Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών Κύπρος - Πληροφορίες για τη σχολή

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
TΕΠΑΚ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
429 - Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών
Κύπρος

Ιστορικό
Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών είναι από τα πρώτα τμήματα του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου που λειτούργησαν με την ίδρυση του Πανεπιστημίου το 2004. Δέχθηκε τους πρώτους προπτυχιακούς φοιτητές το Σεπτέμβρη του 2007 ενώ το μεταπτυχιακό πρόγραμμα επιπέδου μάστερ ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2012.

Στόχοι
Βασικός σκοπός του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών είναι να καταξιωθεί ως ένα διεθνές εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο που να καταπιάνεται με τη σύγχρονη έρευνα σε σχετικά θέματα τεχνολογίας αιχμής σε συνεργασία με τοπικούς και διεθνείς βιομηχανικούς και εκπαιδευτικούς συνεργάτες. Το Τμήμα στοχεύει να πορεύεται παράλληλα με τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις μέσω συνεχούς διεξαγωγής βασικής και εφαρμοσμένης συνεκτικής έρευνας, συμβουλευτικών δραστηριοτήτων και ενεργούς συμμετοχής σε ποικίλα ακαδημαϊκά και βιομηχανικά συνέδρια και φόρουμ.

Οι συγκεκριμένοι στόχοι του Τμήματος είναι:

Να προσελκύσει άριστους φοιτητές και επιφανή ακαδημαϊκά και διοικητικά στελέχη.
Να παρέχει μια σφαιρική και πολυδιάστατη εκπαίδευση που θα προωθεί τόσο την τεχνική όσο και την προσωπική ανάπτυξη των φοιτητών και θα τους βοηθά να ενσωματώνονται με επιτυχία στην κοινωνία ούτως ώστε να μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της ευημερίας των συνανθρώπων τους.
Να προσφέρει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά διπλώματα υψηλής στάθμης που θα καθιστούν τους αποφοίτους ανταγωνιστικούς τόσο στην Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και γενικά στον υπόλοιπο κόσμο.
Να επιτυγχάνει ενεργή συνεργασία με εσωτερικούς και εξωτερικούς ερευνητικούς και βιομηχανικούς συνεργάτες.
Να επιδίδεται σε μια συνεχή βελτίωση των εγκαταστάσεων και γνωστικών πεδίων του τμήματος που να αντικατοπτρίζει τις σχετικές τεχνολογικές εξελίξεις και προόδους της σύγχρονης βιομηχανίας.
Να συμβάλει στην ανάπτυξη και καταξίωση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου ώστε να καταστεί σημαντικό κέντρο εκπαίδευσης και έρευνας στην Κύπρο και στο εξωτερικό.
Να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της πόλης της Λεμεσού, ειδικά, και της Κύπρου γενικά.

Πρόγραμμα σπουδών 

Προπτυχιακές σπουδές



Μεταπτυχιακές σπουδές

Το τμήμα προσφέρει μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που οδηγούν σε πτυχία τύπου μάστερ και διδακτορικού. Στόχος μας είναι η απονομή υψηλού επιπέδου, διεθνώς αναγνωρισμένων πτυχίων, με ισότιμη έμφαση στη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα.

Μάστερ (M.Sc): Μηχανολογική Μηχανική

Μάστερ (M.Sc):  Ενεργειακά Συστήματα


Διδακτορικό (Ph.D): Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα επιπέδου PhD έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο του 2009 και στο τμήμα ήδη φοιτά ορισμένος αριθμός διδακτορικών φοιτητών.

Επαγγελματική αποκατάσταση
Οι τελειόφοιτοι του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών θα αποκομίσουν τα κατάλληλα εφόδια που θα τους επιτρέπουν να επιδίδονται σε:

Σχεδιασμό, ανάπτυξη και βελτιστοποίηση μηχανών και μηχανισμών, όπως αυτοκίνητα και αεροδιαστημικά οχήματα, θαλάσσια και υποβρύχια σκάφη, μηχανήματα αναψυχής, αναπηρικά οχήματα και καρέκλες, εργαστηριακό και βιομηχανικό εξοπλισμό και πολλά άλλα.
Κατασκευή, ανάλυση, έλεγχο και βελτιστοποίηση προϊόντων και εργαλείων όπως μπουλονιών, περικοχλίων, συνενωτικών ράβδων, ατράκτων, φρένων, συμπλεκτών, σφιγκτήρων, οδοντωτών τροχών και πολλών άλλων.
Μελέτη, σχεδιασμό και κατασκευή βιοϊατρικών συστημάτων, συσκευών και εμφυτευμάτων, όπως τεχνητών οργάνων, προσθετικών συσκευών και οργάνων, κλπ.
Μελέτη και προσομοίωση βιολογικών συστημάτων μακροσκοπικής, μικροσκοπικής και νανοσκοπικής κλίμακας όπως αρτηριακά και φλεβικά συστήματα και αναγεννητική μηχανική στο επίπεδο κυττάρων και ιστών.
Σχεδιασμό και κατασκευή μικροηλεκτρομηχανικών συσκευών και συστημάτων όπως αισθητήρων, ενεργοποιητών, μικροπενσών, μικροηλεκτροκινητήρων, συστημάτων παροχής φαρμακευτικών ουσιών, κλπ.
Επιλογή και εγκατάσταση εξοπλισμού για κλιματολογικό έλεγχο σε εσωτερικούς χώρους, όπως μονάδες θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού.
Παροχή (ως μέλη συμβουλευτικών ομάδων και πάνελ) επιστημονικών και τεχνολογικών συμβουλών σε θέματα αποτελεσματικής, αξιόπιστης και ασφαλούς λειτουργίας διαφόρων προϊόντων.
Σχεδιασμό και ανάπτυξη καταλλήλων επικαλυμμάτων για την προστασία δομών και κατασκευών από διάβρωση ή άλλες διαδικασίες υποβάθμισης.
Συμμετοχή σε όλα τα πεδία του ενεργειακού τομέα όπως παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ένας τομέας που είναι ακόμα ουσιαστικά ανεκμετάλλευτος στην Κύπρο παρόλο το δυναμικό οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος), μετατροπή ενέργειας, αποθήκευση ενέργειας κλπ.
Μικρομηχανική και υπολογιστική μοντελοποίηση της συμπεριφοράς καινοτόμων υλικών όπως συνθέτων και ευφυών υλικών, νανοσυνθέτων, κλπ.
Ανάπτυξη και συντήρηση λογισμικών και διαδικασιών έλεγχου και αυτοματισμού για τη βιομηχανία τροφίμων, κατασκευαστικών και άλλων υλικών, χημικών ενώσεων, καυσίμων και άλλων.
Συμμετοχή σε επιστημονικές ομάδες ανάπτυξης λογισμικών για το σχεδιασμό και ανάλυση μηχανολογικών προϊόντων και συσκευών.
Σχεδιασμό και έλεγχο προδιαγραφών υλικών και κατασκευών.
Τα πιο πάνω αποτελούν μόνο ένα δείγμα των ποικίλων δραστηριοτήτων των Μηχανολόγων Μηχανικών και των Μηχανικών Υλικών. Οι απόφοιτοι του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών αναμένονται να απασχοληθούν σε:

Βιομηχανία,
Ερευνητικά Κέντρα και Εργαστήρια,
Οργανισμούς Παραγωγής - Ενέργειας και Τηλεπικοινωνιών,
Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

Κυβερνητικούς Οργανισμούς και Ιδιωτικές Επιχειρήσεις.


Περισσότερα θέματα για τα πανεπιστήμια εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)