Οι επόμενες κινήσεις Λαφαζάνη για τη διεύρυνση του ΕΑΜ

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ

Σε φρενήρεις ρυθμούς κινούνται στο επιτελείο του Παναγιώτη Λαφαζάνη για να εμφανιστούν έτοιμοι για τις εκλογές την ημερομηνία στην οποία αυτές θα «κλειδώσουν».

Το Ενιαίο Αντιμνημονιακό Μέτωπο (ΕΑΜ) με βαριά ιστορική αναφορά, το οποίο έγινε γνωστό το απόγευμα της Πέμπτης από την πλευρά των διαφωνούντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μετά από σύσκεψη υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Βουλή, επιδιώκει να συσπειρώσει γύρω τους όλες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις του τόπου πλην της Χρυσής Αυγής.

Οργανωτικά, η απόφαση που έχει ληφθεί από τον κ. Λαφαζάνη είναι το νέο κόμμα να έχει διοικούσα επιτροπή στα πρότυπα του ΣΥΡΙΖΑ του 2009, ενώ θα αποτελείται από συνιστώσες.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παράλληλα βρίσκεται το ποιος θα εμφανιστεί ως αρχηγός στο νέο αντιμνημονιακό κόμμα, με τα ονόματα των Μίκη Θεοδωράκη και του Μανώλη Γλέζου να συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες, θέλοντας κατ' αυτόν τον τρόπο ο κ. Λαφαζάνης να προσδώσει ακόμα μεγαλύτερη σημειολογία στο ΕΑΜ. Ήδη ο κ. Λαφαζάνης έχει κάνει τις σχετικές επαφές και αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις.

Στόχος, όπως τονίζουν σύντροφοι του Παναγιώτη Λαφαζάνη είναι να μπορέσει να εκφραστεί πολιτικά το ευρύ 62% του κόσμου που ψήφισε «Όχι» με κλειστές τράπεζες στο δημοψήφισμα, «για να το δει στη συνέχεια να μετατρέπεται σε ένα εμφατικό «Ναι». Παράλληλα, ακρογωνιαίο λίθο στην προεκλογική ρητορική του ΕΑΜ αναμένεται να είναι η μετάλλαξη του Αλέξη Τσίπρα σε μνημονιακό πρωθυπουργό, με τους διαφωνούντες να επικαλούνται τη σταθερή αντιμνημονιακή τους στάση.

Σήμερα, Παρασκευή, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναμένεται να προβεί στις επίσημες ανακοινώσεις για τη συγκρότηση του ΕΑΜ και την κάθοδό του στις εκλογές.

Παράλληλα, εξαιρετικά πιθανή θεωρείται η συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας άμεσα από τους 32 διαφωνούντες, όπως μάλιστα αιτήθηκε ο κ. Τσίπρας στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, για να λάβουν την τρίτη διερευνητική εντολή και να αποφευχθεί να βρεθεί αυτή στα χέρια της Χρυσής Αυγής και του υπόδικου Νίκου Μιχαλολιάκου. Στο επιτελείο του κ. Λαφαζάνη έχουν ήδη συμβουλευθεί συνταγματολόγους και έχουν ενημερωθεί ότι εάν σχηματίσουν ΚΟ προβλέπεται συνταγματικά να λάβουν αυτοί την διερευνητική εντολή. Με αυτόν τον τρόπο και παρά το ότι δεν υπάρχουν περιθώρια σχηματισμού κυβέρνησης, στο επιτελείο του κ. Λαφαζάνη επιθυμούν να δώσουν ένα δυναμικό προεκλογικό «παρών» ως μία ισχυρή πολιτική δύναμη ενάντια στα μνημόνια λίγο πριν οι πολίτες προσφύγουν στις κάλπες.

