Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Κόρινθος - Πληροφορίες για τη σχολή

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΚΟΡΙΝΘΟΣ

Το τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, έχει ως αποστολή : Να καλλιεργεί και να προάγει τις κοινωνικές επιστήμες στους τομείς της κοινωνικής και εκπαιδευτικής πολιτικής με την ακαδημαϊκή διδασκαλία και εφαρμοσμένη έρευνα, Να παρέχει στους φοιτητές και στις φοιτήτριες τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία, Να οργανώνει μεταπτυχιακές σπουδές που οδηγούν στην κατάρτιση επιστημόνων με εξειδικευμένες γνώσεις σε επιμέρους γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος και Να προάγει την επιστήμη και την έρευνα ιδιαίτερα στους τομείς της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών όπως αυτά διαμορφώνονται στο πλαίσιο της Ε.Ε., της εμβάθυνσης των δομών του κοινωνικού κράτους, της πρόληψης και της ασφάλειας σε συνδυασμό με την κοινωνική ανάπτυξη, της συνεχούς εκπαίδευσης, της εκπαίδευσης ανηλίκων και του σχεδιασμού νέων κοινωνικών και εκπαιδευτικών πολιτικών και θεσμών.

Το Πρόγραμμα Σπουδών αναπτύσσεται σε δύο διαστάσεις. Η μία είναι η κοινωνική διάσταση και η άλλη είναι η δομική - οργανωτική - λειτουργική διάσταση. Το Πρόγραμμα Σπουδών της κατεύθυνσης Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής αναπτύσσεται σε οκτώ (8) εξάμηνα σπουδών και συγκροτείται από τρεις ζώνες μαθημάτων. Η πρώτη ζώνη μαθημάτων είναι αυτή των Βασικών Υποχρεωτικών Μαθημάτων και αποτελείται από 31 υποχρεωτικά μαθήματα. Η ζώνη αυτή μαθημάτων περαιτέρω οργανώνεται σε τρεις κύκλους:
α) Κύκλο Γενικών Μαθημάτων (13 μαθήματα)
β) Κύκλο Εκπαίδευσης και Νέων Τεχνολογιών (6 μαθήματα)
γ) Κύκλο Βασικών Επιστημών της Εκπαίδευσης (12 μαθήματα)
Τα μαθήματα και των τριών παραπάνω κύκλων συγκροτούν συνολικά μια ευρεία γνωστική βάση, η απόκτηση της οποίας θα δώσει την ευκαιρία στους φοιτητές του Τμήματος να έλθουν σε μια πρώτη επαφή με τα βασικά θεωρητικά και ερευνητικά εργαλεία μιας σειράς περιοχών, τα οποία κρίνονται αναγκαία για την κατανόηση της «Εκπαίδευσης» στις σύγχρονες κοινωνίες. Η δεύτερη ζώνη μαθημάτων είναι αυτή των δύο Κύκλων Βασικών Επιλογών που περιέχουν από 13 υποχρεωτικά μαθήματα ο καθένας.
Ο πρώτος κύκλος δίνει έμφαση στη Δομική - Οργανωτική - Λειτουργική Διάσταση της Εκπαίδευσης, ενώ ο δεύτερος κύκλος δίνει έμφαση στην Κοινωνική Διάσταση της Εκπαίδευσης. Οι φοιτητές του Τμήματος υποχρεούνται να επιλέξουν μόνο έναν από τους δύο κύκλους, στο δε πτυχίο των αποφοίτων θα υπάρχει ειδική αναφορά στον κύκλο που έχουν επιλέξει. Τέλος, η τρίτη ζώνη μαθημάτων είναι αυτή των Μαθημάτων Επιλογής. Τα μαθήματα της ζώνης αυτής είναι συνολικά 28, από τα οποία οι φοιτητές υποχρεούνται να επιλέξουν 12. Τα μαθήματα αυτά οργανώνονται στους εξής πέντε κύκλους:
α) Κύκλο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Ανώτατης Εκπαίδευσης (5 μαθήματα)
β) Κύκλο Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης (3 μαθήματα)
γ) Κύκλο Επικοινωνίας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικού Υλικού και Προγραμμάτων (8 μαθήματα)
δ) Κύκλο Διαβίου Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (4 μαθήματα)
ε) Κύκλο Κοινωνικής Πολιτικής (8 μαθήματα)

