Οι καλύτεροι προορισμοί για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος πλησιάζει. Για την ακρίβεια, φέτος του Αγίου Πνεύματος είναι την 1η Ιουνίου, ημέρα Δευτέρα.
Ό,τι πρέπει δηλαδή να «αδράξεις» την ευκαιρία, και να κάνεις μια σύντομη μεν, αλλά αναζωογοννητική απόδραση από τη ρουτίνα σου, να «γεμίσεις» τις μπαταρίες σου, και -το κυριότερο- να αλλάξεις παραστάσεις!
Γι' αυτό σου φτιάξαμε μια λίστα με τους top 15 προορισμούς που είναι ιδανικοί για μια τριήμερη εκδρομή.
Είναι μερικά από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας, και είναι τόσο μακριά από την «πραγματικότητά» σου, όσο ακριβώς χρειάζεται για να περάσεις ωραία, χωρίς όμως να ταλαιπωρηθείς διανύοντας τεράστιες αποστάσεις.
Δεν πρόκειται ούτε για «απόκοσμα» μέρη, ούτε για τα «τέρμα» τουριστικά. Το κύριο χαρακτηριστικό τους όμως είναι η φυσική ομορφιά και η ποικιλία στις επιλογές διασκέδασης!
Ειδικά για εκείνους που δεν πρόκειται να κάνουν άμεσα τις καλοκαιρινές τους διακοπές, αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για να «πάρουν μια πρώτη γεύση καλοκαιριού» και να καταφέρουν να την «παλέψουν» κάπως ευκολότερα.

1.Το Ναύπλιο
Πρόκειται για μια «κουκλίστικη» παραθαλάσσια πόλη, με πληθώρα επιλογών για διασκέδαση. Αξίζει να επισκεφτείς το Παλαμίδι, και το Κάστρο στο Μπούρτζι. Να φας ιταλικό παγωτό σε κάποια τζελατερία. Να κάνεις βόλτα σε όλη την πόλη με το τρενάκι, να φας φρέσκο ψάρι και να πιεις τα ουζάκια σου σε κάποιο παραθαλάσσιο ταβερνάκι. Το Ναύπλιο, άλλωστε, δεν χρειάζεται και πολλές συστάσεις. Είναι ένας από τους προορισμούς που επιβάλλεται να πας έστω και μια φορά στη ζωή σου.
2. Η Αίγινα 
Η Αίγινα απέχει μονάχα 35 λεπτά με το ιπτάμενο δελφίνι από τον Πειραιά. Μέρη τα οποία επιβάλλεται να επισκεφτείς είναι το Κυβερνείο, η παραλία της Αγίας Μαρίνας, ο ναός της Αφαίας, το χωριό Ανιτσαίο και το λιμανάκι Πόρτες. Aν είσαι λάτρης της ποδηλασίας η παραλιακή της Αίγινας είναι ιδανική για ποδηλατάδα. Επίσης επιβάλλεται να κάνεις μια βόλτα με τα αμαξάκια με τα άλογα, να ψωνίσεις κάτι από τα πλωτά μανάβικα, και φυσικά να αγοράσεις φιστίκια για τα οποία είναι διάσημο το νησί.
3. Το Αγκίστρι
Αν και μικρό ως νησάκι είναι καταπράσινο. Βρίσκεται στην «καρδιά» του Αργοσαρωνικού και είναι σε απόσταση 55 λεπτών από τον Πειραιά. Αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για τους fans του ελεύθερου κάμπινγκ, καθώς διαθέτει πολλούς όρμους και παραλίες που είναι ιδανικές για αυτό το σκοπό. Οι καλύτερες παραλίες του είναι η  Απόνησος, η Δραγουνέρα και η Χαλικιάδα για τους γυμνιστές. Για πεζοπορία εξαιρετική επιλογή διαδρομής είναι η Παναγία στο Μετόχι. Επίσης αποτελεί έναν εξαιρετικό προορισμό για τους λάτρεις της ποδηλασίας!

4. Ο Πόρος
Ως νησί συνδυάζει τη φυσική ομορφιά του πράσινου με τη θάλασσα. Το βράδυ προσφέρονται πολλές επιλογές διασκέδασης, μιας κι έχει διάφορα μικρά γουστόζικα μπαράκια, άλλα με ελληνική, και άλλα με ξένη μουσική. Διακατέχεται από μια νεοκλασική αισθητική που συνδυάζεται εξαιρετικά με κάτι παραδοσιακό. Must-see: η άγρια ομορφιά του Λεμονοδάσους, το  Διαβολογέφυρο, και το Ρολόι.
