Πολιτικών Επιστημών Θεσσαλονίκη - Πληροφορίες για τη σχολή

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Οι φοιτητές ασκούνται στην έρευνα και ανάλυση (φιλοσοφική, ιστορική, θεωρητική και εμπειρική) των ποικίλων όψεων των πολιτικών φαινομένων και μαθαίνουν να ερμηνεύουν τα συνολικά πολιτικά φαινόμενα στις πολιτικές κοινωνίες (το φαινόμενο του κράτους, το πρόβλημα της εξουσίας, η προβληματική για τον ηγέτη, οι πολιτικοί θεσμοί, πολιτικές συγκρούσεις κ.ά.).Το Τμήμα Πολιτικές Επιστήμης έχει ως αποστολή την καλλιέργεια και ανάπτυξη των Πολιτικών Επιστημών στις παραδοσιακές και σύγχρονες διαστάσεις τους.

Προγράμματα Σπουδών
ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ:
8 ΕΞΑΜΗΝΑ
Το πρόγραμμα είναι κοινό για όλους τους φοιτητές για τα τέσσερα (4) πρώτα εξάμηνα.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ:
Παν/μιο Αθήνας
1. Κράτος και Δημόσια Πολιτική
2. Ευρωπαϊκή Οικονομία και Πολιτική
3. Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διπλωματία
4. Πολιτική Επιστήμης
5. Κοινωνιολογίας
6. Σπουδές Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Αγορά Εργασίας
ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: Οι Πολιτικοί Επιστήμονες, απόφοιτοι του Τμήματος, απασχολούνται κυρίως σε κρατικές υπηρεσίες, αλλά και υπηρεσίες του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα: Υπουργείο Προεδρίας της Κυβερνήσεως, Υπουργείο Εξωτερικών, Τύπου, Εσωτερικών κ.ά., Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Επίσης, η ειδικότητά τους τους παρέχει τη δυνατότητα να εργαστούν σε υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Διεθνών Οργανισμών, σε Ερευνητικά Κέντρα κ.ά.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: Σε κέντρα πολιτικής έρευνας και σχεδιασμού είτε αυτά είναι ανεξάρτητα είτε ανήκουν σε πολιτικά κόμματα, σε εταιρείες δημοσκοπήσεων κ.ά.
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Δυστυχώς, με μόνο το πτυχίο τους οι Πολιτικοί Επιστήμονες είναι δύσκολο ν' αποκατασταθούν επαγγελματικά, εκτός και αν ο στόχος τους είναι οι Υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα, όπου ως γνωστόν απαιτούνται και άλλα πέρα από τα τυπικά προσόντα. Αν οι απόφοιτοι σκοπεύουν να κάνουν Ακαδημαϊκή καριέρα ή να στραφούν σε Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τίτλοι μεταπτυχιακών σπουδών και η καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας είναι στοιχεία απαραίτητα. Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει μια σχετική διεύρυνση της αγοράς με τη δημιουργία εταιρειών δημοσκοπήσεων και κέντρων πολιτικής έρευνας.





Περισσότερα θέματα για Πανεπιστήμια εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)