Εκτός των παραπάνω τριών ζωνών μαθημάτων, στο Πρόγραμμα Σπουδών της Κατεύθυνσης Εκπαιδευτικής Πολιτικής περιλαμβάνονται επίσης και τα εξής:
α) Δύο Πρακτικές Ασκήσεις εξαμηνιαίας διάρκειας η κάθε μία, με αντικείμενα «Έρευνα στην πράξη» και «Σχεδιασμός και ανάπτυξη προγραμμάτων παρέμβασης»
β) Τρία εξαμηνιαία μαθήματα ξένης γλώσσας και ορολογίας
γ) Διπλωματική Εργασία, η οποία πραγματοποιείται στα δύο τελευταία εξάμηνα σπουδών.
Το Πρόγραμμα Σπουδών θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην Ευρωπαϊκή διάσταση των σπουδών, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να συμμετάσχει ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός φοιτητών σε Ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας, ενώ παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα στους φοιτητές της κατεύθυνσης να παρακολουθούν συνέδρια, σεμινάρια ή άλλες συναφείς εκδηλώσεις στο αντικείμενο της Εκπαιδευτικής Πολιτικής σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Αγορά Εργασίας
ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: Όσον αφορά το Δημόσιο Τομέα οι Κοινωνιολόγοι - απόφοιτοι των Τμημάτων Κοινωνιολογίας - μπορούν να εργαστούν: Στη Β/θμια Εκπαίδευση ως καθηγητές Κοινωνιολογίας αλλά και συναφών μαθημάτων. Επίσης, σε υπηρεσίες Υπουργείων, σε κέντρα ερευνών και μελετών κ.ά.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: Στον Ιδιωτικό Τομέα μπορούν να αναζητήσουν εργασία σε Εταιρείες Ερευνών, Βιομηχανίες, μεγάλες Επιχειρήσεις, Ιδιωτικά Ινστιτούτα κ.ά. Επίσης, μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα της Κοινωνιολογίας:
• ως ειδικοί σε θέματα κοινωνικών πολιτικών,
• ως σύμβουλοι (consultant) σε κοινωνικές υπηρεσίες, πολιτιστικούς και αθλητικούς οργανισμούς, μέσα επικοινωνίας,
• ως στελέχη εκπαιδευτικών οργανισμών,
• ως υπεύθυνοι - σχεδιαστές έρευνας, αξιολογητές έρευνας- για μεγάλα ερευνητικά προγράμματα που συνδέονται με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, την ανάπτυξη της περιφέρειας και ιδιαίτερα της νησιωτικής Ελλάδας,
• ως ειδικοί επιστημονικοί συνεργάτες στις κρατικές υπηρεσίες και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα στο χώρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οι απόφοιτοι του Τμήματος στρέφονται στο Δημόσιο Τομέα, προκειμένου ν' απασχοληθούν, κυρίως στη Β/θμια Εκπαίδευση. Οι μεταπτυχιακές σπουδές ή η απόκτηση ενός δεύτερου πτυχίου ενισχύουν τη θέση των αποφοίτων.
ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ οι θέσεις εργασίας έχουν διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια με την εξάπλωση εταιρειών ερευνών, αλλά και με τις νέες αντιλήψεις στον επιχειρηματικό χώρο όπου οι κοινωνιολόγοι μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων και στη βελτίωση της θέσης εργασίας τους.






Περισσότερα θέματα για τα πανεπιστήμια εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)