Ο κύβος ερρίφθη για κάλπες – εξπρές

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ÓõæÞôçóç óôçí ÏëïìÝëåéá ãéá ôçí øçöïöñßá ôïõ ôñßôïõ Ìíçìïíßïõ ôçí ÐáñáóêåõÞ 14 Áõãïýóôïõ 2015.
(EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Ραγδαίες αναμένονται οι πολιτικές εξελίξεις μετά τη μη υπερψήφιση της συμφωνίας από 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και την έγκριση του μνημονίου από το Eurogroup, κάτι που επιθυμούσε άμεσα ο Αλέξης Τσίπρας για να προχωρήσει το σχεδιασμό του.
Η έγκριση από την ελληνική Βουλή του τρίτου μνημονίου, αλλά και η συμφωνία με τους Ευρωπαίους φέρνει καταιγίδα πολιτικών εξελίξεων και θέτει σε εκλογικό συναγερμό την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού φαντάζει απίθανο να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, αν τελικά τη ζητήσει.
Η κυβέρνηση έχασε το  όριο των 120 βουλευτών, που η ίδια είχε θέσει ως προϋπόθεση επιβίωσής της.
Την συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο στήριξαν 105 από τους 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Τίποτα δεν είναι σίγουρο αυτή τη στιγμή καθώς ορισμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι μπαίνουν πίσω στο συρτάρι τα σενάρια για ψήφο εμπιστοσύνης, όμως οι εκλογές είναι προ των πυλών σε κάθε περίπτωση.
Σε κάθε περίπτωση στο Μέγαρο Μαξίμου σκέφτονται το ενδεχόμενο άμεσης προσφυγής στις κάλπες με πιθανότερες ημερομηνίες την 20η και την 27η Σεπτεμβρίου, ενώ επιμένουν και οι πληροφορίες για τέλη Οκτωβρίου.
Η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να εφαρμόσει το Μνημόνιο. Η κυβέρνηση ενδεχομένως να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από βουλευτές που ψήφισαν παρών, ενώ άγνωστο είναι τι θα πράξει ο Γιάνης Βαρουφάκης που στη Βουλή δήλωσε ότι αναμένει ένα νεύμα από τον πρωθυπουργό προκειμένου να παραδώσει την έδρα του.
«Την κυβέρνηση την εμπιστεύομαι για να υλοποιήσει το ριζοσπαστικό πρόγραμμά της και όχι φυσικά για να εφαρμόζει ένα καταστροφικό μνημόνιο λιτότητας και αποικιακής κηδεμονίας της χώρας. Μια νέα πορεία της κυβέρνησης όπου θα εφαρμόζει μνημονιακές πολιτικές είναι απαράδεκτη» δηλώνει ο Π. Λαφαζάνης στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Μάλιστα στο ερώτημα πώς θα αντιδράσει η Αριστερή Πλατφόρμα στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες; Θα κατεβείτε με δικό σας ψηφοδέλτιο, ο ίδιος απαντάει: «Η κυβέρνηση, από εδώ και εμπρός, θα προωθεί και θα υλοποιεί εφαρμοστικούς μνημονιακούς νόμους και μνημονιακές πολιτικές και επόμενως θα έχει σε αυτήν την κατεύθυνση την απλόχερη στήριξη από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Ο κύριος λόγος, επομένως, για να προσφύγει άμεσα η κυβέρνηση στις κάλπες, θα είναι να εκκαθαρίσει τις εκλογικές λίστες από τα "βαρίδια" του "ΟΧΙ" στο μνημόνιο. Οι δικές μας κινήσεις στο άμεσο μέλλον θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό, αλλά φυσικά όχι μόνο, και από τις κινήσεις και τη στάση όσων έχουν την κεντρική ευθύνη στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ».
Στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας ανέφεραν για την ψήφο εμπιστοσύνης πως: «Είναι προφανές ότι στόχος μίας τέτοιας ενδεχομένως πρότασης για ψήφο εμπιστοσύνης είναι να εκβιάσει ωμά τους βουλευτές κυρίως της Αριστερής Πλατφόρμας, θέτοντας το δίλημμα να προσφέρουν ένα είδος κάλυψης στις μνημονιακές κυβερνητικές επιλογές ή να "ρίξουν" την κυβέρνηση».
Τόνιζαν τον «κατάφωρα εκβιαστικό  χαρακτήρα μίας τέτοιας πρότασης που μόνο στόχο έχει να ασκήσει ψυχολογική πίεση και να βάλει σε εκβιαστικά διλήμματα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αρνήθηκαν να ψηφίσουν το νέο 3ο μνημόνιο». Τα ίδια στελέχη τόνιζαν πως «οι βουλευτές που έχουν αναφορά στην ‘‘Αριστερή Πλατφόρμα’’ δεν θέλουν να ‘‘ρίξουν’’ την κυβέρνηση αλλά να ανακόψουν και να σταματήσουν άμεσα τη μνημονιακή πορεία του τόπου». Υπογράμμιζαν, επίσης, ότι «με την ψήφο τους και τη δράση τους θέλουν να συμβάλουν ώστε να εγκαταλείφθούν και να ακυρώθούν τα μνημόνια, ειδικότερα το τρίτο μνημόνιο και πρώτα απ’ όλα να συμβάλουν στη μη εφαρμογή μνημονιακών επιλογών, με στόχο να έρθει στο προσκήνιο η σχεδιασμένη προώθηση των ριζοσπαστικών προγραμματικών κυβερνητικών δεσμεύσεων».
Ταυτόχρονα κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν συζητά το ενδεχόμενο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά και για την ώρα, το ενδεχόμενο να απουσιάζει από την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, προκειμένου να διευκολύνει την κυβέρνηση.
Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής
Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος που προσδιορίζει μαζί με το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής τη διαδικασία υποβολής, συζήτησης και ψήφισης της πρότασης εμπιστοσύνης η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει όποτε θελήσει ψήφο εμπιστοσύνης, με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο.
Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης (ή δυσπιστίας) αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της. Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.
Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)