Oι 10 κορυφαίοι προορισμοί για ορειβασία στην Ελλάδα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Αφιέρωμα στα δέκα καλύτερα μέρη της Ελλάδας για ορειβασία και πεζοπορία φιλοξενεί η ιστοσελίδα Lonely Planet. Μεταξύ άλλων, η αρθρογράφος Αλέξις Έιβερμπακ περιλαμβάνει τον Όλυμπο, τα Μετέωρα, τα Ζαγοροχώρια και βουνά της Πελοποννήσου. «Το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας είναι ορεινό και κατ’επέκταση είναι ο παράδεισος του ορειβάτη», γράφει χαρακτηριστικά και αναφέρεται στις πολλές τοπικές οργανώσεις και συλλόγους που παρέχουν πληροφορίες και οδηγίες στους ορειβάτες. Η δεκάδα με τους δέκα κορυφαίους ελληνικούς ορειβατικούς προορισμούς του Lonely Planet είναι η εξής:
perierga.gr - Lonely Planet: Oι 10 κορυφαίοι προορισμοί για ορειβασία στην Ελλάδα
1. Κρήτη
Το φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη είναι ένας από τους δημοφιλέστερους ορειβατικούς προορισμούς στην Ευρώπη, αφού συνδυάζει την άγρια φυσική ομορφιά του τοπίου με αυτή των ενδημικών φυτών και των ζώων. Το Ζάκρος και το Κάτω Ζάκρος οδηγούν μέσω μονοπατιού στην -μυστηριώδη όπως μαρτυρά και η ονομασία της- Κοιλάδα των Νεκρών για να φθάσει στο σημείο όπου κάποτε δέσποζε το παλάτι του βασιλιά Μίνωα.
2. Άνδρος
Το μεγάλο κυκλαδονήσι ξεχωρίζει για τα πολλά μονοπάτια που διασχίζουν ορεινά χωριά οδηγώντας σε ειρηνικές κοιλάδες και αρχαίους νερόμυλους.
3. Νάξος
Η Τραγαία, η μεγάλη κοιλάδα με ελαιώνες που περιλαμβάνει πολλά μονοπάτια που οδηγούν σε χωριά. Το Φιλωτί, μάλιστα, προσφέρει μια κουραστική αλλά απολαυστική αναρρίχηση στη Σπηλιά του Δία, ένα φυσικό σπήλαιο στις πλαγιές του βουνού του Δία.
4. Τήλος
Αναρίθμητα μονοπάτια οδηγούν σε απόκρημνες πλαγιές που με τη σειρά τους καταλήγουν σε απόμερες παραλίες. Το νησί των Δωδεκανήσων είναι επίσης ένας πραγματικός παράδεισος για τους λάτρεις των πουλιών και της ορνιθοπαρατήρησης.
5. Νίσυρος
Ένα ηφαιστειογενές νησί που προσφέρει πεζοπορίες προς τον κρατήρα του ηφαιστείου στο βουνό Πολυβώτη.
6. Παξοί
Το μικρό νησί του Ιονίου ενδείκνυται για αποδράσεις σε μονοπάτια που διασχίζουν αρχαίους ελαιώνες και πέτρινους τοίχους.
7. Ιθάκη
Όσοι αγαπούν τη μυθολογία θα λατρέψουν την πεζοπορία σε αυτό το νησί αναζητώντας τα ίχνη του μυθικού Οδυσσέα.
8. Σάμος
Το γαλήνιο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου φιλοξενεί αρκετά ορεινά χωριά και δασικές εκτάσεις στο βουνό Άμπελος.
9. Ύδρα
Στο πιο όμορφο νησί του Αργοσαρωνικού δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει καλοδιατηρημένα μονοπάτια που οδηγούν σε παραλίες και μοναστήρια.
10. Αλόννησος
Ένα καλό δίκτυο μονοπατιών οδηγεί σε παρθένες παραλίες.

Περισσότερα ταξιδιωτικά θέματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)