Οκτώ πολύτιμες συμβουλές οικονομίας για τις δύσκολες μέρες

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
1. Οικονομία στη βενζίνη. Η βενζίνη είναι ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα μιας οικογένειας. Προσπαθήστε να μειώσετε τις μετακινήσεις με το αυτόκινητο όσο το δυνατόν περισσότερο. Αν θέλετε να πάτε για βόλτα ή ψώνια στο κέντρο, χρησιμοποιήστε το μετρό (αυτές τις ημέρες είναι και δωρεάν) ή προσπαθήστε να κανονίσετε με κάποιον συνάδελφο να πηγαίνετε μαζί στη δουλειά, ώστε να μοιράζεστε τα έξοδα μετακίνησησς. Για να καταναλώνει το αυτοκίνητο λιγότερη βενζίνη, αδειάστε το προτμπαγκάζ από άχρηστα και βαριά αντικείμενα, φουσκώστε τα λάστιχά σας και αλλάξτε τις ταχύτητες σωστά -στις τρεις χιλιάδες στροφές.
2. Μειώστε τα ενεργειακά έξοδα του σπιτού. Εκμεταλλευτείτε το νυχτερικό τιμολόγιο και βάλτε πλυντήρια μετά τις 23.00 (και πριν τις 7.00, αν είστε τόσο προωινοί τύποι). Αντικαταστήστε τους παλιούς λαμπτήρες με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, που θα σας κοστίσουν περισσότερο, αλλά θα κάνετε αποσβέση πολύ γρήγορα.
3. Να έχετε τα οικονομικά σας υπό στενή παρακολούθηση. Κρατήστε αναλυτικούς λογαριασμούς των εσόδων και εξόδων σας -αυτό θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα τα χρήματά σας και να έχετε καλύτερη εποπτεία των αναγκών σας. Προσπαθήστε να μην «ριμάξετε» την πιστωτική σας κάρτα εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας των ημερών. Προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε τη χρεωστική (την κάρτα που χρησιμοποιείτε στα ATM), για να έχετε υπό έλεγχο τα οικονομικά σας.
4. Οικονομία στις (τηλ)επικοινωνίες. Στις μέρες μας ο Ο.Τ.Ε. είναι σχεδόν περιττός. To Skype, σας δίνει τη δυνατότητα να μιλάτε με όλους -με εικόνα, προαιρετικά- όπου κι αν βρίσκονται, εντελώς δωρεάν. Κατεβάστε στο κινητό σας εφαρμογές, που σας επιτρέπουν να στέλνετε μηνύματα χωρίς χρέωση. Αν όλα αυτά σας φαίνονται κινέζικα, ρωτήστε το μεγαλύτερο παιδί σας. Αυτό ξέρει.
5. Όταν πηγαίνετε στο super market. Και να θέλει κανείς να είναι εγκρατής, είναι δύσκολο. Αυτές τις στενές οικονομικά ημέρες, πρέπει να ψωνίζουμε έξυπνα και με μέτρο. Κατ' αρχάς, απαραίτητη προϋπόθεση πριν ξεκινήσετε από το σπίτι σας είναι το να έχετε φτιάξει μια λίστα με τα ψώνια. Αφήνοντας στην τύχη το τι θα αγοράσετε, αυξάνετε τις πιθανότητες να βάλετε στο καλάθι σας πράγματα περιττά. Πρέπει λοιπόν να τσεκάρονται οι ελλείψεις και να αγοράζοντα τα προϊόντα που είναι απαραίτητα, στην απαραίτητη ποσότητα.
Χρήσιμο tips οικονομίας στα ψώνια, είναι το εξής: Μην πηγαίνετε στο super market πεινασμένοι! Η πείνα μπορεί να λειτουργήσει... παραπλανητικά και να σας κάνει να ψωνίσετε αχρείαστες λιχουδιές. Επίσης, σώφρον θα ήταν να μην πάρετε μαζί σας τα παιδιά, που σίγουρα θα υποκύψουν στους χιλιάδες πειρασμούς.
6. Οικονομία στο... μαγείρεμα. Πολλοί είναι οι τρόποι να μειώσετε τα έξοδα στο μαγείρεμα. Ξεκινώντας από τα της παρασκευής του φαγητού: κλείστε τα μάτια και τον φούρνο πριν το φαγητό μαγευρευτεί -η θερμοκρασία είναι αρκετή για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα του φαγητού σας. Για να μειώσετε την κατανάλωση ρεύματος στο μαγείρεμα, μπορείτε να σκεπάσετε τις κατσαρόλες για να μειώσετε το χρόνο μαγειρέματος. Επιπλέον, μπορείτε να προθερμαίνετε το φούρνο μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο και για τόσο χρόνο όσο χρειάζεται.
Μειώστε τις... διατροφικές δαπάνες. Αν φάτε το μισό από το ψωμί που αγοράσατε, βάλτε το υπόλοιπο στην κατάψυξη και καταναλώστε το την επόμενη ημέρα -θα μοιάζει καινούριο. Αντίστοιχα, ελέγξτε τις ποσότητες του φαγητού που μαγειρεύετε, ώστε να μην χρειαστεί να πεταχτεί τίποτα (μία κούπα ρύζι είναι, για παράδειγμα, αρκετή για μια τετραμελή οικογένεια). Τελευταία και σημαντική συμβουλή: αν έχετε τη δυνατότητα, ψωνίστε από τη Βαρβάκειο κρέας, ψάρια και λαχανικά. Οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες.
7. Περιορίστε συνήθειες επιζήμιες και κοστοβόρες. Τσιγάρα, καφές και φαγητό απ' έξω και αλκοολούχα, είναι μια καλή ευκαιρία να περιοριστούν -αν όχι να κοπούν. 
8. Ψωνίστε έξυπνα, χαρίστε και ανταλλάξτε. Κατ' αρχάς, έχετε το νου σας στις προσφορές και εκμεταλλευτείτε τα εκπτωτικά κουπόνια. Επίσης, μπορείτε να ψωνίσετε χαρτικά και είδη καθαρισμού από φτηνές αλυσίδες super markets -σ' αυτά τα είδη, δεν χάνεται ο κόσμος αν δεν αγοράζετε τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα. Δείτε εδώ μερικά sites προσφορών, στα οποία μπορείτε να εγγραφείτε για να ενημερώνεστε. Επισκεφτείτε αυτά τα sites για να εξετάσετε τις δυνατότητες ανταλλαγής παιδικών ρούχων, το Tzaba.gr για να μαθαίνετε τα δωρεάν της πόλης και το xariseto.gr για να δωρίσετε ό,τι σας περισσεύει και να σας χαρίσουν ό,τι σας λείπει.

Περισσότερες συμβουλές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)