Επιστημών της Αγωγής (Νηπιαγωγοί) Κύπρος - Πληροφορίες για τη σχολή

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΚΥΠΡΟΣ

Το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής που προσφέρει πτυχίο Νηπιαγωγού (ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ, ΘΕΤΙΚΟ). Αποστολή του Τμήματος είναι: • Η παραγωγή και μετάδοση γνώσης στις Επιστήμες της Αγωγής. • Ο προσδιορισμός, η μελέτη και η έρευνα εκπαιδευτικών προβλημάτων. • Η εκπαίδευση του αναγκαίου προσωπικού για στελέχωση των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων. • Η παιδαγωγική κατάρτιση υποψηφίων εκπαιδευτικών Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης. • Η συμμετοχή στην επιμόρφωση του προσωπικού των σχολείων με σειρές επιμορφωτικών μαθημάτων. • Η προσφορά μεταπτυχιακών προγραμμάτων, που αποβλέπουν τόσο στην προετοιμασία ερευνητικού προσωπικού, όσο και στην κατάρτιση προσωπικού ικανού να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην εκπαίδευση.
Σε όλα τα Τμήματα προβλέπεται διάρκεια τουλάχιστον 8 εξαμήνων. Η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική σε όλα τα εξάμηνα. Για την απόκτηση πτυχίου νηπιαγωγού ο φοιτητής πρέπει να συμπληρώσει μαθήματα που ανέρχονται σε 135 διδακτικές μονάδες (δ.μ.). Τα μαθήματα χωρίζονται σε: α) υποχρεωτικά β) μαθήματα περιορισμένης επιλογής γ) μαθήματα ελεύθερης επιλογής Δεδομένης της ευρύτητας των αρμοδιοτήτων του Tμήματος και της πολυμέρειας των επιστημών της αγωγής, τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και οι δραστηριότητες των μελών του Tμήματος καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και περιοχών. Στο φάσμα αυτό περιλαμβάνονται θέματα από τη ψυχολογία, την ιστορία, τη φιλοσοφία και την κοινωνιολογία της εκπαίδευσης, θέματα γενικής διδακτικής και ειδικής διδακτικής κατά γνωστικό αντικείμενο. Συγκεκριμένα, οι ερευνητικές δραστηριότητες των μελών του Tμήματος κινούνται στις ακόλουθες περιοχές: Γνωστική ψυχολογία και ψυχολογία μάθησης Iστορία της εκπαίδευσης και κοινωνιολογίας του διδασκαλικού επαγγέλματος Έννοιες, πεποιθήσεις, αντιλήψεις και στάσεις για τη μάθηση γενικά και για συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα ειδικότερα Aνάπτυξη λογικής και επιστημονικής σκέψης Διδακτική μεθοδολογία, εκπαιδευτική διοίκηση και αξιολόγηση. Οι ενδιαφερόμενοι, πρέπει να γνωρίζουν ότι στα Τμήματα του Πανεπιστημίου της Κύπρου η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική. Η διδασκαλία σ΄ αυτά γίνεται στην Ελληνική γλώσσα, όμως λόγω χρήσης και ξένης βιβλιογραφίας οι εισαγόμενοι διευκολύνονται στις σπουδές τους, αν γνωρίζουν πολύ καλά μια από τις ξένες γλώσσες: Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική.
Οι Νηπιαγωγοί με εφόδιο το πτυχίο τους μπορούν να εργαστούν σε Νηπιαγωγεία, δημόσια και ιδιωτικά, σε παιδικούς σταθμούς (δημόσιους, δημοτικούς, ιδιωτικούς, οργανισμών και ιδρυμάτων), σε Ιδρύματα, φροντίδας, απασχόλησης και περίθαλψης του παιδιού, σε τμήματα προσχολικής ηλικίας των Κέντρων Νεότητας, σε νοσοκομεία παίδων, σε χώρους ψυχαγωγίας για το παιδί, ως παιδαγωγοί σε φορείς και οργανισμούς που ασχολούνται με το παιδί αυτής της ηλικία.





Περισσότερα θέματα για πανεπιστήμια εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)