Ειλημμένη απόφαση για εκλογές - Σπαζοκεφαλιά για την κατάλληλη ημερομηνία - Κερδίζει έδαφος το κλείσιμο της Βουλής με τους εφαρμοστικούς στα θερινά τμήματα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Την «ντρίμπλα» του κλεισίματος της Βουλής για να ξεκινήσουν άμεσα τα θερινά τμήματα εξετάζει σοβαρά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έτσι ώστε να ψηφιστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι των προαπαιτούμενων μέτρων της συμφωνίας και να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση με «ελεγχόμενους» βουλευτές.

Η απόφαση για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο είναι ειλημμένη από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πλέον αναζητά την καλύτερη διαχείριση του πολιτικού χρόνου της κυβέρνησης και την... κατάλληλη Κυριακή που θα στηθούν οι κάλπες.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης τις μεγαλύτερες πιθανότητες συγκέντρωνε το σενάριο για εκλογές - εξπρές στις 20 ή τις 27 Σεπτεμβρίου.

Το σενάριο για κλείσιμο της Βουλής, το οποίο εξετάζεται από το Μέγαρο Μαξίμου και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα μοιάζει επικρατέστερο, απομακρύνει την πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντός του Σεπτεμβρίου και μεταθέτει τις όποιες πολιτικές εξελίξεις σε αυτό το επίπεδο για μετά τα μέσα Οκτωβρίου, που θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος και θα έχει ανοίξει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Με την κίνηση αυτή, εφόσον υλοποιηθεί, ο Αλέξης Τσίπρας θα καταφέρει να βάλει στα θερινά τμήματα βουλευτές που προέρχονται από το «προεδρικό μπλοκ» και δεν θα εγκυμονούν κινδύνους για την υπερψήφιση των προαπαιτούμενων, τα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση να κάνει νόμο του κράτους στο πλαίσιο της συμφωνίας για το τρίτο μνημόνιο, που διασφαλίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Τα προαπαιτούμενα μέτρα και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι θα ψηφιστούν κατ' αυτόν τον τρόπο μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη, έχοντας τους διαφωνούντες βουλευτές «εξοστρακισμένους» και ανήμπορους να δημιουργήσουν νέα προσκόμματα στη συμφωνία που διατηρεί τη χώρα στην Ευρωζώνη. Υπενθυμίζεται ότι με άρθρο της στην iskra το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργάτης του Παναγιώτη Λαφαζάνη στην Αριστερή Πλατφόρμα, Σόφη Παπαδογιάννη προϊδέασε για καταψήφιση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενη πρόταση εμπιστοσύνης (άρα εν συνεχεία και των εφαρμοστικών νόμων) από τους διαφωνούντες βουλευτές.

Οι όποιες αποφάσεις πάντως για την επόμενη κίνηση της κυβέρνησης αναμένεται από την ερχόμενη εβδομάδα, όπως έσπευσε να διευκρινίσει το Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Τρίτης, επαναλαμβάνοντας ότι αποκλειστικό ζήτημα που απασχολεί το κυβερνητικό επιτελείο επί της παρούσης είναι η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 13 δισ. ευρώ εντός των χρονικών πλαισίων που έχουν οριστεί, η αποπληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ και η ολοκλήρωση της ψήφισης της ελληνικής συμφωνίας από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Οι ίδιες πηγές από το Μαξίμου επιχείρησαν να απομακρύνουν προς ώρας την εκλογολογία, σημειώνοντας ότι οι όποιες πολιτικές αποφάσεις δεν πρέπει να εγκυμονούν κινδύνους και ρίσκο που ενδεχομένως να διαταράξουν ένα κλίμα που οδηγεί τη χώρα με ασφάλεια στη συζήτηση για το χρέος, κάνοντας λόγο για πολυπαραγοντικό ζήτημα.

Ο ακριβής χρόνος προσφυγής στις κάλπες πάντως έχει χωρίσει σε δύο στρατόπεδα το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αλέξη Τσίπρα να δέχεται αντικρουόμενες εισηγήσεις από κορυφαίους υπουργούς του. Ενδεικτικό είναι ότι ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης επέμεινε χθες σε συνέντευξή του στην πρόταση για επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, από το αποτέλεσμα της οποίας θα αποφασιστούν οι περαιτέρω κινήσεις της κυβέρνησης.

Πάντως, στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει το κλείσιμο της Βουλής, το οποίο θα σημάνει την επανέναρξη της Ολομέλειας στις 5 Οκτωβρίου, ουσιαστικά θα ανοίξει το δρόμο για το ξεκαθάρισμα στο εσωκομματικό επίπεδο με τους διαφωνούντες σε Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είχε απομακρυνθεί λόγω έλλειψης πολιτικού χρόνου από το ενδεχόμενο εκλογών μέσα στο Σεπτέμβριο.

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)