Πέντε συνταγές για σπιτικά burgers

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Ζουμερό μπιφτέκι, ζεστό ψωμάκι και λαχταριστές τηγανητές πατάτες: Αν ανήκετε στο ανθρώπινο είδος, δύσκολα οι σιελογόνοι αδένες σας έμειναν αδρανείς και μόνο στην σκέψη του παραπάνω πιάτου. Και μπορεί να συνηθίζουμε να το απολαμβάνουμε έξω, σε κάποιο αμερικάνικο εστιατόριο, αλλά μπορούμε ωραιότατα να το δοκιμάσουμε και στο σπίτι μας, φτιαγμένο από τα χεράκια μας και από υλικά που ξέρουμε πως είναι αγνά για όσο το δυνατόν πιο σπιτικό αποτέλεσμα. 

Παρακάτω θα βρείτε πέντε προτάσεις για να «δημιουργήσετε» αλά αμερικάνικα στην κουζίνα σας, με συνταγές για όλα τα γούστα, από το κλασικό μοσχαρίσιο burger, μέχρι κοτόπουλο με ιδιαίτερη σος ή χορτοφαγικό για τους vegeterians. 

*Σπιτικό burger γίγας 

Υλικά: 400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά από λάπα, 400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά από στήθος, 2 κρεμμύδια, 1 κρόκο αβγού, 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, 1 κ.σ. οyster σος , αλάτι, πιπέρι, bacon ξεροψημένο, τυρί Cheddar ή ροκφόρ ή γκοργκοντζόλα, μαγιονέζα, μαρούλι, ντομάτα 
Εκτέλεση: Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες και το σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να χρυσίσει. Το βάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το πολύ λάδι και το ψιλοκόβουμε για να το ρίξουμε στον κιμά. Σε μια λεκάνη αναμειγνύουμε ελαφρά όλα τα υλικά: τον μοσχαρίσιο κιμά από λάπα, τον μοσχαρίσιο κιμά από στήθος, τον μαϊντανό, τον κρόκο του αβγού, την oyster σος, το πιπέρι, το αλάτι και το ψημένο κρεμμύδι. Ανακατεύουμε απαλά για να αναμιχθούν όλα τα υλικά. Βγάζουμε τον κιμά από το μπολ και φτιάχνουμε έναν χοντρό κύλινδρο σαν ρολό, με διάμετρο ανάλογη με το μέγεθος του ψωμιού που θα χρησιμοποιήσουμε. Τυλίγουμε τον κύλινδρο σε μεμβράνη κουζίνας και τον αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα. Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο και τον κόβουμε με μεγάλο μαχαίρι σε φέτες/μπιφτέκια πάχους περίπου πέντε εκατοστών ή όσο παχιά μας αρέσουν. Τα ψήνουμε σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι ή σχαροτήγανο μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές και κατόπιν τα βάζουμε στο φούρνο στους 220 βαθμούς για 10 - 15 λεπτά. Ψήνουμε ελαφρά τα ψωμάκια κομμένα στη μέση στο αντικολλητικό τηγάνι, όπου τηγανίσαμε τα μπέργκερ, και από τις δύο πλευρές ίσα ίσα για να ζεσταθούν. Για να φτιάξουμε το ξεροψημένο μπέικον βάζουμε τις φέτες του μπέικον σε αντικολλητικό ταψάκι και τις ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να χάσουν το λίπος τους, να πάρουν ένα σκούρο χρώμα και να ξεροψηθούν. Συνθέτουμε το μπέργκερ βάζοντας το μπιφτέκι στο ψωμάκι, απο πάνω μια φέτα τυρί τσένταρ, το μπέικον, μια φέτα ντομάτα, φρέσκο κρεμμύδι, το μαρούλι και τη μαγιονέζα. 

*Chicken burger με σος από μέλι και μουστάρδα 

Υλικά: 2 φιλετάκια κοτόπουλου, 2 φέτες μπέικον, ροδέλες από ξερό κρεμμύδι, φύλλα από μαρούλι, 1 φέτα από τυρί τσένταρ ή παρμεζάνα τριμμένη, ψωμάκια burger Για τη sauce: 2 κουταλιές μαγιονέζα, 2 κουταλιές γιαούρτι, 1 κουταλιά μουστάρδα. άνηθος ψιλοκομμένος, λίγο μέλι 
Εκτέλεση: Τηγανίζουμε τα φιλετάκια του κοτόπουλου με γαλέτα. Τσιγαρίζουμε με λίγο βούτυρο τις φέτες του μπέικον και τις ροδέλες από το κρεμμύδι και τις τοποθετούμε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί. Μέσα στα ψωμάκια βάζουμε το κοτόπουλο, το μπέικον, το κρεμμύδι, τα φύλλα μαρουλιού, το τυρί της επιλογής μας και χτυπάμε στο μπλέντερ τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το γιαούρτι μαζί με το μέλι και τον άνηθο μέχρι να γίνουν ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε μία ή δύο στρώσεις μέσα στο burger. Σερβίρεται με τηγανητές πατάτες. 

