Φιλολογίας Ιωάννινα - Πληροφορίες για τη σχολή

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Τα Τμήματα Φιλολογίας παρέχουν στους φοιτητές τους τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να μπορούν να εργαστούν διδακτικά και ερευνητικά στο χώρο της φιλολογικής επιστήμης και κυρίως στους τομείς της αρχαιογνωσίας, της Βυζαντινής Φιλολογίας, των Νεοελληνικών Σπουδών και της Γλωσσολογίας.
ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ:
8 ΕΞΑΜΗΝΑ
Το τμήμα περιλαμβάνει τρεις κατευθύνσεις:
1.Κλασικής Φιλολογίας
2.Μεσαιωνικής και Νεοελληνικής λογοτεχνίας
3.Γλωσσολογίας

Τα γνωστικά αντικείμενα των Τομέων του Τμήματος Φιλολογίας είναι τα εξής:
1. ΤΟΜΕΑΣ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
Α. Αρχαία Ελληνική Φιλολογία: Ποίηση, Πεζογραφία, Επιστημονικά – Τεχνικά – Επιγραφικά – Χριστιανικά κείμενα: Γλώσσα, Γραμματική, Ύφος, Ερμηνεία, Μετρική, Ρητορική, Θεωρία και Κριτική της Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας, Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, Ιστορία της Κλασικής Φιλολογίας, Επιβιώσεις – Συγκριτική Φιλολογία – Θεατρολογία του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, Τέχνες – Επιστήμες, Γεωγραφία – Τοπογραφία κ.ά.
Β. Λατινική Φιλολογία: Ποίηση, Πεζογραφία, Επιστημονικά – Τεχνικά – Επιγραφικά – Χριστιανικά κείμενα: Γλώσσα, Γραμματική, Ύφος, Ερμηνεία, Μετρική, Θεωρία και Κριτική της Λατινικής Λογοτεχνίας, Ιστορία της Λατινικής Γραμματείας, Ιστορία της Κλασικής Φιλολογίας, Επιβιώσεις – Συγκριτική Φιλολογία – Θεατρολογία του Ρωμαϊκού Δράματος, Τέχνες – Επιστήμες, Γεωγραφία – Τοπογραφία κ.ά.
Γ. Συναφείς αναγνωρισμένες ειδικεύσεις: Αρχαία Ελληνική ή και Ρωμαϊκή Μυθολογία, Αρχαία Ελληνική ή και Ρωμαϊκή Θρησκεία, Ανθρωπολογία του Ελληνορωμαϊκού κόσμου (Κοινωνία, Οικονομία, Δίκαιο – Θεσμοί – Πολιτεύματα, Δημόσιος και ιδιωτικός βίος – Λαογραφία), Μυκηναϊκά κείμενα, Παπυρολογία, Παλαιογραφία – Ιστορία και Κριτική – Εκδοτική των Αρχαίων Ελληνικών ή/και Λατινικών κειμένων, Μυκηναϊκή Φιλολογία, Ειδική και Γενική Διδακτική μαθημάτων Κλασικής Φιλολογίας, Αρχαίο Ελληνικό και Ρωμαϊκό θέατρο.
2. ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ:
Α. Μεσαιωνική Ελληνική Φιλολογία: Λόγια Βυζαντινή Φιλολογία, Δημώδης Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Φιλολογία, Ελληνική Γραμματεία της ύστερης αρχαιότητας – πρώιμου Βυζαντίου, Ελληνική Παλαιογραφία – Κωδικολογία και κριτική των κειμένων. Σχέσεις Βυζαντινής Γραμματείας με τη Λατινική Μεσαιωνική και Αναγεννησιακή Γραμματεία.
Β. Νέα Ελληνική Φιλολογία: Ιστορία της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας, Γενική ιστορία της λογοτεχνίας, ιστορία και ερμηνεία κειμένων Νεοελληνικού θεάτρου, Γενική ιστορία και θεωρία θεάτρου, θεωρία Λογοτεχνίας, (ποιητική, αφηγηματολογία, ρητορική, υφολογία), Συγκριτική Φιλολογία, Ερμηνεία και Ανάλυση κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (ποίηση, πεζογραφία, δοκίμιο), Κοινωνιολογία της λογοτεχνίας.
3. ΤΟΜΕΑΣ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑΣ:
Α. Γενική Γλωσσολογία: Φωνητική - Φωνολογία, Μορφολογία, Σύνταξη, Λεξικολογία – Λεξικογραφία, Σημασιολογία, Πραγματολογία, Φιλοσοφία της γλώσσας, Ιστορία της γλωσσικής επιστήμης, Σημειολογία, Διαλεκτολογία, Ονοματολογία, κ.ά.
Β. Ιστορική/Συγκριτική Γλωσσολογία: Ιστορική Γλωσσολογία, Ινδοευρωπαϊκή Γλωσσολογία, Ιστορία της ελληνικής γλώσσας, Ιστορία της λατινικής γλώσσας, Βαλκανική Γλωσσολογία, Ρομανική Γλωσσολογία, Γλώσσες της Μεσογείου, κ.α.).
