Βαρουφάκης: Ο τρόπος να βγούμε από το ευρώ είναι να δεχτούμε μία μη βιώσιμη λύση

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Για κινήσεις τακτικισμού έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στην ΕΡΤ, ενώ παράλληλα υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης για διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Tα κύρια σημεία της συνέντευξης του ΥΠΟΙΚ


Την εκτίμηση ότι το Eurogroup είναι μια εξελισσόμενη διαδικασία διαπραγμάτευσης εξέφρασε στην έναρξη της συνέντευξής του ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Σχετικά με τη σημερινή απόφαση της ευρωομάδας σχολίασε πως: «Το Eurogroup σε μεγάλη πλειοψηφία ακολούθησε την άποψη της Μέρκελ να περιμένουμε το δημοψήφισμα». 



Υπεραμύνθηκε του «όχι» στο δημοψήφισμα λέγοντας ότι είναι υπέρ του ευρώ. «Μου κάνει εντύπωση η αναντιστοιχία όσων λέμε πίσω από κλειστές πόρτες και όσων ακούγονται μετά. Έχω πολύ καλή σχέση με τον κ. Σόιμπλε. Αυτά που λέει μετά είναι εντελώς αναντίστοιχα με όσα λέει μετά» είπε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ. Όσον αφορά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως «εμπεριστατωμένη συζήτηση δεν μπορεί να γίνει στο Eurogroup. Oι υπουργοί Οικονομικών έρχονται με αναμενόμενες θέσεις. Έχουν μπροστά τους όλα τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία… Κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις για τον ΦΠΑ, τις συντάξεις και άλλα». 

Σχετικά με το εάν συγκλίνουν οι απόψεις Ελλάδας-δανειστών ο υπουργός σχολίασε: «Η σύγκλιση στο πακέτο μεταρρυθμίσεων είναι εντυπωσιακή. Δεν υπήρχε σχέδιο για αναδιάρθρωση χρέους - Δεν ήταν βιώσιμο. Το βασικό που θέλουμε το πρωί της Δευτέρας είναι να γίνει συζήτηση για μία βιώσιμη λύση».

»Μας ζήτησαν να πάρουμε μέτρα με προοπτική να συζητήσουμε για ένα νέο μνημόνιο τον Νοέμβριο, τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Πρέπει να λάβουν ένα μήνυμα από τον λαό και μετά θα έχουμε σύντομα μια συμφωνία».

Στη συνέχεια της συνέντευξής του, ο ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας έκανε λόγο για ένα τελεσίγραφο το οποίο επιδόθηκε στην Ελλάδα το οποίο έκριναν ότι εάν το αποδέχονταν η ελληνική πλευρά «την επόμενη μέρα θα έμπαινε θέμα βιωσιμότητας. Ούτε ο Σόιμπλε το θεωρούσε βιώσιμο».

Μεταξύ άλλων είπε ότι το δημοψήφισμα ενεργοποίησε την Ευρώπη να βρει μια βιώσιμη λύση και κατήγγειλε τους δανειστές ότι «επιδίδονται σε τακτικισμό. Λένε ότι δεν υπάρχει αυτή η πρόταση, αλλά στα Eurogroup τη συζητάμε».

Δίνοντας έμφαση στη σκληρή στάση που κράτησαν οι δανειστές στη διαπραγμάτευση, ο κ. Βαρουφάκης εξιστόρησε πως όταν ο πρόεδρος του Eurogroup τον επισκέφθηκε στο υπουργείο Οικονομικών «μου είπε ‘μνημόνιο ή κατάρρευση’. Θέλαμε να πιστέψουμε ότι θα επικρατήσει η λογική… Υπήρχε οργανωμένο σχέδιο να μας φτάσουν ως εδώ. Η Ευρώπη ήθελε να δεχτούμε σε μία λύση φτάνοντας ως εδώ».

Σχετικά με το ερώτημα του δημοψηφίσματος σχολίασε πως είναι «άτοπο να θέσουμε τη δική μας πρόταση που δεν έγινε δεκτή από τους εταίρους», ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης για προσφυγή στην κάλπη λέγοντας ότι «ο λαός είναι κυρίαρχος και οι πολίτες αποφασίζουν» για αυτό το σημαντικό θέμα.

Στόχος της κυβέρνησης σύμφωνα με τον υπουργό «είναι η συμφωνία… Πρέπει να τη βρούμε τη Δευτέρα το πρωί».

Αναφερόμενος στο αίτημα του Μαριάνο Ραχόι να πέσει η κυβέρνηση είπε ότι «είναι λογικό να υπάρχουν εμπάθειες». 

Τέλος για το κλείσιμο των τραπεζών είπε ότι η ενέργεια αυτή έγινε «για να εκβιάσουν τον λαό… Στο ΥΠΟΙΚ έχουμε ομάδα δράσης για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που προέκυψαν από τις κλειστές τράπεζες».


Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)