Βιοτεχνολογίας Αθήνα - Πληροφορίες για τη σχολή

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΑΘΗΝΑ

Η βιοτεχνολογία αποτελεί ένα σύνθετο επιστημονικό κλάδο που αναπτύχθηκε ραγδαία τις δύο τελευταίες δεκαετίες και προσφέρει σημαντικές δυνατότητες στους τομείς της έρευνας και τεχνολογίας για την αντιμετώπιση βασικών προβλημάτων υγείας, διατροφής, ενέργειας και ποιότητας ζωής στη σύγχρονη κοινωνία.
Σήμερα, μπροστά στον 21ο αιώνα, ο κλάδος αυτός αποτελεί σημαντική ελπίδα και ασφαλή εγγύηση για την αντιμετώπιση των ζωτικών προβλημάτων του σύγχρονου ανθρώπου. Συνεπώς, είναι δικαιολογημένο το ενδιαφέρον και οι τεράστιες επενδύσεις σε παγκόσμια κλίμακα στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στις εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας.
Αποστολή του Τμήματος Βιοτεχνολογίας είναι να καλλιεργεί και να προάγει την οικεία επιστήμη, μέσω της διδασκαλίας και της έρευνας, ώστε να παρέχει στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη. Ειδικότερα το Τμήμα Βιοτεχνολογίας στοχεύει στην ανάπτυξη, προώθηση και εφαρμογή των πλέον εξελιγμένων κλάδων γνώσης, τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων που σχετίζονται με βιοτεχνολογικές διεργασίες, ως και στη μελέτη και εφαρμογή βιοσυστημάτων στο φάσμα των επιστημών ζωής.
Το Τμήμα στοχεύει στην κατάρτιση επιστημόνων ικανών να μελετούν, ερευνούν, κατανοούν και προάγουν τομείς της επιστήμης που αφορούν στη γενετική και τις εφαρμογές της στη βιολογία και τη βιοτεχνολογία, στη γονιδιωματική, στη μοριακή βιολογία, την εξέλιξη και τη γενετική τροποποίηση για την κατανόηση της λειτουργίας και ανάπτυξης των οργανισμών ως και τη διαχείριση του γενετικού τους υλικού μέσω της τεχνολογίας ανασυνδυασμένου DNA, και τις ομικές τεχνολογίες στη συνθετική βιολογία και την κυτταρική μηχανική στη βιοδιεργασίες και την ενζυμομηχανική, στην πρωτεομική και τη μελέτη ενζύμων και πρωτεϊνών ως και τις εφαρμογές τους σε όλες τις βιοεπιστήμες και τη βιομηχανία, στη βιοφυσική και τη βιοπληροφορική για την κατανόηση δομής και λειτουργίας βιομορίων και βιοσυστημάτων, τη νανοτεχνολογία, τους βιοαισθητήρες και τα μικροηλεκτρονικά συστήματα ως σύγχρονες μεθόδους βιοανάλυσης.

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ: 10 ΕΞΑΜΗΝΑ
Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει ένα κορμό γενικών και γεωπονικών μαθημάτων, ενιαίο για όλους τους φοιτητές του Γ.Π.Α., συνολικής διάρκειας τεσσάρων εξαμήνων και μαθήματα εξειδίκευσης συνολικής διάρκειας πέντε εξαμήνων. Το 10ο εξάμηνο αφιερώνεται στην πτυχιακή μελέτη του φοιτητή.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Γεωπονικό Παν/μιο Αθήνας
1.Εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας στη Γεωπονία
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος έχουν ως κύριο αντικείμενο ενασχόλησης την μελέτη, έρευνα, κατανόηση και εφαρμογή των σύγχρονων μεθόδων για την ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας στους ειδικότερους επιστημονικούς τομείς που προσδιορίζονται ανωτέρω. Μπορούν να απασχολούνται σε φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σε εργαστήρια έρευνας, ανάπτυξης και ποιοτικού ελέγχου σε εταιρείες παραγωγής βιοπροϊόντων, φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες, σε νοσοκομεία και μικροβιολογικά εργαστήρια.
Επίσης σε εταιρείες εμπορίας προϊόντων βιοεπιστημών, σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα ως και σε οργανισμούς και ελεγκτικές /ρυθμιστικές αρχές στην ημεδαπή και αλλοδαπή που εποπτεύουν διεργασίες και προϊόντα βιολογικής προέλευσης.



Περισσότερα θέματα για τα πανεπιστήμια εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)