Επιπλέον, στο επιτελείο του Παναγιώτη Λαφαζάνη προσανατολίζονται εφόσον λάβουν τη διερευνητική εντολή να την κρατήσουν για το προβλεπόμενο από το Σύνταγμα τριήμερο στοχεύοντας αφενός στο «μπλόκο» στους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές το συντομότερο δυνατόν, αφετέρου στο να κερδίσουν λίγο ακόμα χρόνο ώστε να προετοιμαστούν για την εκλογική αναμέτρηση. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει δεχθεί εισηγήσεις να καθυστερήσουν όσο γίνεται οι εκλογές για έναν ακόμα λόγο, ώστε να φτάσουν στα νοικοκυριά τα πρώτα «ραβασάκια» της Εφορίας, καθώς εκτιμάται ότι αυτό θα έχει άμεσα εκλογικά οφέλη για το ΕΑΜ.

Ο υπό σύσταση νέος πολιτικός φορέας θα έχει σαφές αριστερό πολιτικό πρόσημο, ωστόσο στο επιτελείο του κ. Λαφαζάνη επιδιώκουν να το καταστήσουν πόλο γύρω από τον οποίο θα συσπειρωθούν ευρύτερες αντιμνημονιακές δυνάμεις.

Επισπεύδονται οι συμμαχίες

Στις τάξεις του ΕΑΜ αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να βρεθεί η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ωστόσο δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της και αρκέστηκε να πει ότι δεν έχει ενημερωθεί θεσμικά για τις εκλογές, καθώς και η βουλευτής Κοζάνης, Ραχήλ Μακρή. Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής τι στάση θα κρατήσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν υπάρξει αρκετές επαφές του πρώην τσάρου της οικονομίας με τον κ. Λαφαζάνη, ωστόσο ακόμα τηρείται σιγή ιχθύος για το κατά πόσο θα υπάρξει κοινή κάθοδος στις εκλογές.

Κείμενο που προαναγγέλλει τη συστράτευση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη υπογράφουν τρία στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τρία (πρώην και νυν) στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη δημιουργίας μετώπου δυνάμεων της Αριστεράς ώστε να φτάσει το ΟΧΙ μέχρι το τέλος. Η πρωτοβουλία επιθυμεί να συμβάλλει σε μια αναγκαία πολιτική και κινηματική συστράτευση που θα μπορέσει να φέρει νίκες.

Παράλληλα, πιθανός θεωρείται ο «γάμος» με το Σχέδιο Β του Αλέκου Αλαβάνου, ενώ επιταχύνονται οι επαφές για την τελική συνεργασία τόσο με τον Θεόδωρο Κατσανέβα όσο και με το ΕΠΑΜ του Δημήτρη Καζάκη.

Η Κομμουντιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε στο πλευρό του Παναγιώτη Λαφαζάνη, όπως έγινε γνωστό με ανάρτησή της στην ιστοσελίδα marxismos. «Η Κομμουνιστική Τάση συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες ίδρυσης του νέου πολιτικού φορέα μαζί με τους συντρόφους της Αριστερής Πλατφόρμας. Οι κομμουνιστές είναι αυτονόητο ότι δεν έχουμε πλέον καμία θέση στον νέο, μνημονιακό «ΣΥΡΙΖΑ». Βαδίζουμε πλάι - πλάι με τους αριστερούς αγωνιστές του παλιού, προδομένου ΣΥΡΙΖΑ, παλεύοντας μαζί τους με σκοπό το νέο αριστερό πολιτικό υποκείμενο να εκφράσει γνήσια, αταλάντευτα και «μέχρι τέλος» τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Η πολιτική μας δράση θα συνεχίζει να στηρίζεται στα ακλόνητα θεμέλια των αρχών και ιδεών του επιστημονικού σοσιαλισμού και στις αντικαπιταλιστικές – σοσιαλιστικές προγραμματικές θέσεις που επεξεργαστήκαμε και υπερασπίζουμε από την ίδρυση της Τάσης μας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο επίμαχο κείμενο, στο οποίο εξαπολύονται βαρύτατοι χαρακτηρισμοί κατά του Αλέξη Τσίπρα.

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)