Η ερωτική απογοήτευση ενός εφήβου. Πώς θα τον βοηθήσετε;

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Η ερωτική απογοήτευση ενός εφήβου. Πώς θα τον βοηθήσετε; Από την ψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου

Η ερωτική απογοήτευση είναι αρκετά συχνό φαινόμενο στην εφηβεία.
Και παρότι είναι αναμενόμενη, η πρόγνωση δεν πρέπει επ' ουδενί να κάνει τους γονείς να πλαγιοκοπούν την πρώτη ερωτική σχέση του παιδιού τους σαν Κασσάνδρες.
Πώς θα βοηθήσετε τον απογοητευμένο έφηβο;
1. Αποφύγετε να ασκείτε κριτική για τις επιλογές του, γιατί σε αυτή τη φάση έχει δεχτεί ένα καίριο πλήγμα. Ήδη νιώθει πολύ ευάλωτος και αισθάνεται ασήμαντος.
2. Ενθαρρύνετέ τον να σας μιλήσει, αν το επιθυμεί. Ακούστε τον προσεχτικά, χωρίς να θεωρείτε απαραίτητο να του μιλήσετε κι εσείς. Τις περισσότερες φορές έχει απλώς ανάγκη από τα αυτιά σας και όχι τις απόψεις σας.
3. Προτρέψτε τον να έχει ασχολίες που θα απομακρύνουν την σκέψη του από το συγκεκριμένο πρόσωπο, όπως τον αθλητισμό, την παρέα με τους φίλους κτλ. Το παιδί σε τέτοιες φάσεις καλό είναι να μη μένει μόνο του, βυθισμένο στις σκέψεις του.
4. Μην τον πιέσετε να αντικαταστήσει βιαστικά το πρόσωπο που αποχώρησε από τη ζωή του με ένα νέο. Αν όμως το ίδιο το παιδί βρίσκει σα γιατρικό την αντικατάσταση με άλλο πρόσωπο, μην παρεμβαίνετε.
5. Αναζητήστε τη βοήθεια ειδικού αν διαπιστώσετε ότι ο χωρισμός αυτός γίνεται στο παιδί σας, εμμονή για καιρό, έχει αλλάξει συμπεριφορά, κλείνεται στον εαυτό του ή απειλεί να βλάψει όποιον ή όποια τον εγκαταλείψει, έχει αρχίσει να πίνει κρυφά αλκοόλ ή πέφτουν οι βαθμοί, αποφεύγει τις κοινωνικές επαφές, δείχνει αυτοκαταστροφικές τάσεις κτλ.
Από το βιβλίο της ψυχολόγου, Αλεξάνδρας Καππάτου, ''Παιδιά στην εφηβεία. Γονείς σε κρίση'' από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.


Περισσότερα θέματα για την εφηβεία εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)