Ο κύβος ερρίφθη για πρόωρες εκλογές-εξπρές από τον Τσίπρα - Οι πιθανές ημερομηνίες και η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις ακόμα και σήμερα μπορεί πλέον να πυροδοτήσει ο Αλέξης Τσίπρας, μετά και την έγκριση της εκταμίευσης της πρώτης δόσης από τον ESM και την υπερψήφιση του ελληνικού προγράμματος από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Οι πιθανές ημερομηνίες

Ο πρωθυπουργός προσανατολίζονται σύμφωνα με όλες τις τελευταίες πληροφορίες να παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, την παραίτηση της κυβέρνησης, ανοίγοντας το δρόμο για εκλογές - εξπρές μέσα στον Σεπτέμβριο, με πιθανότερες ημερομηνίες τη 13η και την 20η του μήνα. Κατ' αυτόν τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να παρακάμπτει τους αρχικούς σχεδιασμούς για πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, στην οποία επέμειναν οι κορυφαίοι υπουργοί, Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράρης.

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές, η Ελλάδα πιθανώς θα δει για πρώτη φορά μία γυναίκα να αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της κυβέρνησης, έστω και υπηρεσιακής, καθώς το ρόλο σύμφωνα με το νόμο θα πάρει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου.
Αυτό που φαίνεται πως επιλέγεται από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, είναι η λύση της παραίτησης της κυβέρνησης προκειμένου να διαλυθεί η Βουλή και να γίνουν οι εκλογές στη συνταγματική προθεσμία, δηλαδή εντός 30 ήμερων από τη διάλυση της Βουλής, διάστημα όμως που δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τις 20 ήμερες.
Οι οριστικές ανακοινώσεις πάντως, που θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο και θα οριστικοποιήσουν την ημερομηνία των εκλογών είναι θέμα εικοσιτετραώρων, όπως είπε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο παλιός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και υπουργός ΠΑΠΕΝ, Πάνος Σκουρλέτης,  με καταληκτική ημερομηνία, όπως φαίνεται, την ερχόμενη Δευτέρα.
Τα σενάρια για άμεση προσφυγή στις κάλπες πάντως ενισχύονται και από την επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και το ραντεβού με τον πρωθυπουργό του γγ του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη, ο οποίος εκτός από τον ρόλο του για την οργάνωση εκλογών, αποτελεί και τον έμπιστο εκλογολόγο, στον οποίο στηρίζεται εδώ και χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας στο ΣΥΡΙΖΑ.

Η οριστική ρήξη με Λαφαζάνη επισπεύδει τις εκλογές

Η αλλαγή στάσης από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τα δύο τελευταία 24ωρα εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο να κλείσει τη Βουλή για να περάσουν με την ασφάλεια των ελεγχόμενων θερινών τμημάτων οι έξι εφαρμοστικοί νόμοι των προαπαιτούμενων μέτρων του μνημονίου, φέρεται να συντελέστηκε μετά την κλιμάκωση της εσωκομματικής κόντρας με τους διαφωνούντες και την ξεκάθαρη δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι δεν θα παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Η δήλωση αυτή του Παναγιώτη Λαφαζάνη προκάλεσε την σφοδρότατη και ανοιχτή επίθεση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, η οποία κατόπιν συνεννόησης με τον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τετάρτης κατηγόρησε τους διαφωνούντες πως έχουν αποφασίσει να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Αριστεράς, επαναφέροντας τον ισχυρισμό ότι η Αριστερή Πλατφόρμα θέλει Μνημόνιο με δραχμή. Παράλληλα, ταυτίζοντάς τους με τους δορυφόρους του Σόιμπλε που επεδίωκαν την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
«Είναι γνωστό ότι εδώ και τρία χρόνια οι ίδιοι καταψήφιζαν και δεν έδειξαν καμιά εμπιστοσύνη σχεδόν σε όλες τις αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής τα τελευταία χρόνια ακριβώς διότι δεν περιείχαν την προοπτική υιοθέτησης της δραχμής» αναφέρει η Όλγα Γεροβασίλη στη δήλωσή της και συνεχίζει θέτοντας ένα ερώτημα προς τον κ. Λαφαζάνη: «Η μετάβαση στο νέο νόμισμα που εισηγείται θα είναι σε συμφωνία με τους εταίρους ή όχι;
Αν είναι συμφωνημένη, θα έχουμε απλώς μνημόνιο με δραχμή πράγμα που δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση καλύτερη λύση για τα φτωχά και μεσαία στρώματα. Αν, για παράδειγμα, ο σύντροφος Στρατούλης ήταν υπουργός και η χώρα στη δραχμή, θα μπορούσε να εγγυηθεί το επίπεδο ζωής των συνταξιούχων;
Αν δεν είναι συμφωνημένη πώς θα στηριχτεί το νέο νόμισμα; Με ποια αποθεματικά; Με ποια ρευστότητα; Ή με ποια δάνεια από άλλες πηγές; Ή μήπως θα υποτιμηθεί ελεύθερα με όρους παγκόσμιας αγοράς;
Τέλος, γνωρίζουμε όλοι ότι το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών ήθελε και ενδιάμεσα προαπαιτούμενα μετά τις 22 Ιουλίου αλλά και δάνειο γέφυρα, που οι προσπάθειες της διαπραγματευτικής ομάδας απέτρεψαν. Ήθελε, επίσης όπως γνωρίζουμε όλοι και ειδικά ο σύντροφος Παναγιώτης Λαφαζάνης, τη συντεταγμένη έξοδο της χώρας από το ευρώ. Το σχέδιο αυτό είχε ανοιχτά υποστηριχτεί στην κοινοβουλευτική ομάδα από τον ίδιο και άλλα στελέχη της αριστερής πλατφόρμας».
«Οι ξεκάθαρες απαντήσεις θα βοηθήσουν όλους μας να κατανοήσουμε τη βάση στην οποία παίρνουν οι σύντροφοι την απόφαση ανατροπής της κυβέρνησης της Αριστεράς», καταλήγει στη δήλωσή της η κυρία Γεροβασίλη.
Τούτων δοθέντων, στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως καταλήγουν στη λύση της άμεσης προσφυγής στις κάλπες, καθώς εκτιμούν ότι η Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία προσανατολίζεται ανοιχτά πλέον να κατέβει με νέο κομματικό σχηματισμό μαζί με δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς όπως ο Αλέκος Αλαβάνος και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν θα έχει προλάβει να προετοιμαστεί. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι αυτοί που σημειώνουν ότι οι πολίτες δεν θα έχουν αρχίσει να νοιώθουν στο πετσί τους το βαρύ κόστος του νέου μνημονίου, καθώς τα ραβασάκια θα αρχίσουν να έρχονται από το τέλος του Σεπτεμβρίου, ενώ υπογραμμίζουν επιπλέον ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έχει δεχθεί τόσο μεγάλη φθορά στο πολιτικό του κεφάλαιο από τις κατηγορίες για την υπογραφή του τρίτου μνημονίου από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους εσωκομματικούς διαφωνούντες.
Την ίδια ώρα πάντως, ο πρωθυπουργός δέχεται και εισηγήσεις από το περιβάλλον του στο Μέγαρο Μαξίμου για προσφυγή στις κάλπες στο τέλος του Οκτωβρίου, καθώς τότε η κυβέρνηση θα έχει λάβει το πράσινο φως της πρώτης αξιολόγησης και θα έχει ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει σημαντικό προεκλογικό «χαρτί».

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)