα το ναι θα παραιτηθώ, καθώς δεν έχω συνηθίσει να πράττω πράγματα στα οποία δεν πιστεύω. Εκ των πραγμάτων βέβαια αργότερα και με όλα όσα έχουν γίνει αντιλαμβάνομαι πως ορθά έχω παραιτηθεί καθώς είναι σαν να έχει κερδίσει το “ΝΑΙ”».
Ο κύριος Βαρουφάκης συνέχισε δηλώνοντας την απογοήτευσή του από την κυβέρνηση για την αθέτηση των υποσχέσεών της.
«Αισθάνομαι πως έχουμε προδώσει την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού η οποία μας στήριξε με ένα 62% στο δημοψήφισμα. Θέλω βέβαια να υπογραμμίσω πως το συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν μας εξουσιοδοτούσε με έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ήμουν άλλωστε πάντοτε υπέρμαχος της παραμονής στο ενιαίο νόμισμα παρά τις δομικές ενστάσεις που έχω για τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει να λειτουργεί η Ευρώπη».
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως ο ίδιος τόνισε πως θα παραμείνει πολιτικά ενεργός: «Θα παραμείνω σίγουρα ενεργός πολιτικά οτιδήποτε κι αν συμβεί. Θα βρεθώ όμως απέναντι στην ανέχεια, το χρέος και όλα τα κακώς κείμενα σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνολικά και όχι μεμονωμένα. Εάν δεν συνταχθούμε όλοι συλλογικά απέναντι στα ζητήματα της Ευρώπης κανένας λαός δεν πρόκειται να ζήσει καλύτερες ημέρες. Η ύφεση δεν είναι λύση και αυτόν τον αγώνα σκοπεύω να δώσω μέχρι τέλους».

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)