Έξι συμπεριφορές που τα παιδιά αντιγράφουν από τους μπαμπάδες τους

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Έξι συμπεριφορές που τα παιδιά αντιγράφουν (κυρίως) από τους μπαμπάδες τους
Αν υπάρχει ένα πράγμα που σου μαθαίνει η πατρότητα, είναι ότι το να είσαι μπαμπάς σημαίνει πως βρίσκεσαι σε συνεχή παρακολούθηση. Τα παιδιά ακούν τα πάντα, παρακολουθούν τα πάντα, ξέρουν κάθε απόφαση που παίρνουμε και γνωρίζουν κάθε μας βήμα. Αυτό από μόνο του είναι μια τεράστια πράξη ευθύνης.  Γιατί τα παιδιά δεν μας παρατηρούν μόνο. Μας αντιγράφουν και μας μιμούνται. Είτε αυτό αφορά τις θετικές μας, είτε τις αρνητικές μας συμπεριφορές. Να λοιπόν 6 συμπεριφορές που τα παιδιά αντιγράφουν κυρίως από τους μπαμπάδες. 

1. Πώς συμπεριφέρεστε στη μητέρα τους 
Αν αγαπάτε, φροντίζετε και υποστηρίζετε την μητέρα των παιδιών σας, την αντιμετωπίζετε με σεβασμό και αξιοπρέπεια, τα παιδιά σας θα αντιμετωπίζουν την μητέρα τους ακριβώς έτσι. Αν αντίστοιχα υποτιμάτε, αδιαφορείτε ή μιλάτε με αγένεια στη σύντροφό σας, το ίδιο θα κάνουν και τα παιδιά σας!   

2. Πώς διαχειρίζεστε τα χρήματά σας 
Εάν είστε πάντα χρεωμένοι, αν ξοδεύετε τα χρήματα σας αλόγιστα και επιπόλαια, τα παιδιά σας θα συμπεριφερθούν έτσι ακριβώς στην ενήλικη ζωή τους και θα ζήσουν μέσα στο χρέος. Αντίστοιχα, αν διαχειρίζεστε τα χρήματα μας σωστά, κάνετε οικονομίες και έχετε πάντα νέες οικονομικές προοπτικές, τα παιδιά θα κάνουν το ίδιο! 

3. Πώς συμπεριφέρεστε στους άλλους ανθρώπους 
Εάν «χρησιμοποιείτε» πάντα τους ανθρώπους για το κέρδος σας, ή αν υποτιμάτε και κακομεταχειρίζεστε τους  ανθρώπους που έρχονται σε επαφή μαζί σας, το ίδιο θα κάνουν και τα παιδιά σας. Αν για παράδειγμα φέρεστε υποτιμητικά στους σερβιτόρους ή τους πωλητές, το ίδιο θα συμπεριφερθούν και εκείνα. Αν όμως φέρεστε με  σεβασμό και ευγένεια, τα παιδιά σας θα ακολουθήσουν το παράδειγμά σας. 

4. Πόσο ακέραιοι και δίκαιοι είστε
Τα παιδιά γνωρίζουν πότε προσπαθείτε να κοροϊδέψετε κάποιον, ξέρουν πότε λέτε ψέματα και ξέρουν πότε δεν είστε συνεπείς με αυτά που λέτε. Ακούνε τον τρόπο που μιλάτε, όταν για παράδειγμα μιλάτε σε κάποιον υπάλληλο, ή απευθύνεστε με θυμό στο γείτονα. Και τόσο πόσο ακέραιοι, ή δίκαιοι είστε θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό, το πόσο ακέραια και δίκαια θα επιλέξουν να συμπεριφερθούν και εκείνα. 

5. Πόσο πειθαρχημένα ζείτε Αν τρώτε υπερβολικά, αν συνεχώς βρίσκεστε εκτός προϋπολογισμού, αν κοιμάστε πολύ, αν πίνετε πολύ, αν παραμελείτε το σπίτι ή τον εαυτό σας, αν κάνετε καταχρήσεις….μαντέψτε! Τα παιδιά σας θα κάνουν ακριβώς τα ίδια! Αν πάλι, επιλέξετε να ζείτε μια πειθαρχημένη ζωή, τα παιδιά σας θα κάνουν σαφώς καλύτερες (και πιο υγιεινές) επιλογές στις ζωές τους! 

6. Πόσο γενναιόδωροι είστε
Αν τα παιδιά βλέπουν μια οικογένεια που έχει ως πρότυπο τη γενναιοδωρία, εύκολα θα την υιοθετήσουν. Αν αντίστοιχα ζουν σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί η φιλαργυρία ή η συναισθηματική ένδεια, τότε κι εκείνα θα δημιουργήσουν συναισθηματικά φτωχότερες σχέσεις. Και εννοείται πως η αφθονία δεν έχει να κάνει με τα χρήματα. Έχει να κάνει κυρίως με τον πλούτο των συναισθημάτων.


Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)