«Πόρτα» ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον Λαφαζάνη - Στα σκαριά συνεργασία της Λαϊκής Ενότητας με το Κόμμα Πειρατών

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
DEFAULT

Αρνητική έκπληξη αποτελεί για την Λαϊκή Ενότητα το “όχι” της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην πρόταση συνεργασίας. Ουσιαστικά καταπίπτει η πολιτική πρόταση που επί χρόνια διατύπωνε η Αριστερή Πλατφόρμα για συνεργασία των κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών δυνάμεων της Αριστεράς.
Δεν πρόκειται για το πρώτο “αγκάθι” που αντιμετωπίζει η Λαϊκή Ενότητα στις συνεργασίες της, καθώς την Τετάρτη η Νάντια Βαλαβάνη κατήγγειλε την “ακατανόητη σπουδή” της Λαϊκής Ενότητας να κλείσει τα ψηφοδέλτιά της και ουσιαστικά να μην αφήνει θέσεις για τους συμμάχους του μετωπικού σχήματος.
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και το θέμα της συνεργασίας με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ ερωτηματικά πλανώνται για το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ΚΟΕ.
Στην εισήγησή της προς τις συνελεύσεις και το πανελλαδικό συντονιστικό όργανο του κόμματος η κεντρική συντονιστική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τονίζει ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για εκλογική συνεργασία με τη Λαϊκή Συνεργασία (ΛΑΕ) του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ:
“Στην κρίσιμη περίοδο μετά το σαρωτικό ΟΧΙ και την ψήφιση του Μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατέθεσε πρόταση εκλογικής και πολιτικής συνεργασίας προς αριστερές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης και της ΛΑ.Ε. Πρόταση πάνω σε ένα πλαίσιο συγκεκριμένου πολιτικού και ταξικού προσδιορισμού των δύο δρόμων που συγκρούονται στην ελληνική κοινωνία: από την μια ο δρόμος των φρικτών μνημονίων, της ανεργίας, της διαρκούς επιτροπείας και από την άλλη ο δρόμος της ρήξης με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Ένας δρόμος έξω από ευρώ – ΕΕ, χωρίς χρέος και μνημόνια, με την πεποίθηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει «ενδιάμεση» πρόταση, πρόταση «φιλολαϊκής διαχείρισης» μέσα στα πλαίσια της ευρωζώνης, της ΕΕ και του καπιταλιστικού μονόδρομου. Μια πρόταση που περιέχει συγκεκριμένο πλαισίο στόχων που περιλαμβάνει: ανατροπή όλων των μνημονίων νέων και παλιών και των εφαρμοστικών τους νόμων καθώς και όποιας κυβέρνησης επιχειρήσει να τα εφαρμόσει, άμεση, «μονομερής» ικανοποίηση των αιτημάτων του εργατικού και λαϊκού κινήματος, εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και στρατηγικών επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο, παύση πληρωμών στους δανειστές τοκογλύφους, μη αναγνώριση και διαγραφή του χρέους, άμεση έξοδο από την ευρωζώνη, ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ, έξοδο από το ΝΑΤΟ – σύγκρουση με τον ιμπεριαλισμό, υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών και λαϊκών δημοκρατικών δικαιωμάτων. Στο βαθμό που υπήρχε συμφωνία πάνω στο παραπάνω πρόγραμμα, η πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αφορούσε μια εκλογική συνεργασία δύο μετώπων και όχι προσχώρηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο μέτωπο της ΛΑ.Ε. Μια εκλογική συνεργασία ισότιμη, που θα αποτυπωνόταν στο όνομα (ΛΑΕ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ), στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων και την εκλογή αντιπροσώπων και στις ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες συγκρότησης. Από την όλη συζήτηση προέκυψαν επιπλέον ορισμένα σημαντικά ζητήματα όπως η στάση της ΛΑΕ σε ενδεχόμενη έλλειψη κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ ή η δυνατότητα κατάργησης των μνημονίων μέσα στα πλαίσια της ΕΕ.
Μετά τις συναντήσεις που έγιναν με την ΛΑ.Ε πήραμε τις παρακάτω απαντήσεις:
α) Το πρόγραμμα της εκλογικής συνεργασίας έχει ολοκληρωθεί για τη ΛΑ.Ε και είναι αυτό που έχει αποσταλεί στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Δεν υπάρχει δυνατότητα ουσιαστικών αλλαγών στην φάση αυτή, ούτε θα υπάρξει «άλλο πρόγραμμα της εκλογικής συνεργασίας». Είναι, κατά τη γνώμη τους, επαρκές πρόγραμμα για μια «αντιμνημονιακή – δημοκρατική – πατριωτική συνεργασία».
β) Σ’ αυτή τη βάση, η θέση και οι διατυπώσεις για την ΕΕ δεν μπορούν να αλλάξουν, παραμένει η θέση «ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές και πολιτικές της ΕΕ».
γ) Θα μπορούσαν να υπάρχουν κάποιες επιπλέον αναφορές στο ρόλο του οργανωμένου λαού και των κινημάτων στην υλοποίηση του προγράμματος.
δ) Στο ερώτημα για τη στάση της ΛΑ.Ε σε περίπτωση έλλειψης αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι δεν θα υπάρξει σε καμία περίπτωση συνεργασία με μνημονιακή κυβέρνηση .
