21 πράγματα για το internet που θα πρέπει να ξέρεις

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
internet

Πιθανώς το χρησιμοποιείς κάθε μέρα, αλλά πόσο καλά γνωρίζεις το internet;

Αναρωτήθηκες ποτέ πως όλη αυτή η ανοησία ξεκίνησε και γιατί; Πόσο μεγάλο είναι; Πόσοι χρήστες υπάρχουν; Πόσος χρόνος δαπανάται σε ένα site;

Ορίστε 21 γεγονότα που μπορεί να θέλεις να ξέρεις σχετικά με το διαδίκτυο.

1) Ποιος επινόησε τον όρο «World Wide Web (Παγκόσμιος Ιστός)»;

Ο Tim Berners-Lee το 1990.

2) Πως ξεκίνησε το internet και γιατί;

Όλα ξεκίνησαν με τον διαμοιρασμό των υπολογιστών IBM στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στα πανεπιστήμια των Η.Π.Α., όπως το Dartmouth και το Berkeley. Οι άνθρωποι μοιράζονταν τον ίδιο υπολογιστή για τις εργασίες τους. Το Internet βοηθήθηκε επίσης από τον Sputnik. Μετά την απογείωση του Ρώσικου δορυφόρου, το 1957, ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ δημιούργησε το ARPA για να προωθήσει την δικτύωση των υπολογιστών και της επικοινωνίας.

3) Ποιος ήταν ο J.C.R. Licklider;

Ο Licklider αναφέρεται συχνά ως πατέρας του διαδικτύου, διότι οι ιδέες του για διαδραστικούς υπoλογιστές και ένα «γαλαξιακό δίκτυο» ήταν οι σπόροι του internet. Οι ιδέες του αναπτύχθηκαν μέσω του DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) το 1962. Αργότερα βοήθησε στην δημιουργία του ARPANET και το διαδίκτυο πήρε τον δρόμο του.

4) Τι ήταν το ARPANET;

To ARPANET είναι τα αρχικά του «Advanced Research Projects Agency Network». Δημιουργήθηκε κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου και της απογείωσης του Sputnik. Ο στρατός χρειαζόταν μια μέθοδο επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών στους υπολογιστές σχετικά με την έρευνα και την ανάπτυξη. Θα ήταν επίσης πρακτικό σύστημα επικοινωνίας αν όλοι οι παραδοσιακοί τρόποι διαγράφονταν από μια πυρηνική επίθεση!

5) Ποια ήταν η πρώτη σύνδεση μεγάλης απόστασης;

Το 1965, χρησιμοποιώντας μια χαμηλής ταχύτητας dial-up τηλεφωνική γραμμή, ο ερευνητής του ΜΙΤ, Lawrence G. Roberts μαζί με τον Thomas Merrill κατάφεραν να συνδέσουν τον υπολογιστή TX-2 στην Μασαχουσέτη με τον υπολογιστή Q-32 στην Καλιφόρνια.

6) Ποιος ήταν ο Leonard Kleinrock;

Ο Kleinrock ανακάλυψε την θεωρία της μεταγωγής πακέτων, την βασική μορφή συνδέσεων στο διαδίκτυο. Με μια ομάδα μεταπτυχιακούς φοιτητές του UCLA, στις 29 Οκτωβρίου 1969, ο Kleinrock συνδέθηκε με το Ινστιτούτο Έρευνας του Stanford.

7) Τι είναι το Ethernet;

Είναι ένα πρωτόκολλο, για τοπικά δίκτυα υπολογιστών (LAN) η προέλευση που οποίου είναι από την διατριβή του Bob Metcalfe, στο Harvard, με θέμα «Πακέτα Δικτύων».

8) Πότε εισήχθηκε το πρώτο ποντίκι σε υπολογιστή;

Το πρώτο ποντίκι εισήχθη το φθινόπωρο του 1968 από τον Douglas Engelbart, την Έκθεση Υπολογιστών του Σαν Φρανσίσκο.