 *Αυθεντικό hamburger με καραμελωμένα κρεμμύδια
Υλικά (για 4 μερίδες): 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (μία φορά περασμένο στη μηχανή του κιμά, με αρκετό λίπος. Προτεινόμενα κομμάτια, λαιμός και λάπα ανάμεικτα), 1/4 φλ. τσαγιού παγωμένο νερό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 4 ψωμάκια για hamburger 
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια: 2 κ.σ. βούτυρο, 4 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες, 1 κ.σ. μπαλσάμικο, 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι-πιπέρι 
Εκτέλεση: Βάζουμε τον κιμά σε μπολ, προσθέτουμε το κρύο νερό, αλάτι και πιπέρι και τον ζυμώνουμε καλά. Τον αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο. Λιώνουμε το βούτυρο σε τηγάνι και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε να μαλακώσουν και να ξανθύνουν καλά για 10΄-15΄ σε χαμηλή φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μπαλσάμικο. Τέλος πασπαλίζουμε τα κρεμμύδια με το μαϊντανό. Ισομοιράζουμε τον κιμά σε 4 μέρη. Πλάθουμε 4 burger, τα αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά (όταν λιώνει το λίπος στο ψήσιμο το αλατοπίπερο φεύγει). Τα ακουμπάμε στη σχάρα και ψήνουμε για 3΄-4΄ από κάθε πλευρά, ανάλογα πώς τα θέλουμε ψημένα. Όσο λιγότερο τα ψήσουμε τόσο πιο ζουμερά θα είναι. Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και τα ψήνουμε για λίγο στη σχάρα. Βάζουμε επάνω κρεμμύδια και burger, και σκεπάζουμε με τα ψημένα ψωμάκια.

*Χορτοφαγικό burger 

Υλικά (για 6 μερίδες): 6 μεγάλα μανιτάρια Portobello, 3 κουτ. της σούπας ταχίνι, χυμό από 1/2 λεμόνι, 1 ματσάκι σπανάκι, 1 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες, 1-2 ώριμες ντομάτες κομμένες σε φέτες, αλατοπίπερο, 6 μεγάλα ψωμάκια χάμπουργκερ 
Εκτέλεση: Σε μπολ, βάζουμε το ταχίνι και ανακατεύουμε με το χυμό λεμόνι. Σε τηγάνι ή γκριλ, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και μόλις κάψει καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και ψήνουμε τα μανιτάρια για 4-5 λεπτά από την κάθε μεριά. Προσθέτουμε αλατοπίπερο. Όταν γίνουν χρυσαφένια απέξω και ζουμερά από μέσα, τραβάμε το σκεύος από τη φωτιά και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε τα ψωμάκια και από τις 2 μεριές μέχρι να γίνουν τραγανά. Ύστερα τα αλείφουμε με το μείγμα ταχίνι/λεμόνι, προσθέτουμε τα μανιτάρια, τη ντομάτα, το σπανάκι και το κρεμμύδι, και σερβίρουμε. 

 *Γρήγορο σπιτικό burger 

Υλικά (για 4 μερίδες): ½ kg κιμά μοσχαρίσιο, 2 φέτες ψωμί, 2 κρεμμύδια ξερά, 1 αυγό , 1 κουταλάκι δυόσμο, 1/3 ματσάκι μαϊντανό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, 2 τομάτες, 3 κουταλιές ελαιόλαδο, φύλλα μαρουλιού, 4 ψωμάκια για burger, μουστάρδα 
Εκτέλεση: Μουσκεύουμε σε νερό το ψωμί και το στύβουμε. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τρίβουμε το ένα στον τρίφτη και το άλλο το κόβουμε σε ροδέλες. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο. Πλένουμε τις τομάτες και τις κόβουμε σε φέτες. Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά, το τριμμένο κρεμμύδι, το μαϊντανό, το δυόσμο, το ψωμί και το αυγό. Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά έτσι ώστε να ομογενοποιηθούν και αφήνουμε τον κιμά σκεπασμένο για 20 λεπτά στο ψυγείο, ώστε να πάρει γεύση από όλα τα υλικά. Πλάθουμε τον κιμά σε τέσσερα μεγάλα μπιφτέκια - προσέχουμε να μην είναι πολύ χοντρά σε πάχος. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι να κάψει και ψήνουμε 6 με 8 λεπτά από κάθε πλευρά. Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και τα ζεσταίνουμε στο φούρνο για λίγα λεπτά. Αλείβουμε σε κάθε ψωμάκι λίγη μουστάρδα της αρεσκείας μας, τοποθετούμε φύλλα μαρουλιού, ένα μπιφτέκι, μια φέτα ντομάτα και μια-δυο ροδέλες κρεμμύδι. Κλείνουμε το burger με το υπόλοιπο μισό του ψωμιού.


Περισσότερες συνταγές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)