Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκη - Πληροφορίες για τη σχολή

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Να καλλιεργούν και να προάγουν τις επιστήμες της Αγωγής, καταρτίζουν εκπαιδευτικούς που σταδιοδρομούν επαγγελματικά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, προετοιμάζουν ερευνητές για το χώρο των Παιδαγωγικών Επιστημών και συμβάλλουν στην εξύψωση του επιπέδου της Εκπαίδευσης.

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ:
Η διάρκεια σπουδών είναι 8 εξάμηνα και περιλαμβάνει πρακτική εξάσκηση που είναι υποχρεωτική. Τα μαθήματα κάθε έτους διδάσκονται σε 2 εξάμηνα. Οι εξετάσεις διενεργούνται 3 φορές το χρόνο.
ΤΟΜΕΙΣ:
Τα μαθήματα διακρίνονται σε
• μαθήματα Επιστημών της Αγωγής
• μαθήματα Ειδικών Επιστημών
• μαθήματα διδακτικής κατάρτισης
Α' Κύκλος : Επιστήμες της Αγωγής Υποχρεωτικά Μαθήματα Ανάπτυξη του Παιδιού, Ιστορικές και θεσμικές Διαστάσεις της Εκπαίδευσης και της Αγωγής, Οργάνωση Διαδικασιών Μάθησης, Ανάγνωση και Γραφή, Αγωγή Ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες, Προετοιμασία - Διεξαγωγή και Αξιολόγηση Διδασκαλίας - Πρακτικές Ασκήσεις, Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Έρευνας. Χειμερινό Εξάμηνο Μαθήματα Α' Κύκλου Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής Απόκτηση του Ρόλου του Φύλου, Μοντέλα Οικογενειακής Οργάνωσης, Ψυχική Υγεία και Ψυχο-κοινωνική Εξέλιξη του Παιδιού, Πολιτική της Εκπαίδευσης, Κοινωνιολογία της Γνώσης, Ιστορία της Παιδαγωγικής, Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, θεωρίες Κινήτρων: Βασικές Αρχές στη Διαδικασία της Μάθησης, Γραπτό Κείμενο και Σχολική Πράξη, Εισαγωγή στην Ειδική Αγωγή, Εκπαιδευτική Τεχνολογία Ι, Προετοιμασία - Διεξαγωγή και Αξιολόγηση Διδασκαλίας - Πρακτικές Ασκήσεις. Μαθήματα Επιλογής Εκπαιδευτική Τεχνολογία II - θέματα Διδακτικής Μεθοδολογίας, Εφαρμογές στην Εκπαίδευση Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, θεατρικό Παιχνίδι, Ιδεολογικές και Κοινωνικές Διαστάσεις της Μαθηματικής Εκπαίδευσης, Στατιστική II. Εαρινό Εξάμηνο Μαθήματα Α' Κύκλου Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία, Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, θεωρίες κινήτρων: Βασικές Αρχές στη Διαδικασία της Μάθησης, Γραπτό Κείμενο και Σχολική Πράξη, Μαθησιακές Δυσκολίες, Εκπαιδευτική Τεχνολογία Ι Παραγωγή και Αξιολόγηση Διδακτικού Υλικού, Εισαγωγή στην Επιστημονική Εργασία, Εισαγωγή στη Στατιστική. Μαθήματα Επιλογής Εαρινού Εξαμήνου Κοινωνιολογία του Ελεύθερου και Σχολικού Χρόνου, Εκπαίδευση και Σύγχρονες Μορφές Επικοινωνίας, Εκπαιδευτική Τεχνολογία II - θέματα Διδακτικής Μεθοδολογίας, Κοινωνική Ψυχολογία, Σχολική Ένταξη Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, θεατρικό Παιχνίδι II, Ιδεολογικές και Κοινωνικές Διαστάσεις της Μαθηματικής Εκπαίδευσης.
Β' Κύκλος : Ειδικές Επιστήμες και η Διδακτική τους Υποχρεωτικά Μαθήματα Μαθηματικά και διδασκαλία των Μαθηματικών, Φυσικές Επιστήμες και η Διδακτική τους, Περιβάλλον και Υγεία, Νεοελληνική Γλώσσα και η Διδακτική της, Παιδική Λογοτεχνία, Αισθητική Αγωγή, Μουσική Αγωγή, Διδασκαλία των Επιστημών του Ανθρώπου, Κοινωνικό Φύλο και Εκπαίδευση, Υπολογιστές στην Εκπαίδευση, Νεοελληνική Λογοτεχνία, Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας - Πρακτικές Ασκήσεις, Διδασκαλία των Μαθηματικών - Πρακτικές Ασκήσεις. Χειμερινό Εξάμηνο Μαθήματα Β' Κύκλου Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής Εισαγωγή στη Διδακτική των Μαθηματικών, Εισαγωγή στα Μαθηματικά, Λύση Προβλημάτων, Διδακτική Βασικών Μαθηματικών Εννοιών, Πειραματική Διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών, θέματα Φυσικών Επιστημών, Περιβαλλοντική Αγωγή, Κοινωνική Οικολογία, Προφορικός - Γραπτός Λόγος Κειμενολογική Ανάλυση, Γλωσσικές Ασκήσεις II, Γλωσσικές Ασκήσεις III, Γλώσσα και Ποίηση, Παραμύθι για Παιδιά. Λαϊκό και Έντεχνο, Αισθητική Αγωγή - Εικαστικές Εφαρμογές, Μουσική Ι (Στοιχεία θεωρίας της Μουσικής), Διδακτική της Γεωγραφίας, Ιστορία και Διδασκαλία της Ιστορίας, Κοινωνικό Φύλο και Εκπαίδευση, Εισαγωγής τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας. Πρακτικές Ασκήσεις, Διδασκαλία των Μαθηματικών - Πρακτικές Ασκήσεις. Μαθήματα Επιλογής Περιβάλλον και υγεία, Στοιχεία Ύφους στην Παιδική Λογοτεχνία, Το Αστείο, Ασκήσεις στην Απόκτηση του Ρόλου του Φύλου, Σχολικά θέματα Γεωγραφίας, Μουσικοκινητική Αγωγή, Εργαστηριακές Πρακτικές Ασκήσεις στην Περιβαλλοντική Αγωγή, Μαθηματικά και Μειονότητες, Η Προοπτική στην Τέχνη, Μεθοδολογία των Φυσικών Επιστημών. Εαρινό Εξάμηνο Μαθήματα Β' Κύκλου Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής Εισαγωγή στη Διδακτική των Μαθηματικών, Εισαγωγή στα Μαθηματικά, Λύση Προβλημάτων, Διδακτική Βασικών Μαθηματικών Εννοιών, Πειραματική Διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών, θέματα Φυσικών Επιστημών, Διδακτική των Φυσικών Επιστημών, Αγωγή Υγείας και Διατροφή, Διδακτική Μητρικής Γλώσσας, Γλωσσικές Ασκήσεις Ι, Γλωσσικές Ασκήσεις IV, Νεοελληνική Γλώσσα: Ιστορικές Διαστάσεις, Εισαγωγής την Παιδική Λογοτεχνία, Αισθητική Αγωγή - Εικαστικές Εφαρμογές, Μουσική Ι (Στοιχεία θεωρίας της Μουσικής), Μουσική II (Φωνητική Αγωγή για Παιδιά Πρώτης Σχολικής Ηλικίας) Διδακτική της Γεωγραφίας, Ιστορία και Διδασκαλία της Ιστορίας, Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας. Πρακτικές Ασκήσεις, Διδασκαλία των Μαθηματικών -Πρακτικές Ασκήσεις.
Μαθήματα Επιλογής Λογοτεχνικά Κινήματα: Από το Ρομαντισμό στο Μοντερνισμό, Φυσική Γεωγραφία και Περιβάλλον, Εργαστήρι Οικολογίας και Περιβαλλοντικών Σπουδών, Ευρωπαϊκή Ιστορία: Από το Παλιό Καθεστώς στο Σύγχρονο Κόσμο - 18ος - 19ος αιώνας, Τεχνικές Χρωμάτων.
Σημείωση: Ο φοιτητής επιλέγει μια σειρά μαθημάτων του Τμήματος ή άλλων Σχολών (για τον Α Κύκλο: 46 υποχρεωτικά και 24 επιλογής - για τον Β Κύκλο: 66 υποχρεωτικά και 15 επιλογής) με σκοπό να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό διδακτικών μονάδων, για τη λήψη πτυχίου.
Στο τμήμα λειτουργεί και Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Σκοπός του είναι η εκπαίδευση εξιδεικευμένων επιστημόνων, ικανών να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην πρόοδο των επιστημών της Αγωγής, στην ορθολογική ανάπτυξη του εκπαιδευτικού συστήματος και στην αντιμετώπιση νέων εκπαιδευτικών και κοινωνικών προβλημάτων.
Το Π.Μ.Σ. απονέμει: α) Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) στις Επιστήμες της Αγωγής στην κατεύθυνση "Διδακτική των Φυσικών Επιστημών και Νέες Τεχνολογίες" β) Διδακτορικό Δίπλωμα στις Επιστήμες της Αγωγής.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Παν/μιο Αθήνας
1. Ειδικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας
2. Επιστημών της Αγωγής
3. Μαθηματικών και Πληροφορικής
4. Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος
5. Ανθρώπινων Σπουδών
Παν/μιο Θεσσαλονίκης
1. Επιστήμες της Αγωγής
Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας
1. Παιδαγωγική
Παν/μιο Πάτρας
1. Επιστήμες της αγωγής
Παν/μιο Κρήτης
1. Επιστήμες της αγωγής
Παν/μιο Θράκης
1.Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες
2.Διδασκαλία Χημείας με τη χρήση των Πολυμέσων

ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Η Δημόσια Εκπαίδευση είναι η κυριότερη διέξοδος για τους πτυχιούχους των Τμημάτων. Για το διορισμό τους ισχύουν τα ίδια που αναφέρονται για τους απόφοιτους των τμημάτων Φ.Π.Ψ.
- Οι εκπαιδευτικοί με 5 χρόνια υπηρεσίας στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση έχουν δικαίωμα να δώσουν εξετάσεις για διετή μετεκπαίδευση στη Γενική ή στην Ειδική Αγωγή στα διδασκαλεία που υπάρχουν στα Πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Πάτρας, Κρήτης
- Οι εκπαιδευτικοί με μετεκπαίδευση στην Ειδική Αγωγή μπορούν να διδάξουν σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής (ΣΜΕΑ).
- Σε ΣΜΕΑ μπορούν να διδάξουν και εκπαιδευτικοί χωρίς ανάλογη μετεκπαίδευση εάν ο αριθμός των μετεκπαιδευομένων δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι θέσεις.
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οι πτυχιούχοι Δάσκαλοι εκτός από το διορισμό τους στη Δημόσια Εκπαίδευση μπορούν να αναζητήσουν εργασία στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, σε υπηρεσίες της Λαϊκής Επιμόρφωσης, σε προγράμματα αλφαβητισμού ειδικών ομάδων του πληθυσμού της χώρας, σε ειδικά σχολεία. Επίσης μπορούν να στραφούν στην παιδαγωγική έρευνα.






Περισσότερα θέματα για τα πανεπιστήμια εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)