9) Μήπως ο Αλ Γκορ εφήυρε το internet;

Όχι, αλλά πολλά σημεία της πορείας του, σχετικά με τον internet, αξίζουν έπαινο. Έκανε περισσότερα από κάθε άλλο εκλεγμένο για να προωθήσει ενεργά το Διαδίκτυο. Ωστόσο, δεν ήταν ακόμη στο Κογκρέσο όταν το ARPANET ιδρύθηκε το 1969. Επίσης, ενώ ο όρος internet τέθηκε σε χρήση το 1974, ο Αλ Γκορ εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 1976.

10) Ποιος επινόησε τον όρο «Λεωφόρος Πληροφοριών»;

Σύμφωνα με το Wikipedia, ο όρος «Λεωφόρος Πληροφοριών» επινοήθηκε από τον Nam John Paik το 1974.

11) Ποια δεκαετία έγινε η μεγάλη έκρηξη του internet;

Την δεκαετία του ’90! Η πραγματική έκρηξη έγινε μέσα στο 1993.

12) Πόσο γρήγορα αυξάνεται το διαδίκτυο;

Πολύ γρήγορα! Χρειάστηκαν 38 χρόνια για το ραδιόφωνο να φτάσει τα 50 εκατομμύρια, 13 χρόνια για την τηλεόραση και μόλις 5 χρόνια για το Internet.

13) Αριθμός χρηστών Διαδικτύου.

1,73 δισεκατομμύρια ήταν ο συνολικός αριθμός χρηστών μέχρι το Σεπτέμβριο του 2009.

14) Χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό χρηστών του Διαδικτύου.

Η Σουηδία με ποσοστό 75%.

15) Πόσο μεγάλος είναι ο χώρος του Διαδικτύου;

Το ευρετήριο του Google ανέρχεται σήμερα σε πάνω από 8 δισεκατομμύρια σελίδες.

16) Ποια ήταν η πρώτη σελίδα;

Το Archie, εκτός από κατάλογος βιβλιοθήκης, ήταν και η πρώτη σελίδα που δημιουργήθηκε το 1989, από τον Peter Deutsch στο McGill του Μόντρεαλ.

Backrub ήταν το αρχικό όνομα του Google. Οι Larry Page και Sergey Brin χρησιμοποίησαν αυτό τον όρο για την μηχανή αναζήτησης τους, το 1996. To Google, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, έκανε το ντεμπούτο του το 1998. Το όνομα Google, είναι αναγραμματισμός της λέξης Googol, που συμβολίζει τον αριθμό ένα ακολουθούμενο από 100 μηδενικά.

17) Ποιος είπε την φράση «Ο Παγκόσμιος Ιστός ίσως είναι καλύτερο από το σεξ»;

Ο Bob Metcalfe, το 1995.

18) Τι σημαίνει το HTTP;

HyperText Transfer Protocol. Είναι το πρωτόκολλο για την μετακίνηση αρχείων στο διαδίκτυο. Απαιτεί δύο προγράμματα. Το HTTP πελάτη και το HTTP διακομιστή.

19) Τι είναι ο ISP;

Internet Service Provider (Παροχέας Υπηρεσιών Internet). Είναι η εταιρεία ή υπηρεσία που χρησιμοποιείς για να έχεις πρόσβαση στο internet.

20) Τι είναι το HTML;

HyperText Markup Language. Είναι μια κωδικοποιημένη μορφή γλώσσας για την δημιουργία και προβολή ιστοσελίδων.

21) Ποιες είναι οι μέσες συνήθειες σερφαρίσματος σύμφωνα με τη Nielsen NetRatings;

Κάθε μήνα συνήθως επισκέπτεσαι 60 ιστοσελίδες, βλέπεις 1.050 σελίδες για 45 δευτερόλεπτα την καθεμία και ξοδεύεις 25 ώρες για αυτές τις δραστηριότητες. Κάθε περίοδος σερφαρίσματος διαρκεί 51 λεπτά.

Μια τελευταία σκέψη. Ο Henry Hardy στην Διπλωματική του Εργασία, το 1993, για την ιστορία του Δικτύου ανέφερε ότι “Το Δίκτυο είναι Αθάνατο”. Αναρωτήθηκες ποτέ πως θα μοιάζει σε 100 χρόνια; Σε 1000 χρόνια;

Απλά κάτι για να σκεφτείς όσο θα έχεις το βλέμμα σου στον κέρσορα του ποντικιού…

Περισσότερα θέματα για το ίντερνετ εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)