Εκλογές τον Νοέμβριο εξετάζει τώρα το Μαξίμου

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Κίνηση «ματ» θεωρείται η επιλογή των θερινών τμημάτων, στα οποία δεν αποκλείεται να προχωρήσει μέσα στις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση. Τα νέα δεδομένα αλλάζουν τους αρχικούς σχεδιασμούς τόσο για τις εκλογές όσο και για την πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης.



Μπροστά στο δίλημμα της χρονικής τοποθέτησης των εκλογών παραμένει η κυβέρνηση εξετάζοντας τα «συν» και τα «πλην» του να στηθούν οι κάλπες μέσα στο Σεπτέμβριο ή στις αρχές Νοεμβρίου.
Το ενδεχόμενο η Βουλή να λειτουργήσει από τις 25 Αυγούστου σε 3 θερινά τμήματα μέχρι τις 5 Οκτωβρίου «λύνει» τα χέρια του Μεγάρου Μαξίμου όσον αφορά τους εφαρμοστικούς νόμους που θέλει να περάσει μέσα στο επόμενο διάστημα.
Σε μια τέτοια περίπτωση οι κάλπες θα στηθούν το Νοέμβριο και η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει ήδη την πρώτη αξιολόγηση με επιτυχία. Έτσι θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το «χαρτί» της ελάφρυνσης του χρέους, που ενδεχομένως να λειτουργήσει και αντισταθμιστικά ως προς τα μέτρα που θα έχουν περάσει από την Βουλή.
Κύκλοι του Μαξίμου, πάντως ανέφεραν ότι αποφάσεις για οποιαδήποτε πολιτική πρωτοβουλία αναμένεται να παρθούν την άλλη εβδομάδα και πως για την ώρα δεν υπάρχει καμία απόφαση.
Όπως επεσήμαναν, το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό και σημασία για την όποια απόφαση έχει το πώς δεν θα διαταραχτεί ένα κλίμα που οδηγεί τη χώρα με ασφάλεια στη συζήτηση για το χρέος. Οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμιζαν πως οι κινήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές και να μην έχουν ρίσκα.
Οι πληροφορίες μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης ανέφεραν πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πάρει ήδη στα χέρια του το Προεδρικό Διάταγμα για την έναρξη των θερινών τμημάτων.

Η σύσκεψη με τον Τσακαλώτο

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά τη χθεσινή τρίωρη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφού ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα νομοσχέδια που πρέπει να ψηφιστούν, εξέφρασε την άποψη πως οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν σύντομα γιατί η παρατεταμένη εκλογολογία δεν βοηθάει τη χώρα και την οικονομία.
Στα θετικά στοιχεία μιας τέτοια κίνησης από τον πρωθυπουργό θα μπορούσε να θεωρηθεί και το γεγονός ότι με αυτό τον τρόπο αφήνει χρόνο να συνεχιστούν οι κομματικές διαδικασίες για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας πως η Αριστερή Πλατφόρμα θα κληθεί και σε αυτή την περίπτωση να ξεκαθαρίσει τη θέση της για το αν θα συμμετέχει ή όχι.

Στάση αναμονής από την Αριστερή Πλατφόρμα

Οι αντιδράσεις από την πτέρυγα Λαφαζάνη, σε περίπτωση που το Μέγαρο Μαξίμου οδηγηθεί στα «ελεγχόμενα» θερινά τμήματα, αναμένονται να είναι σφοδρές. Η μειοψηφία ήδη θεωρεί πως σε μια τέτοια περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου δρα εκβιαστικά προκειμένου να περάσουν οι μνημονιακοί  νόμοι από τη Βουλή, αποκλείοντας τους ίδιους από τις ψηφοφορίες.
Το σενάριο το οποίο δεν αποκλείεται να τεθεί στο τραπέζι σε μια τέτοια περίπτωση, χωρίς να έχει ληφθεί καμία απόφαση ακόμα, είναι η ανεξαρτητοποίηση των διαφωνούντων βουλευτών. Με αυτό τον τρόπο, προκειμένου η μειοψηφία να έχει λόγο στην ψήφιση των νόμων, θα συγκροτηθεί κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία εκ των πραμάτων θα συμμετέχει αναλογικά και στα θερινά τμήματα.
Με την τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη αυτή τη στιγμή να έχει από 17 βουλευτές (Χ.Α και ΠΟΤΑΜΙ), αν οι βουλευτές που αναφέρονται στην Αριστερή Πλατφόρμα ακολουθήσουν όλοι τον δρόμο της ανεξαρτητοποίηση, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα ηγείται της τρίτης κοινοβουλευτικής δύναμης στη Βουλή. Συνεπώς η εκπροσώπηση στα θερινά τμήματα δεν θα θεωρείται καθόλου ευκαταφρόνητη.
Οι συσκέψεις στο χώρο της μειοψηφίας είναι συνεχείς μελετώντας προσεκτικά τα επόμενα βήματα, κρατώντας ακόμα κλειστά τα χαρτιά της. Η πανελλαδική συνδιάσκεψη, στην οποία θα πραγματοποιηθεί μια γενική ενημέρωση και θα παρθούν και σημαντικές αποφάσεις, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Έντονες οι αντιδράσεις για την πώληση των αεροδρομίων

Σε υψηλούς τόνους κινούνται τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας για τα 14 αεροδρόμια που προωθούνται στην κοινοπραξία Fraport AG - Slentel Ltd. Στην ιστοσελίδα iskra στο κεντρικό άρθρο γίνεται λόγος για εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα :
«Την απαράδεκτη και διάτρητη αυτή απόφαση, την οποία είχε συνομολογήσει η ΝΔ και τώρα με ανακοίνωση της εξυμνεί, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παλιότερα την κατάγγελνε, υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και οι υπουργοί Oικονομικών Eυκλ. Tσακαλώτος, Oικονομίας Γ. Σταθάκης και Παραγωγικής Aνασυγκρότησης Π. Σκουρλέτης», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα.

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)