Κοινωνιολογίας Μυτιλήνη - Πληροφορίες για τη σχολή

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σκοπός των Τμημάτων Κοινωνιολογίας είναι η μετάδοση στους φοιτητές γνώσεων από όλο το φάσμα των κοινωνικών επιστημών και η εξοικείωσή τους με τις μεθόδους και τεχνικές των κοινωνιολογικών ερευνών, που θα τους επιτρέψουν να προσεγγίζουν, αναλύουν και ερμηνεύουν τα κοινωνικά φαινόμενα και προβλήματα. Οι κοινωνιολόγοι, με όπλο την επιστημονική τους κατάρτιση, μπορούν και οφείλουν να συνδυάζουν την υπεύθυνη αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών θεμάτων, προβλημάτων και αδιεξόδων με τη δημιουργία και αποδοτική ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Προγράμματα Σπουδών
ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ:
8 ΕΞΑΜΗΝΑ
Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Κοινωνιολογίας αποτελεί
α) το παιδαγωγικό μέσο για την επίτευξη των στόχων του Τμήματος και συγχρόνως β) τη βάση πάνω στην οποία αναπτύσσεται η ερευνητική στρατηγική του.
Σε σχέση με το παιδαγωγικό του στόχο, το Πρόγραμμα Σπουδών περιλαμβάνει: Τη διάκριση των μαθημάτων σε Υποχρεωτικά, Υποχρεωτικά Κατ’ επιλογή και Προαιρετικά.
Σε σχέση με τους γενικότερους ερευνητικούς του στόχους το Τμήμα προσανατολίζεται σε τρεις βασικές κατευθύνσεις: 
(α). ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ
(β). ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
(γ). ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Πάντειο Αθηνών
1. Κοινωνικός Αποκλεισμός και Μειονότητες
2.Εγκληματολογικές Σπουδές

ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: Όσον αφορά το Δημόσιο Τομέα οι Κοινωνιολόγοι - απόφοιτοι των Τμημάτων Κοινωνιολογίας - μπορούν να εργαστούν: Στη Β/θμια Εκπαίδευση ως καθηγητές Κοινωνιολογίας αλλά και συναφών μαθημάτων. Επίσης, σε υπηρεσίες Υπουργείων, σε κέντρα ερευνών και μελετών κ.ά.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: Στον Ιδιωτικό Τομέα μπορούν να αναζητήσουν εργασία σε Εταιρείες Ερευνών, Βιομηχανίες, μεγάλες Επιχειρήσεις, Ιδιωτικά Ινστιτούτα κ.ά. Επίσης, μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα της Κοινωνιολογίας:
• ως ειδικοί σε θέματα κοινωνικών πολιτικών,
• ως σύμβουλοι (consultant) σε κοινωνικές υπηρεσίες, πολιτιστικούς και αθλητικούς οργανισμούς, μέσα επικοινωνίας,
• ως στελέχη εκπαιδευτικών οργανισμών,
• ως υπεύθυνοι - σχεδιαστές έρευνας, αξιολογητές έρευνας- για μεγάλα ερευνητικά προγράμματα που συνδέονται με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, την ανάπτυξη της περιφέρειας και ιδιαίτερα της νησιωτικής Ελλάδας,
• ως ειδικοί επιστημονικοί συνεργάτες στις κρατικές υπηρεσίες και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα στο χώρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 Οι απόφοιτοι του Τμήματος στρέφονται στο Δημόσιο Τομέα, προκειμένου ν' απασχοληθούν, κυρίως στη Β/θμια Εκπαίδευση. Οι μεταπτυχιακές σπουδές ή η απόκτηση ενός δεύτερου πτυχίου ενισχύουν τη θέση των αποφοίτων. ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ οι θέσεις εργασίας έχουν διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια με την εξάπλωση εταιρειών ερευνών, αλλά και με τις νέες αντιλήψεις στον επιχειρηματικό χώρο όπου οι κοινωνιολόγοι μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων και στη βελτίωση της θέσης εργασίας τους.





Περισσότερα θέματα για τα πανεπιστήμια εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)