ε) Στις εκλογές θα κατέβει η ΛΑ.Ε, η οποία είναι μετωπικό σχήμα και όχι κόμμα. Δεν υπάρχει περίπτωση εκλογικής συνεργασίας που θα περιλαμβάνει το όνομα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή άλλης συλλογικότητας στον τίτλο.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τοποθετήθηκε κριτικά πάνω στο προγραμματικό πλαίσιο που προτάθηκε από την ΛΑ.Ε. Σε γενικές γραμμές το πλαίσιο της ΛΑ.Ε κινείται σε κατεύθυνση «προοδευτικής, ριζοσπαστικής, διαχείρισης και διακυβέρνησης», παρά τις όποιες θετικές ή αρνητικές διατυπώσεις -που κι αυτές έχουν την σημασία τους. Ο χαρακτήρας του μετώπου που προτείνεται ορίζεται ως «αντιμημονιακό, δημοκρατικό, πατριωτικό», πράγμα που δεν εκφράζει τον ριζοσπαστισμό, την ταξικότητα και το πολιτικό βάθος του ΟΧΙ. Επιπλέον, η συγκρότηση ενός τέτοιου μετώπου αν δεν έχει δημοκρατική οργάνωση κινδυνεύει να διαμορφώσει χαρακτηριστικά συγκεντρωτισμού, αρχηγισμού, επιστροφής στις χειρότερες παραδόσεις της αριστεράς που πρέπει να ξεπεραστούν
Με βάση τα παραπάνω η εισήγηση της ΚΣΕ προς τις συνελεύσεις και το ΠΣΟ είναι ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για εκλογική συνεργασία με την ΛΑ.Ε.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών της με τις δυνάμεις στις οποίες απευθύνθηκε και θα πάρει στο ΠΣΟ της Κυριακής 30/8 την οριστική απόφαση για την εκλογική της παρέμβαση.
Με το βλέμμα στραμμένο στις ιστορικές προκλήσεις και δυνατότητες που ανοίγονται και με την πεποίθηση ότι η ενότητα και η ενίσχυση του μετώπου της αντικαπιταλιστικής αριστεράς μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις”.
  • Στα σκαριά όμως φαίνεται πως είναι μια ενδεχόμενη συνεργασία της Λαϊκής Ενότητας με το Κόμμα Πειρατών
Στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, συναντήθηκε με εκπροσώπους της Διοικούσας Επιτροπής του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας, όπου συζητήθηκε η δυνατότητα ενδεχόμενης συνεργασίας τους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας, ο κ. Λαφαζάνης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, έκανε τις εξής δηλώσεις στους δημοσιογράφους:
Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας. Ανταλλάξαμε αναλυτικά απόψεις και για τις δικές μας θέσεις και προτάσεις, αλλά και τις θέσεις και απόψεις που έχουν οι Πειρατές στη χώρα μας. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα κατά τη γνώμη μου συζήτηση και πάρα πολύ ουσιαστική. Εξετάζουμε νομίζω και οι δύο πλευρές το ενδεχόμενο συνεργασίας. Και πιστεύουμε ότι τις επόμενες μέρες θα μπορέσουμε να έχουμε μια κατάληξη. Εμείς ενδιαφερόμαστε πολύ για τη συνεργασία με το Κόμμα των Πειρατών. Έχει μια πολύ καλή παρουσία, δημοκρατική παρουσία στα πολιτικά πράγματα της χώρας και πραγματικά με πολύ ενδιαφέρον παρακολουθούμε τη δράση τους. Νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια για συγκλίσεις μεταξύ μας, συγκλίσεις οι οποίες να μην είναι ευκαιριακές, αλλά να έχουν και έναν ευρύτερο, μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Ιδιαίτερα στα θέματα της δημοκρατίας που είναι καίρια. Γιατί, ξέρετε, η δημοκρατία σήμερα δοκιμάζεται. Έχουμε ένα τεράστιο δημοκρατικό πρόβλημα. Εγώ μιλάω καθαρά για μνημονιακή δικτατορία στον τόπο. Η δημοκρατία χρειάζεται αναζωογόνηση, με λαϊκή συμμετοχή, με λαϊκή αυτενέργεια, με λαϊκή αυτοοργάνωση, με δημοκρατικές διαδικασίες παντού που θα δώσουν τη δυνατότητα στους πολίτες να εκφραστούν και να πάρουν την τύχη του τόπου στα χέρια τους.
Εν συνεχεία, ο κ. Θανάσης Γούναρης, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας, δήλωσε:
Θα ήθελα κι εγώ να τονίσω ότι είχαμε μία πολύ καλή συζήτηση με τον κ. Λαφαζάνη. Εκπροσωπώ το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, είμαι ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής. Βρίσκομαι εδώ κατόπιν εντολής του σώματος των μελών του Κόμματος Πειρατών για να διερευνήσω πιθανή συνεργασία. Είχαμε πράγματι μια αρκετά μεγάλη, διεξοδική συζήτηση, η πρόταση που υπάρχει και θα τεθεί στα μέλη μας για ψηφοφορία. Το βασικό που μας ενδιαφέρει εμάς, ως Κόμμα των πειρατών, παρόλο που είμαστε μονοθεματικό κόμμα, ασχολούμαστε κυρίως με τα πνευματικά δικαιώματα, αλλά ασχολούμαστε κυρίως και με τη δημοκρατία, τη λειτουργία του πολιτεύματος στη χώρα. Θεωρούμε ότι είμαστε πολύ κοντά στο να πετύχουμε μία συνεργασία όχι μόνο εκλογική, αλλά και παραπέρα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μας ενώνουν και πραγματικά χάρηκα διότι ο κ. Λαφαζάνης και η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ έχει παρακολουθήσει πολύ προσεκτικά τη δική μας δράση. Βέβαια τον τελικό λόγο τον έχει το σώμα των μελών που είναι και το αρμόδιο όργανο να αποφασίσει και την οποιαδήποτε συνεργασία. Θα βρισκόμαστε σε επαφή, θα περιμένουμε την πρόταση που θα υπάρξει από τη ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, θα την επεξεργαστούν τα μέλη μας και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, τις οποίες θα ανακοινώσουμε πολύ σύντομα.

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)