5. Η Χαλκίδα
Είναι η πρωτεύουσα της Εύβοιας και είναι ιδανική για μια σύντομη απόδραση με θέα το «γαλάζιο». Στην παραλία της θα βρεις μεγάλη γκάμα επιλογών για φαγητό, καφέ και ποτό. Μην ξεχάσεις να κάνεις μια βόλτα στο Κάστρο Καράμπαμπα. Στην οδό Αβάντων που είναι γεμάτη με καταστήματα θα έχεις την ευκαιρία να κάνεις τα ψώνια σου αν το θες. Για τους πιο extreme τύπους, παρέχεται μάλιστα η δυνατότητα να κάνουν εκεί διάφορα θαλάσσια σπορ.
6. Η Ύδρα
Η πατρίδα της Μπουμπουλίνας, του Μιαούλη και του Κουντουριώτη είναι ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα νησιά του Αργοσαρωνικού. Σχεδόν από παντού, προσφέρει υπέροχη θέα. Όλα της τα μαγαζιά είναι υψηλής αισθητικής και με ποικίλες επιλογές διασκέδασης, Must-see αξιοθέατα: η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, το ιστορικό Αρχείο Μουσείου Ύδρας. Κι ασφαλώς και μια βόλτα με γαϊδουράκι αξίζει τον κόπο.
7. Οι Σπέτσες
Ένα από τα πιο όμορφα νησιά του Αργοσαρωνικού, που φημίζεται για τα νεοκλασικά αρχοντικά της, το πευκοδάσος, και τα μοναστήρια της. Επειδή είναι μικρό ως νησί, μπορείς άνετα να το εξερευνήσεις με τα πόδια, ή με ποδήλατο. Mη παραλήψεις να κάνεις μια βόλτα με άμαξα! Αξίζει τον κόπο. Μust-visit: το Αρχοντικό της Μπουμπουλίνας, που λειτουργεί και ως μουσείο και είναι ανοιχτό στους επισκέπτες, καθώς και το Μουσείο των Σπετσών όπου βρίσκεται στο Αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μέξη.
8. Το Πήλιο
Δεν υπάρχει καλύτερος προορισμός που να συνδυάζει τόσο ειδυλλιακά το βουνό και τη θάλασσα. Εκεί θα βρεις πανέμορφα χωριά, γραφικούς ξενώνες σε ιστορικά αρχοντικά, αλλά και πολυτελή mountain resorts. Η φυσική ομορφιά του τοπίου, οι υπέροχες παραλίες, η πεντανόστιμη τοπική κουζίνα, και φυσικά οι μεζέδες στα τσιπουράδικα, συνοδεία άφθονου τοπικού τσίπουρου θα σε ξετρελάνουν. Must-visit: την Πορταριά, την Μακρυνίτσα, τις Μηλιές, τις Πινακάτες,τη Βυζίτσα, κι ασφαλώς την Τσαγκαράδα. Στο νότιο Πήλιο θα βρεις τέλειες παραλίες για εκείνους που λατρεύουν τη θάλασσα.
9. Η Άνδρος
H Άνδρος παρόλο που είναι Κυκλαδονήσι, χαρακτηρίζεται από το καταπράσινο τοπίο της, αλλά και τον πολύ αέρα! Χαρακτηρίζεται από τις πανέμορφες παραλίες, τα πεντακάθαρα νερά, και τα γραφικά μονοπάτια. Η αρχιτεκτονική της Χώρας συνδυάζει το λιτό κυκλαδίτικο στιλ, με τα αιγαιοπελαγίτικα νεοκλασικά, και τα ενετικά πυργόσπιτα. Για φαγητό, διαμονή και διασκέδαση θα βρεις πολλές επιλογές, αναλόγως του γούστου σου. Must-visit: το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, το Μπατσί που είναι το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο της Άνδρου.
10. Η Νάξος
Προσφέρει πολλές κι ενδιαφέρουσες εκπλήξεις για τον επισκέπτη της όπως: αχανείς αμμουδερές παραλίες με κεδροδάση στον Νότο, τοπία άγριας ομορφιάς στην ανατολική ακτή, ενετικούς πύργους, βυζαντινά ξωκλήσια και προσεγμένους αρχαιολογικούς χώρους στην ενδοχώρα. Είναι άλλωστε ένα από τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων. Must-visit: την αρχαία πύλη Πορτάρα στην άκρη του λιμανιού, την παραλιακή περαντζάδα με τις ταβέρνες, το μεσαιωνικό οικισμό του κάστρου στο λόφο, και το παραδοσιακό ημιορεινό χωριό Απείρανθος. Το φαγητό της Νάξου είναι πεντανόστιμο. Τόσο τα θαλασσινά, -κυρίως- όμως τα φρέσκα κρεατικά! Plus: μην παραλείψεις να «τιμήσεις» αρκετές ντόπιες πατάτες, έχουν «άλλη» γεύση!