Γ. Διακλαδική/Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία: Κοινωνιογλωσσολογία, Ανθρωπογλωσσολογία, Ψυχογλωσσολογία, Κειμενογλωσσολογία - Υφολογία, Ανάλυση του προφορικού λόγου, θεωρία της μετάφρασης, Διδακτική της γλώσσας, κ.ά.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Παν/μιο Αθήνας
1. Αρχαία Ελληνική Φιλολογία
2. Λατινική Φιλολογία
3. Γλωσσολογία
4. Βυζαντινή Φιλολογία
5. Νεοελληνική Φιλολογία
6. Λαογραφία
7. Γλωσσική Τεχνολογία
8. Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως ξένης γλώσσας
Παν/μιο Θεσσαλονίκης
1. Κλασική Φιλολογία
2. Μεσαιωνική Ελληνική Φιλολογία
3. Νεοελληνική Φιλολογία
4. Γλωσσολογία
5. Διδασκαλία της Νεοελληνικής ως μητρικής
6. Διδασκαλία της Νεοελληνικής ως ξένης / δεύτερης γλώσσας
7. Νεοελληνικών Σπουδών και Πολιτισμού
Παν/μιο Κρήτης
1. Αρχαία Ελληνική και Λατινική Φιλολογία
2. Βυζαντινή Φιλολογία
3. Νεοελληνική Φιλολογία
4. Θέατρο και Κινηματογράφος
Παν/μιο Ιωαννίνων
1. Μεσαιωνικές Σπουδές
ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Η λύση στην οποία καταφεύγουν πολλοί απόφοιτοι των Τμημάτων Φιλολογίας μέχρι να διοριστούν είναι η απασχόληση σε φροντιστηριακούς οργανισμούς και η κατ' οίκον διδασκαλία. Επίσης μπορούν να απασχοληθούν ως διορθωτές και επιμελητές κειμένων σε εκδοτικούς οίκους, τυπογραφεία, εφημερίδες, περιοδικά κ.ά. Μια άλλη δυνατότητα είναι η εργασία σε Βιβλιοθήκες και Αρχεία. Πρέπει να σημειώσουμε όμως ότι στα Αρχεία υπηρετούν με απόσπαση καθηγητές Γυμνασίων ή Λυκείων.
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Όλοι οι πτυχιούχοι των λεγόμενων "καθηγητικών σχολών", μπορούν να εργαστούν στη δημόσια και ιδιωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει αναλογία προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας. Από το έτος 2003 οι διορισμοί εκπαιδευτικών θα γίνονται αποκλειστικά από τους πίνακες που θα καταρτίζονται ύστερα από διαγωνισμό. Οι επιτυχόντες στο διαγωνισμό θα κατατάσσονται κατά τη σειρά της βαθμολογίας τους σε πίνακες επιτυχίας. Από τους πίνακες αυτούς θα γίνονται οι διορισμοί στα σχολεία κατά την απόλυτη σειρά των υποψηφίων και με βάση τις δηλωμένες προτιμήσεις τους, λαμβανομένης υπόψη και της τυχόν προϋπηρεσίας που υπάρχει στον δημόσιο τομέα .
Επιτυχόντες θα θεωρούνται εκείνοι των οποίων ο βαθμός σε κάθε μάθημα αντιστοιχεί σε ποσοστό τουλάχιστον 60% της προβλεπόμενης ανώτατης βαθμολογίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει κάποιος πτυχιούχος μέρος στο διαγωνισμό, από το 2003 και μετά είναι η απόκτηση Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής Ικανότητας (Δεν έχει καθοριστεί ακόμη ο ακριβής τρόπος απόκτησής του. Προβλέπεται η παρακολούθηση ειδικών προγραμμάτων 2 εξαμήνων, που θα οργανωθούν και θα λειτουργήσουν από τα Πανεπιστήμια). Δεν υποχρεώνονται να αποκτήσουν το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Ικανότητας οι Πτυχιούχοι των Τμημάτων Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας και οι Πτυχιούχοι Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης.Γενικά η αγορά εργασίας των φιλολόγων είναι κορεσμένη και οι απόφοιτοι πρέπει να αναζητήσουν και άλλες διεξόδους εκτός της εκπαίδευσης.
ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Συντάκτης ηλεκτρονικών σελίδων, Καθηγητής Ελληνικής σαν Ξένης Γλώσσας





Περισσότερα θέματα για Πανεπιστήμια εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)