11. Η Ναύπακτος Αιτωλοακαρνανίας
Συνδυάζει τέλεια το βουνό με τη θάλασσα πράγμα που αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο ατού της. Οι πεντακάθαρες παραλίες της με τα πλατάνια έχουν βραβευθεί με γαλάζια σημαία. Must-visit: το γραφικό βενετσιάνικο λιμάνι, και το Στενοπάζαρο. Για βραδινή διασκέδαση έχεις πολλές επιλογές καθώς στο λιμάνι της θα βρεις πολλά μπαράκια. Ο Εύηνος, και η Ορεινή Ναυπακτία προσφέρουν δυνατότητες για: ράφτινγκ, καγιάκ, πεζοπορία, ορειβασία, και διαδρομές με 4×4 προκειμένου να καλύψουν τα γούστα ακόμη και των πιο «adventurous» τουριστών!
12. To Σούνιο
Το Σούνιο, είναι μια «ανάσα» από την Αθήνα, και τα τελευταία χρόνια έχει ανακηρυχτεί ως εθνικός δρυμός. Μια επίσκεψη στο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ακόμη κι αν το κάνεις για να απολαύσεις την τρομερή θέα στο Σαρωνικό κόλπο και την φοβερή παραλιακή διαδρομή που οδηγεί μέχρις εκεί, αξίζει σίγουρα τον κόπο και το χρόνο σου! Στο Σούνιο υπάρχουν διάφορες επιλογές διασκέδασης ώστε να καλύπτουν τις προτιμήσεις τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών.
13. Η Σαντορίνη
Είναι -αδιαμφισβήτητα- ένα από τα πιο εντυπωσιακά και κοσμοπολίτικα νησιά των Κυκλάδων που συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος τουριστών. Ως νησί φημίζεται για τα παραδοσιακά της προϊόντα (π.χ. φάβα, ντοματάκι Σαντορινιό), και φυσικά και για τα καταπληκτικά κρασιά της. Must see: Το ηφαιστειακό τοπίο της Καλντέρας, τις μοναδικές παραλίες με τη μαύρη άμμο και τα γλυπτά βράχια και τον αρχαιολογικό χώρο στο Ακρωτήρι. Και αν πας με το «je t’aime» σου, μην παραλείψεις να πάτε να δείτε το ηλιοβασίλεμα στην Καλντέρα. Οι βόλτες που πρέπει να κάνεις: στα Φηρά, στην Οία στο Ημεροβίγλι και στο Σιδερά. Από επιλογές για καφέ, φαγητό, ποτό και γενικότερα διασκέδασης δεν θα σου λείψει απολύτως τίποτα. Η Σαντορίνη, άλλωστε, φημίζεται για την πληθώρα επιλογών της nightlife της!
14. Η Σύρος
Είναι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων και μπορεί να χαρακτηριστεί ως νησί αρχοντικής ομορφιάς. Must see: στην Ερμούπολη το δημαρχείο, το ιστορικό θέατρο Απόλλων, την εφοπλιστική συνοικία Βαπόρια με τα αρχοντικά, το Νεώριο,το μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη, και τη μητρόπολη των Καθολικών. Μην παραλείψεις να αγοράσεις τα παραδοσιακά και διεθνώς φημισμένα Συριανά λουκούμια και τις χαλβαδόπιτες! Επιλογές για διασκέδαση ασφαλώς δεν θα σου λείψουν καθώς το νησί διαθέτει μεγάλη ποικιλία επιλογών.
15. Η Μονεμβασιά Λακωνίας
Μέσα στα μεσαιωνικά τείχη της Μονεμβασιάς θα βρεις μια από τις πιο καλοδιατηρημένες και ζωντανές καστροπολιτείες στην Ελλάδα. Θα συναντήσεις αρχοντικά, κρήνες, χαμάμ και στριφογυριστά καλντερίμια τα οποία συντηρούν ατόφια την ατμόσφαιρα αυτού του οικισμού. Μέσα στο κάστρο απαγορεύεται η χρήση αυτοκινήτου, πράγμα που αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για πεζοπορία. Η θέα από το κάστρο θα σε «μαγέψει». Η παραλία της είναι αμμουδερή, και οι παροχές σε διασκέδαση είναι τόσες ώστε να μη σου λείψει απολύτως τίποτα!

Περισσότερα θέματα για εκδρομές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)